Denné povzbudenie: Odpočinok nielen pre telo

s-migaj-b2qszO9C7sw-unsplash Ilustračný obrázok. Foto: S. Migaj/unsplash.com

Pri dnešnom hektickom tempe života z času na čas narazíme na hľadanie vyváženia medzi prácou a odpočinkom. A pritom samotné vyváženie je výrazne vpísané do plynutia času vo svete okolo nás. Mám na mysli 7-dňový rytmus týždňa s pozvaním šesť dní pracovať a jeden deň oddychovať a zasvätiť. Možno sa zdá, že sa to dnes už nenosí; že sme sa posunuli ďalej, než je snaha držať sa takýchto „stereotypov“. Áno, tak sa vieme tváriť, ale potrebujeme si priznať, že to stojí veľkú unavenosť človeka a aj celej spoločnosti. 

Na jednej strane dnes máme obrovské možnosti na oddych a dovolenkovanie, na druhej strane sa nám potreba pracovať sype do života aj cez tie najmenšie škáročky, ktoré sme nevedeli utesniť. Ukázalo sa to novým spôsobom v tomto korona čase. Mnohí mali skúsenosť práce z domu, ale veľakrát zistili, že sú ďaleko od toho, aby si dokázali ustrážiť svoj predpísaný počet pracovných hodín. Veď ešte bolo treba toto dokončiť, tamto dotiahnuť, niečo ďalšie vykomunikovať a pracovný čas rástol a odpočinok sa odsúval. A človek sa sám seba pýtal: dokedy ešte?

Ako si nastaviť život, aby skúsenosť oddýchnutého človeka netrvala príliš krátko?

On im povedal: „Poďte vy sami do ústrania na pusté miesto a trochu si odpočiňte.“ Lebo stále prichádzalo a odchádzalo mnoho ľudí a nemali sa kedy ani najesť. 

Mk 6, 31

Dnes je čoraz viac v kurze hľadať si čas v samote. Tak ako to Ježiš ponúkol svojim učeníkom po tom, čo sa vrátili z dosť náročnej misie medzi ľuďmi okolitých miest a dedín. Niektorí ľudia dnes hľadajú odpočinok pri vode, iní v horách alebo v prírode, ďalší si vyhľadajú pobyt v nejakom kláštore alebo tí najodvážnejší skúsia nejaký čas na pustovni. Všetky tieto možnosti sú dobré a prajem nám, aby sme ich najmä v tomto letnom čase vedeli rozumne využiť. 

Predsa si však myslím, že odpočívať je trochu aj umením života. Umením, ktoré nestojí len na vonkajších podmienkach. Záleží aj na vnútornom usporiadaní každého z nás. A tu by sa možno hodil obraz pastiera, ktorý pasie ovečky. Tými ovečkami sú rozličné oblasti nášho života: práca, rodina, zábava, vzťahy, duchovno, služba, šport, vzdelávanie. Človek by sa mohol stať pastierom, ktorý dopraje svojim ovečkám zaslúžený odpočinok. Na rozdiel od pastiera, ktorý svoje ovečky neustále naháňa. Pritom je tu ešte jeden objav. Každý máme vo svojom vnútri pastiera s veľkým P. On sa nazval Dobrý pastier. Chce sa o nás starať tak, aby sme mali dopriate aj sa realizovať, aj si odpočinúť. Dovoľme mu to. Keď nás bude najbližšie pozývať, aby sme si oddýchli, neodmietnime. A skúsme otestovať, že platí jeho ponuka: Poďte ku mne všetci unavení a nájdete odpočinok nielen pre telo, ale aj pre dušu.

Myšlienka na záver: Dopraj si odpočinok nielen pre telo, ale aj pre dušu.


Ďalšie články