Arménsko zaplavujú Iránci. Na vakcínu, ktorú miestni nechcú, čakajú celú noc v stanoch

Iránka počas očkovania vakcínou proti ochoreniu Covid-19 v Jerevane 14. júla 2021. Foto: TASR/AP

Jerevan musel v súvislosti s ohromným náporom Iráncov pristúpiť až k sprísneniu svojej doteraz mimoriadne liberálnej vakcinačnej politiky vo vzťahu k cudzincom. Bežní Arméni vakcíny odmietajú aj naďalej.

Podobne ako v susednom Gruzínsku, aj v Arménsku panuje mimoriadne vysoká miera nedôvery voči vakcínam, a to najmä voči očkovacej látke od spoločnosti AstraZeneca. Arménska vláda tak ešte v máji pristúpila k neobvyklému kroku a začala vakcíny ponúkať úplne každému vrátane turistov zo susedných krajín. Obyvateľom Iránu, kde museli úrady už počas prvej vlny pandémie pristúpiť k pochovávaniu obetí do masových hrobov, tak na získanie vakcíny stačí ukázať cestovný pas a nechať si odmerať krvný tlak.

Očkovacie centrum na jerevanskom Severnom bulvári sa otvára na poludnie. Skupinka iránskych turistov však pre médiá povedala, že niektorí z nich čakali na mieste už od 8 ráno. „Žiaľ, nie je tu žiadna disciplína,“ zverila sa Mona z očkovacieho centra. „Píšeme mená na zoznam, no nikto aj tak nedodržiava poradie. Všetko sú to Iránci. Videla som menej než desať Arménov,“ dodala.

Hoci arménska vláda nezverejňuje štatistiky zaočkovaných cudzincov, len od 11. júla sa v tejto k vakcínam mimoriadne skeptickej krajine dalo zaočkovať 108 000 ľudí. Paralelne s tým značne vzrástol aj počet prichádzajúcich turistov. Zatiaľ čo v apríli navštívilo Arménsko 41 881 osôb, v júni to bolo už 64 101. „Samozrejme, vakcinácia nie je jedinou príčinou, keďže nárast počtu turistov z Iránu sme zaznamenali už minulý rok,“ vysvetlila Gajane Ajvazjan, hovorkyňa arménskeho úradu pre rozvoj turizmu. Arménsko podľa nej vakcinácii pre turistov reklamu nerobilo, no Iráncov víta“.

Na sociálnych sieťach sa medzitým objavujú zábery arménsko-iránskych hraničných priechodov, čeliacich nebývalému návalu Iráncov, ako aj stanov v centre Jerevanu. „Mám 45 rokov a vakcínu v Iráne dostanem možno tak za tri mesiace. Chcel by som ju však skôr, preto som prišiel do Arménska,“ povedal novinárom Fariborz v rade na vakcínu v metropole Arménska. Zaujímavosťou je, že mnohí Iránci, ktorí sa v posledných týždňoch nechali v Arménsku zaočkovať, sú podľa zverejnených videí etnickí Azerbajdžanci z iránskej provincie Východný Azerbajdžan.

Arménsko však pod návalom očkovacích turistov tiež pristupuje k sprísňovaniu svojej politiky. Po novom budú môcť očkovaciu látku dostať len tí cudzinci, ktorí podľa pasov do krajiny vstúpili najmenej desať dní predtým.

Dobrý biznis

Ceny leteniek z Iránu do Jerevanu v posledných týždňoch prudko stúpli až na 300 dolárov. Takmer všetky lety medzi oboma štátmi sú vypredané, pričom arménske aerolínie musia pridávať dodatočné lety, spresnil vedúci Arménsko-iránskej obchodnej komory Hervik Jaridžanjan.

Príležitosť zacítili aj iránske cestovné agentúry. Výlet za vakcínou od spoločnosti Pfizer do Arménska ponúkali ešte na začiatku júna za 800 miliónov iránskych rialov (16 059 eur) a za očkovaciu látkou Sputnik V za 400 miliónov iránskych rialov (8 029 eur).

Bežný taxikári medzitým odvoz z Teheránu k arménskym hraniciam a späť ponúkajú za 30 miliónov iránskych rialov (približne 600 eur). „Viem si takto zarobiť 12 miliónov rialov (približne 2 400 eur) denne na cestách k hraniciam, kde si ľudia dávajú rovno pichnúť viacero dávok,“ povedal pre médiá jeden z miestnych taxikárov.

Tam, kde by radšej chceli Sputnik V

Arménsko ponúka pre malý záujem už od 5. mája vakcíny v mobilných očkovacích centrách každému, zadarmo a bez akejkoľvek registrácie. Celý proces trvá približne 10 minút. „Arméni nie sú z vakcín nadšení, keďže politici im robia čierne PR. Ja som však sociálne zodpovedný a preto som tu,“ povedal novinárom pri očkovacom centre Armos Martirosjan.

V krajine, kde sa medzitým divoko šíria konšpiračné teórie, tak bolo v čase prijímania opatrenia na začiatku mája zaštepených len 12 000 osôb, teda 0,4 percenta populácie. Podľa najnovších údajov sa doteraz dalo proti ochoreniu COVID-19 zaočkovať 260 813 Arménov, čo je asi 4,4 percenta obyvateľstva.

Iránci čakajú na vakcínu proti ochoreniu COVID-19 v centre Jerevanu. Zdroj: Twitter.

Hlavným problémom popri konšpiráciách je aj skutočnosť, že mobilné centrá prevažne ponúkajú občanom vakcínu od spoločnosti AstraZeneca, ktorá má v krajine v súvislosti s ojedinelými prípadmi krvných zrazenín hlásenými v Európe veľmi zlú povesť.

Občas sa v centrách vyskytne aj ruská vakcína Sputnik V, avšak jej zásoby sa vždy pre veľký záujem rýchlo minú. Tento fenomén sa pritom netýka len Arménov, ale aj niekotrých turistov z Iránu. „Ak by mali v ponuke Sputnik, dala by som si ten, no očkujú len Astrou,“ povedala Šahríja Karímí počas čakania na vakcínu v Jerevane.

Arménska vláda má k dispozícii aj zásoby ruskej vakcíny, tie však vyhradila pre zamestnancov zdravotníctva, domovov dôchodcov a rizikových pacientov.

Pohľad z Teheránu

Teherán však z vakcinačného turizmu v Arménsku nadšený nie je. Prílev Iráncov čakajúcich v stanoch pred vakcinačnými centrami v susednej krajine totiž stavia do zlého svetla vakcinačnú kampaň iránskej vlády, ktorá nie je schopná dostatočne pokryť dopyt po štepení v krajine.

Viacerí iránski predstavitelia pre médiá uviedli, že situácia v Arménsku je v skutočnosti prejavom zlyhania, keďže miestne obyvateľstvo sa nechce očkovať, a tak ponúkajú očkovacie látky komukoľvek, aby ich po uplynutí trvanlivosti nemuseli povyhadzovať.

Medzitým boli doteraz zaštepené len menej než dve percentá Iráncov. Krajina sa spolieha na ruské a čínske očkovacie látky po tom, ako vláda islamskej republiky zakázala ich dovoz zo Spojených štátov a Spojeného kráľovstva. Irán však dostal dva milióny kusov očkovacej látky od spoločnosti AstraZeneca vďaka programu COVAX, pričo vyvinul aj vlastnú vakcínu s názvom COVIran Barakat. Tou sa v júni dal zaočkovať aj iránsky duchovný líder Sajjid Alí Husejní Chámeneí.

Irán pritom mimoriadne silno zasiahla už prvá vlna pandémie. Podľa oficiálnych údajov sa tam novým koronavírusom dokázateľne infikovali už 3 440 400 Iráncov, z ktorých najmenej 86 000 ochoreniu podľahlo.


Ďalšie články