Čo bude od pondelka platiť na hraniciach? Pravidlá sa ešte sprísnia, deľba na neočkovaných a očkovaných ostane

Situácia na hraniènom priechode Vrbovce - Velká nad Velièkou Ilustračný obrázok. Foto: Vladimír Miček/TASR

V piatok má vyjsť nová vyhláška, ktorá upraví režim na hraniciach. Jediná avizovaná zmena sa má dotknúť očkovaných prvou dávkou, ktorým sa príchod na Slovensko skomplikuje.

Ústavný súd pozastavil v stredu účinnosť vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva z 9. júla. Novú vyhlášku k režimu na hraniciach zverejní ministerstvo zdravotníctva v piatok a platiť má od pondelka 19. júla. Najväčšia zmena nastane u ľudí, ktorí boli zaočkovaní zatiaľ len jednou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

Podľa júlovej vyhlášky sa zaočkovaní prvou dávkou dočasne do 9. augusta považovali za plne zaočkovaných, a teda nemuseli ísť do karantény. Ústavný súd namieta, že ide o ohrozenie verejného zdravia, keďže de facto títo ľudia nie sú voči SARS-CoV-2 imúnni. Dáta ukazujú, že vakcíny chránia dva týždne po podaní prvej dávky pred delta variantom čínskeho vírusu len na 30 percent.

Čo platí od pondelka?

Pri prekročení hraníc: negatívny test netreba, povinná je však registrácia v eHranici (urobiť tak možno už 30 dní pred príchodom). Nezaočkovaní a zaočkovaní len prvou injekciou dvojdávkovej vakcíny idú do karantény. Zaočkovaní sa musia preukázať potvrdením o zaočkovaní: GreenPass, prípadne očkovací certifikát s QR kódom v slovenskom, českom alebo anglickom jazyku.

Plne zaočkovaná osoba:

– po dvojdávkovej vakcíne (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnik): 14 dní po podaní, teda na 15. deň po druhej dávke, platnosť 1 rok;
– po jednodávkovej vakcíne (Johnson & Johnson): 21 dní po podaní, teda na 22. deň. po prvej dávke, platnosť 1 rok;
– po prekonaní ochorenia COVID-19, ak odvtedy neprešlo viac než 180 dní a sú 14 dní po podaní prvej dávky vakcíny, platnosť 1 rok;

Zaočkovaní: test nepotrebujú, musia sa po prechode hraníc zaregistrovať v eHranici a registrácia im platí pol roka. Ak prichádzajú leteckou dopravou, musia sa preukázať negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín a vyplniť aj formulár na webstránke ministerstva dopravy, ktorý umožňuje lepšie trasovanie kontaktov.

Zaočkovaní jednou dávkou: musia ísť do karantény, ale už v prvý deň po návrate majú možnosť dať sa otestovať PCR testom a pri negatívnom výsledku ukončiť karanténu. Ide o prechodné ustanovenie, ktoré platí dva týždne, teda do 2. augusta.

Podľa ministra Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO) má tento dočasný režim zatiaľ jednodávkovo zaočkovaným ľuďom, ktorí vycestovali za starých podmienok, „čo najmenej skomplikovať život“.

Od 2. augusta sa prejde na štandardný režim, keď na hraniciach budú dve kategórie – chránení a nechránení. Zaočkovaní jednou dávkou budú považovaní za nezaočkovaných, musia ísť do karantény a ukončiť ju smú až na 5. deň po negatívnom PCR teste.

Nezaočkovaní: test nepotrebujú, ale pri každom prechode hranicami sa musia registrovať v eHranici, sú povinní ísť do karantény, ktorá sa pri bezpríznakovom priebehu bez otestovania skončí dovŕšením 14. dňa. Karanténu smú ukončiť najskôr na 5. deň po negatívnom PCR teste.

Deti od 12 do 18 rokov: keďže majú možnosť očkovať sa, riadia sa pravidlami podľa toho, či injekciu dostali alebo nie;

Deti do 12 rokov: nemusia sa registrovať v eHranici, a ak prídu letecky, nepotrebujú ani vlastný PCR test. Ak sú rodičia zaočkovaní, nemusia dodržiavať karanténu. Ak niekto z rodiny pri prechode hranicami nebol plne zaočkovaný, vzťahuje sa na nich aj zvyšok rodiny 14-dňová karanténa. Ukončiť ju smú na 5. deň, stačí, aby sa otestovali rodičia.

Pendleri: ak sú plne zaočkovaní, stačí im zaregistrovať sa v eHranici, avšak jedna registrácia im bude platiť do 1. septembra. Nezaočkovaní potrebujú každých sedem dní nový PCR test.

Tí, čo sa nesmú očkovať: ak sa niekto zo zdravotných dôvodov nemôže očkovať, potrebuje, aby mu lekár vyplnil Potvrdenie o kontraindikácii očkovania proti ochoreniu COVID-19, ktoré sa nachádza na 14. strane vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva. Nevzťahuje sa na nich karanténa, musia sa však preukázať PCR testom nie starším ako 72 hodín.


Ďalšie články