Katastrofické záplavy v Nemecku: O život prišli desiatky ľudí, Merkelová je v šoku, vláda povolala armádu

Záplavy v Nemecku Materiálne škody v zaplavenej časti obce Schuld, nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko. Foto: TASR/DPA

Skazu nevídaných rozmerov za sebou zanechali prudké búrky v Nemecku. Prívalové dažde spôsobili záplavy, ktoré doposiaľ pripravili o život viac ako 40 ľudí. Desiatky ďalších sú nezvestní.

Podľa prvých správ si rekordné búrky vyžiadali životy najmenej devätnástich ľudí, ale počet v priebehu štvrtka (15. júla) rýchlo rástol. Popoludní už zahraničné médiá hlásili zo západnej časti Nemecka 42 obetí živelnej pohromy a desiatky ďalších nezvestných. Medzi obeťami je údajne aj jeden hasič.

Prudké dažde, po ktorých sa z korýt vyliali veľké aj menšie toky na západe Nemecka, zasiahli v stredu (14. júla) nemecké spolkové krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko a Porýnie-Falcko.

Poškodený dom pri rieke Ahr v zaplavenej obci Insul, v spolkovej krajine Porýnie-Falcko na západe Nemecka. Foto: TASR/AP
Obraz materiálnych škôd v zaplavenej časti obce Schuld, v spolkovej krajine Porýnie-Falcko. Foto: TASR/AP

Počas noci sa v dôsledku záplav zrútilo šesť domov, desiatky ďalších boli poškodené a hrozí im zrútenie. Situácia sa s príchodom nového dňa ešte zhoršila. Celkový rozsah škôd zatiaľ nie je známy, keďže do zaplavených oblastí sa nie je možné dostať.

Zaplavený dom v nemeckej obci Erdorf, v spolkovej krajine Porýnie-Falcko. Foto: TASR/AP

Na západe krajiny boli zatvorené školy, pričom bolo vážne narušené dopravné spojenie v regióne. Kancelárka Angela Merkelová, ktorá je momentálne na oficiálnej návšteve Spojených štátov amerických, uviedla, že je „katastrofou šokovaná“. Vláda do postihnutých oblastí vyslala armádu.

Vojaci pomáhajú pri odstraňovaní záplav v Hagene, nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Foto: TASR/AP

Na niektorých miestach nasadili policajné vrtuľníky a stovky vojakov, aby pomohli obyvateľom oblastí odrezaných od sveta vodou. Polícia uviedla, že na strechách zatopených domov čakajú na záchranu desiatky ľudí.

Dobrovoľníci pomáhajú s evakuáciou v domove dôchodcov v Hagene. Foto: TASR/AP

Zasiahlo aj ďalšie štáty

Katastrofálne lejaky a záplavy zasiahli aj ďalšie krajiny západnej Európy. V holandskom meste Valkenburg v noci na stredu evakuovali niekoľko zariadení vrátane hospica. Holandská vláda do provincie Limburg na juhu krajiny v stredu poslala približne 70 vojakov.

Polícia v belgickom meste Liege obyvateľov upozornila, aby dodržiavali preventívne opatrenia pred záplavami. V Belgicku hlásia zatiaľ štyri obete záplav.

Hlavné diaľnice zaplavilo. Železničná doprava na juhu a východe Belgicka bola zastavená, a úrady uviedli, že „alternatívna doprava je vysoko nepravdepodobná“.

Pohľad na zvýšenú hladinu rieky Mása počas záplav 15. júla 2021 v belgickom Liege. Foto: TASR/AP

Záplavy hlásia i v severnej časti Francúzska a v Luxembursku, kde hasiči evakuovali desiatky ľudí. Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič na Twitteri napísal, že EÚ na žiadosť Belgicka aktivovala mechanizmus civilnej ochrany.

Pomoc zo strany EÚ prisľúbila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. „Vo svojich myšlienkach som s rodinami obetí zničujúcich záplav v Belgicku, Nemecku, Luxembursku a Holandsku i s tými, ktorí prišli o svoje domovy,“ napísala na Twitteri.

Prudké prívalové dažde zasiahli západ Európy len pár dní po tom, čo búrky spustošili česko-slovenské pohraničie a na Morave spôsobili škody pravdepodobne za desiatky miliárd korún a pripravili o život najmenej šesť ľudí. Medzi obeťami bola aj tehotná Slovenka.


Ďalšie články