Kolíková by mala podľa Remišovej verných hneď odísť a nepoškodzovať stranu spormi

Mária Kolíková podáva demisiu, na ministerstvo je pripravená sa vráti Veronika Remišová (vľavo) a Mária Kolíková. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Spor medzi Remišovou a Kolíkovou rozbíja stranu Za ľudí aj podľa samých členov. Ministerka spravodlivosti sa netají tým, že by Remišovú rada nahradila na predsedníckej stoličke. Strana sa aj pre vnútorné spory prepadáva v prieskumoch pod hranicu zvoliteľnosti.

Vnútrostranícka vojna v strane Za ľudí má ďalšie dejstvo. Mária Kolíková, ktorá po sporoch s Veronikou Remišovou vytvorila okolo seba stranícku frakciu, najnovšie nevylúčila odvolanie šéfky poslaneckého klubu Jany Žitňanskej (Za ľudí).

Podľa informácií portálu Aktuality by sa novým šéfom poslaneckého klubu mohol stať štátny tajomník Kolíkovej rezortu spravodlivosti Michal Luciak. Remišová považuje snahy o odvolanie Žitňanskej zo strany Kolíkovej frakcie za „mocenské ťahy svojich protivníkov“.

Poslanci stojaci za svojou straníckou šéfkou Remišovou si myslia, že Kolíková chce získať prevahu v poslaneckom klube Za ľudí. Tvrdia, že ministerka spravodlivosti zavádza, keď tvrdí, že za konanie straníckeho snemu, na ktorom by sa volil nový predseda či predsedníčka, boli aj krajské organizácie.

„Posledné mediálne vyjadrenia Márie Kolíkovej o situácii v strane Za ľudí považujeme za nekorektné, pričom opäť neprospievajú ani strane, ani Slovensku. Mária Kolíková ani členovia jej frakcie doteraz nevysvetlili predsedníctvu a členskej základni, prečo sa po vládnej kríze začali tak intenzívne snažiť o obsadenie funkcií na čele strany,“ uviedla v stanovisku poslankyňa a členka predsedníctva strany Za ľudí Viera Leščáková.

Je za sporom odchod Kolíkovej?

Podľa Leščákovej sa preferencie strany Za ľudí prepadli po tom, čo poslankyňa nazýva „nepochopiteľným samovražedným útokom“ kolegov na vlastnú stranu. V najnovšom prieskume sa partaj založená exprezidentom Andrejom Kiskom pohybuje na úrovni len niečo vyše troch percent. Poslankyňa tvrdí, že začína mať dojem, akoby skupina okolo Márie Kolíkovej sledovala skôr osobné záujmy a ambície, ktoré sa snaží presadiť za každú cenu.

„Ak celý konflikt je len zámienkou na odchod Márie Kolíkovej zo strany, ako to naznačuje v médiách, mohli to kolegovia urobiť hneď a bez tohto cirkusu, ktorý strane škodí a znechucuje občanov,“ dodala Leščáková.

Aj ďalší člen predsedníctva Za ľudí, štátny tajomník Remišovej ministerstva investícií Dušan Velič, tvrdí, že „nedôstojnú a neznesiteľnú situáciu“ v strane vyvolala práve Kolíková so svojou skupinkou. Podľa neho nie je šťastné riešenie chodiť so sťažnosťami priamo do médií. Velič tvrdí, že takéto spory by sa mali v záujme strany riešiť vnútorne.

„Nemôžeme mlčať, keď sa verejnosti podsúvajú skreslené informácie. Mária Kolíková mala zo strany predsedníčky, ale aj predsedníctva a poslaneckého klubu vždy silnú podporu pri reformách a pri odborných riešeniach, ktoré presadzovala. Ak odôvodňuje požiadavku na mimoriadny snem tým, že potrebuje takúto podporu mať, pokladám to už len za hľadanie zámienky na odchod a na rozbitie strany,“ myslí si Velič.

Poslankyňa Národnej rady za stranu Za ľudí Miriam Šuteková v stanovisku k veci uviedla, že nerozumie sporu, ktorý rozbíja spoločný projekt. „Som z tejto situácie sklamaná a kolegov vyzývam, aby s mediálnymi útokmi a klamstvami prestali,“ uviedla Šuteková.


Ďalšie články