Týždeň v Ríme: Pokračuje finančná reforma, blíži sa súdny megaproces, pápež sa chystá na klimatickú konferenciu

pápež František Pápež František tento týždeň opustil nemocnicu. Foto: TASR/AP

V uplynulých dňoch riešili vatikanisti viacero tém. Pápežov návrat z nemocnice, ktorému sa osobitne venujeme v pápežovom týždni v nedeľu, stavu vatikánskych financií i nemeckej cirkvi. Písalo sa aj o vatikánskych súdnych procesoch a o zneužívaní.

V okolí Vatikánu sme zazreli bývalého predsedu Európskeho parlamentu. Hans-Gert Pöttering, kresťanský demokrat z Nemecka, mal v miništáte niekoľko stretnutí a loboval za to, aby biskupi USA vo svojom pripravovanom dokumente neodopreli sviatosť prijímania pre amerického prezidenta Joea Bidena. Tejto téme sme sa viac venovali v samostatných článkoch, nedávno tu.

Podľa niektorých novinárov však otázka prijímania pre Bidena vôbec nie je na stole a je to len mediálny ošiaľ. Odvolávajú sa na komuniké biskupov USA, ktorí píšu: „Navrhovaný dokument nemá mať disciplinárnu povahu a nie je zameraný na žiadneho jednotlivca alebo skupinu osôb.“

Vatikanisti však viac písali o domovine niekdajšieho predsedu europarlamentu. Nemeckí biskupi zverejnili cirkevnú štatistiku za rok 2020. Podáva „drastický obraz toho, ako pandémia koronavírusu ovplyvnila život našich komunít“, komentoval nelichotivé dáta predseda Nemeckej biskupskej konferencie biskup Georg Bätzing.

Pápeža prepustili z nemocnice, chce ísť do Škótska a Severnej Kórey

Pápeža Františka v utorok prepustili z rímskej nemocnice Gemelli, kde podstúpil plánovanú operáciu a viac než týždeň sa tam doliečoval. Návrat z nemocnice ho podľa niektorých oslabil a začal sa vraj „začiatok konca jeho pontifikátu“, avšak pre iných je „silnejší ako predtým aj vo svojej misii pastiera univerzálnej cirkvi“.

Novinkou je, že v novembri sa pápež chystá do Škótska na klimatickú konferenciu, čo by malo byť dva mesiace po plánovanej návšteve Slovenska. Stále dúfa, že sa mu podarí navštíviť i Severnú Kóreu.

Z megaprocesu možno bude „politický futbal“

Úrad na dozor a finančné informácie publikoval výročnú správu za rok 2020. Rastie jeho spolupráca s ďalšími vatikánskymi i medzinárodnými úradmi, ako aj počet hlásení o podozrivých finančných aktivitách. Spomína tiež pokrok Svätej stolice v boji proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu, ktorý pred mesiacom vyzdvihol výbor expertov Moneyval. Finančná reforma Vatikánu v réžii pápeža Františka tak zdanlivo pokračuje dobrým smerom, napríklad v máji pontifik nariadil sprísnenie kánonického práva pri ekonomickej kriminalite.

Niektorí vatikanisti však nepredpokladajú zásadnú zmenu, lebo vraj ide len o kozmetické úpravy. To sa možno ukáže čoskoro. Koncom júla sa začne megaproces, lebo súd najmenšieho štátu sveta predvolá niekoľko osôb v súvislosti s podozrivou investíciou v Londýne. Medzi obvinenými je Tommaso Di Ruzza, exriaditeľ vtedajšieho Úradu pre finančné informácie, čo sa však v spomínanej ročenke tohto dikastéria nespomína.

Navyše na procese sa bude obhajovať aj kedysi vplyvný kardinál Giovanni Becciu, ktorý bol substitútom Štátneho sekretariátu Svätej stolice. Kardinálova účasť však z historického procesu azda spraví „politický futbal“, lebo „tak ako všetko v 21. storočí, kauza Becciua sa politizuje a ukazuje sa ako lakmusový test“ so širšími súvislosťami pre Františkov pontifikát, myslí si vatikanista John Allen.

Pápežov súd pokračoval aj v prípade sexuálneho zneužívania. Prokurátor navrhol niekoľko rokov väzby pre dvoch kňazov, ktorí sa mali tohto zločinu dopustiť v predseminári za vatikánskymi múrmi.

V reformnej agende sa už dlhšie očakáva apoštolská konštitúcia, ktorá má zmeniť organizačnú štruktúru Rímskej kúrie. Štátny sekretár Svätej stolice kardinál Pietro Parolin v nedávnom rozhovore povedal, že jej text je dokončený a teraz ho skúmajú cirkevní právnici. A kedy vyjde? „To záleží na pápežovi,“ odpovedal.

Pápež František tiež vydal apoštolský list Traditionis custodes vo forme motu proprio o používaní rímskej liturgie pred úpravou v roku 1970. Medzi zmenami je napríklad to, že takzvaná latinská forma bohoslužby nebude vo farských kostoloch, ale biskup má na to určiť osobitný kostol aj vhodný deň.

Citát týždňa

Citát tentoraz vyberáme z komuniké Spravodajskej agentúry Spojených arabských emirátov. Informovala o memorande, ktoré podpísali zástupcovia Vatikánu a tamojšieho ministerstva školstva na „prehĺbenie spolupráce vo vzdelávaní“. Snáď prinesie ovocie:

„Podpis memoranda o porozumení završuje historickú návštevu pápeža Františka, hlavy katolíckej cirkvi, v Spojených arabských emirátoch v roku 2019. Zvýrazňuje ochotu oboch strán posilniť svoje existujúce väzby vo svetle dokumentu o ľudskom bratstve, ktorý podpísal pápež František a Ahmed el-Tajíb, veľký imám (univerzity) Al-Azhar.“


Ďalšie články