Pápež je späť vo Vatikáne: Chystá nové cesty, zastáva sa chorých

Pápež František sa po operácii vrátil do Vatikánu Pápež František po návrate z nemocnice. Foto: AP/TASR

Pápežov návrat z nemocnice bol ešte viac nečakaný ako jeho príchod v nedeľu 4. júla. O jeho odchode z polikliniky informovali talianske médiá a spätne potvrdil Vatikán. František v júli nemá generálne audiencie a mal by po náročnom týždni rekonvalescencie odpočívať.

Zdravie by malo opäť slúžiť nielen pápežovi. Čitateľov na Slovensku iste poteší, že jediný slovenský kardinál sa má tiež dobre. Kardinála Jozefa Tomka sme stretli na pravidelnej prechádzke po rímskych uliciach. Napriek tomu, že tento rok oslávil úctyhodných 97 rokov, sa stále drží vo forme. Chceli by ste niečo odkázať na Slovensko, Eminencia? Uvidíme, odpovedal tajomne.

Pápeža prepustili z nemocnice, chce ísť do Škótska a Severnej Kórey

Aj keď pápež podstúpil plánovanú operáciu a viac než týždeň sa doliečoval v nemocnici, pozornosť médií pritiahli nielen správy o jeho zdraví. Novinkou je, že sa chystá do Škótska, kde má v novembri vystúpiť na klimatickej konferencii COP26, teda dva mesiace po plánovanej návšteve Slovenska. Stále dúfa, že sa mu podarí navštíviť aj Severnú Kóreu. Téme sme sa venovali v osobitnom článku. Františkovo zdravie je však stále významná téma, lebo môže napokon rozhodnúť, či skutočne pôjde na zahraničné cesty.

„Ďakujem všetkým, ktorí mi boli nablízku so svojimi modlitbami a náklonnosťou počas dní hospitalizácie. Nezabudnime sa modliť za chorých a tých, ktorí sa o nich starajú.“

Takto sa rímsky biskup prihovoril po návrate z rímskej nemocnice. Jeho cesta z polikliniky do Vatikánu však nebola priama. Zastavil sa totiž v Bazilike Santa Maria Maggiore a zotrval v modlitbe pred svojou obľúbenou mariánskou ikonou Salus populi romani. Poďakoval sa za vydarenú operáciu a pomodlil sa za všetkých chorých, najmä za tých, ktorých stretol počas pobytu v poliklinike Gemelli. Pred touto ikonou sa zvykne modliť krátko pred odletom na svoju apoštolskú cestu a aj hneď po návrate z nej. Svoj pobyt v nemocnici teda vskutku považoval za cestu, a to „cestu na kontinent utrpenia“, vysvetlil taliansky denník Avvenire.

Aj tesne pred vstupom do Vatikánu jeho auto zastalo a pontifik pozdravil talianskych vojakov, ktorí strážia vatikánsko-talianske hranice.

Pobyt v nemocnici ako príležitosť byť nablízku chorým

Uplynulú nedeľu predniesol tradičnú modlitbu Anjel Pána práve z nemocnice Gemelli, kde sa liečil. K ľuďom zhromaždeným pred nemocnicou a mnohým iným cez médiá pripomenul význam dobrej zdravotnej služby:

„V týchto dňoch hospitalizácie som zakúsil, aké dôležité sú dobré zdravotné služby dostupné pre všetkých. Nesmieme stratiť toto vzácne dobro, pre ktoré je potrebný záväzok každého.“

Pontifik zároveň poďakoval lekárom, zdravotníkom v nemocniciach za ich tvrdú prácu a vyzval na modlitbu za všetkých chorých:

„Modlime sa za chorých. Je tu s nami niekoľko priateľov, choré deti. Prečo trpia deti? Táto otázka sa dotýka srdca. Sprevádzajte ich modlitbou a modlite sa za všetkých chorých, najmä za tých, ktorí sú v najťažších podmienkach. Nech nik nezostane sám, nech všetci dostanú „pomazanie“ počúvania, blízkosti a starostlivosti. Všetci môžeme udeliť (takéto pomazanie) svojou návštevou, telefonátom, podaním ruky. Poprosme o to na príhovor Márie, našej Matky, (ktorá je) pre chorých uzdravením.“

Rímsky biskup svoju hospitalizáciu vnímal ako príležitosť byť nablízku chorým. Keď sa cítil lepšie, navštívil detských pacientov a požehnal ich spolu s ich rodičmi a zdravotníkmi:

„Spomedzi mnohých pacientov, s ktorými sa v týchto dňoch stretol, venoval osobitnú pozornosť tým, ktorí sú pripútaní na lôžko a nemôžu sa vrátiť domov,“ vysvetlil riaditeľ Tlačového strediska Svätej stolice Matteo Bruni. Vyslovil aj pontifikov odkaz týmto trpiacim ľuďom:

„Nech prežijú tento čas ako príležitosť, že aj keď majú bolesť, aby sa otvorili s nežnosťou voči chorému bratovi alebo chorej sestre na vedľajšej posteli, s ktorými zakúšajú rovnakú ľudskú slabosť.“


Ďalšie články