Matovič: Deti v škole? Beriem to do vlastných rúk

55. rokovanie vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) prichádza na 55. rokovanie vlády SR 2. decembra 2020 v Bratislave. Foto: Martin Baumann/TASR

Na Slovensku sa možno v pondelok (7. 12.) otvoria niektoré školy. Po stredajšom rokovaní vlády to oznámil premiér Igor Matovič s tým, že preberá pilotné testovanie žiakov na ochorenie COVID-19 do vlastných rúk.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) tvrdí, že už nechce počúvať výhovorky zo strany ministerstva školstva, keďže vidí ochotu niektorých riaditeľov škôl, starostov i primátorov zapojiť sa do testovania. Priznal, že jedna zo škôl, ktorá sa do pilotného testovania zapojí, bude aj súkromná škola, kde chodia jeho dcéry.

„Som sklamaný z prístupu ministerstva školstva. Môj plán komunitného testovania rátal s tým, že sa deti vrátia do škôl 30. novembra. Dnes je už 2. decembra a dočítal som sa, že deti pôjdu do škôl až po Troch kráľoch. Preto som poprosil ministra školstva, aby neblokoval otvorenie niekoľkých škôl, ak zabezpečím všetko,“ vyjadril sa Matovič o svojom pláne.

V rámci neho sa ráta s pilotným testovaním škôl, kde sa budú testovať žiaci, rodičia aj učitelia. Pretestované školy budú následne spustené, pričom prezenčnej výčby sa môžu zúčastniť len otestovaní žiaci. Tí, ktorí sa odmietnu testovať, budú pokračovať v dištančnej výučbe.

Pilotné testovanie ako návod

Podľa premiéra nemá zmysel čakať na plošné otváranie škôl, keďže existujú samosprávy, ktoré sú ochotné a schopné podieľať sa na spustení škôl. Zároveň môže pilotné testovanie škôl slúžiť ako návod pre zvyšné školy.

Je podľa neho potrebné, aby sa testovali všetci zúčastnení a na pravidelnej báze, preto považuje návrhy o testovaní 70 percent žiakov za nezmyselné, pretože by došlo k prenosu nákazy.

„Pre mňa osobne stačilo, chcem ukázať ministrovi školstva a všetkým zriaďovateľom, ktorí hovoria, že sa to nedá, že sa to dá. Chcem vidieť moje deti aj ostatné deti od pondelka v škole a urobím všetko preto, aby pilotné testovanie škôl slúžilo ako návod,“ uviedol premiér.

Presný počet škôl, ktoré sa zúčastnia na víkendovom pilotnom testovaní, zatiaľ premiér neuviedol. Je podľa neho pravdepodobné, že tento počet bude rásť, pretože túžba vrátiť sa do škôl a ochota zriaďovateľov je veľká.

(TASR)


Ďalšie články