LGBT agenda: Eurokomisia spustila právne konanie voči Maďarsku a Poľsku

orban1 Viktor Orbán. Foto: Facebook

Európska komisia spustila vo štvrtok právne konanie voči Maďarsku a Poľsku v reakcii na opatrenia tamojších vlád, ktoré exekutíva EÚ považuje za diskrimináciu občanov z komunity LGBT. Budapešť sa voči kritike ohrádza.

Eurokomisia pristúpila k tomuto kroku, pretože podľa nej obe krajiny porušili legislatívu Európskej únie. Cieľom je prinútiť predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, aby pozmenil svoj antipedofilný zákon, ktorý Európska komisia považuje za homofóbny a diskriminačný.

„Európa nikdy nedovolí, aby boli časti našej spoločnosti stigmatizované: či už pre to, koho milujú, pre svoj vek, pre etnickú príslušnosť, pre politické názory alebo pre náboženské presvedčenie,“ uviedla v oficiálnom vyhlásení šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Oznámenie o zaslaní formálnej výzvy Maďarsku a Poľsku je súčasťou širšieho štvrtkového balíčka právnych postupov Európskej komisie voči krajinám, ktoré porušili európsku legislatívu. Je to prvý krok v rámci právneho konania. Budapešť aj Varšava majú dva mesiace, aby odpovedali na obavy Bruselu. V opačnom prípade môže eurokomisia rozhodnúť, že im pošle odôvodnené stanovisko, a v ďalšom kroku ich postúpi Súdnemu dvoru Európskej únie, čo môže viesť až k finančným sankciám.

https://standard.sk/95160/progresivistickej-oligarchii-sa-podarilo-europu-postavit-na-hlavu-je-nacase-buchnut-do-stola/

Maďarsko vraj porušuje mnohé pravidlá

Komisia spresnila, že v prípade Maďarska ide o zákon prijatý 23. júna, ktorý zakazuje alebo obmedzuje prístup k obsahom propagujúcim tzv. „odchýlku od vlastnej identity zodpovedajúcu pohlaviu pri narodení, zmene pohlavia alebo homosexualite“ pre jednotlivcov mladších ako 18 rokov, a tiež o zrieknutie sa zodpovednosti za detskú knihu s obsahom z prostredia agendy LGBT.

Podľa EK porušuje maďarský zákon niekoľko pravidiel EÚ. Napríklad bola podľa komisie porušená smernica o audiovizuálnych mediálnych službách, keďže Maďarsko zaviedlo neopodstatnené obmedzenia, ktoré diskriminujú ľudí na základe ich sexuálnej orientácie.

Niektoré napadnuté ustanovenia porušujú smernicu o elektronickom obchode – zákon zakazuje poskytovanie služieb s obsahmi odlišnej sexuálnej orientácie maloletým, aj keď tieto služby pochádzajú z iných členských štátov EÚ. Podľa eurokomisie taktiež Maďarsko nedokázalo odôvodniť obmedzenie cezhraničných služieb informačných spoločností, pričom Budapešť vraj tiež porušila právo na ochranu údajov stanovené v GDPR.

https://standard.sk/92164/osemnastka-proti-madarsku/

Pokiaľ ide o Poľsko, EK sa domnieva, že poľské orgány nedokázali úplne a primerane odpovedať na jej vyšetrovanie týkajúce sa povahy a dopadu uznesení takzvaných „zón bez ideológie LGBT“ prijatých desiatkami poľských regiónov, miest a obcí.

Orbán: Nechávame to v rukách rodičov

Hlavným kameňom úrazu je teda pozmeňovací návrh poslancov Orbánovho Fideszu. Na jeho základe mladí ľudia do 18 rokov nemajú byť v školách vystavovaní „pornografickému obsahu“ alebo akémukoľvek obsahu, ktorý podľa maďarskej vládnej strany podporuje zmenu pohlavia či homosexualitu. To sa týka aj reklám. Zákon ďalej určuje zoznam organizácií, ktoré majú dovolené vzdelávať na školách o sexe.

Maďarský premiér sa voči kritike zo strany EÚ rázne ohradil. „Nový maďarský zákon nie je v rozpore so vznešenými ideálmi ani s európskymi zákonmi. Nový maďarský zákon jednoducho jasne uvádza, že o sexuálnej výchove detí môžu rozhodnúť iba ich rodičia. Vzdelávanie na školách nesmie byť v rozpore s vôľou rodičov; musí byť nanajvýš doplnkové, musí mať formu a obsah jasne definované a musia s ním súhlasiť rodičia,“ vyhlásil Orbán.

https://standard.sk/90575/orbanov-zakon-ma-opodstatnenie-naopak-v-eu-zasli-pridaleko/

Maďarský premiér argumentuje, že maďarské právo nijakým spôsobom neovplyvňuje životy a sexuálne praktiky dospelých nad 18 rokov, ani to, čomu sú ako dospelí vo verejnej sfére vystavení. Argumentoval, že Maďari sú stúpencami slobody, voči ktorej naopak stojí ľavica.

Ohlasy zo Slovenska

Orbánov zákon a reakcia z EÚ vyvolali búrlivú diskusiu aj na Slovensku. Zatiaľ čo SaS Richarda Sulíka a progresívci Budapešť kritizovali, aktivitu Orbánovej strany podporila napríklad Anna Záborská z Kresťanskej únie alebo konzervatívni poslanci okolo Tomáša Tarabu. Miriam Lexmann z KDH sa k otázke postavila vyhýbavo. Rovnako aj premiér Eduard Heger.

„My ako koalícia sme sa dohodli, že počas týchto štyroch rokov nebudeme otvárať tieto otázky, aby sme nevyvolávali zbytočnú polarizáciu. Na druhej strane, Slovensko je krajina, ktorá si ctí dohody, právny štát, dodržiavanie ľudských práv. Z toho dôvodu naša pozícia je neutrálna,“ uviedol predseda vlády.


Ďalšie články