Zastavme vakcinačný triedny boj

00020210907_v4_slovinsko_10795247 Foto: Jaroslav Novák/TASR

Žijeme v spoločnosti, ktorá uznáva hodnotu rovnosti, a ak naozaj ctíme liberálne hodnoty, nemôžeme predsa súhlasiť so žiadnym zvýhodňovaním.

V poslednom čase sa premnožila debata o akomsi „zvýhodňovaní“ tých, ktorí sa nechali zaočkovať. Hovorí sa o privilégiách, premiér spomína slovo „benefit“. Pre médiá sa z toho rýchlo stal ďalší prostriedok vyrábania vyvolených. To sú tí rozumní, žijúci v súlade s modernými trendmi. Nie tí druhí, tí „zaostalí“, ktorí sa ešte stále odmietajú očkovať. 

Novinové stránky obsadili debaty o tom, či by mali byť zaočkovaní zvýhodňovaní, politici sú atakovaní otázkami, či súhlasia. Samozrejme, ako to už pri takýchto aktivistických kampaniach býva, správna odpoveď je len jedna. Dokonca je to ešte horšie. Keď si progresívna prezidentka dovolí nesúhlasiť s povinným očkovaním, vyhejtuje ju dokonca aj klika vyvolených.

Už som tej otázke o „zvýhodnení“ čelil aj ja. Mám jednoduchú odpoveď. Žijeme v spoločnosti, ktorá uctieva hodnotu rovnosti, a ako človek, ktorý ctí všetky liberálne hodnoty, nemôžem predsa súhlasiť so žiadnym zvýhodňovaním.

Háčik je v tom, že zaočkovaný človek, ktorý nečelí obmedzeniam, nie je zvýhodnený. U neho len jednoducho neexistuje žiaden právne legitímny dôvod, aby bol naďalej obmedzovaný na svojich občianskych právach.  

Tie sa dajú obmedziť len za vážnych okolností. Bezprecedentné obmedzenie občianskych práv, ktorému sme čelili posledného pol druha roka, bolo legitímne zdôvodnené ochranou života a zdravia.

Zaočkovaní sú chránení. Nie síce na sto percent, ale dostatočne efektívne, aby dôvody obmedzenia ich občianskych práv už neexistovali. Aj pri chrípke vám hrozí smrť, a plus mínus 800 našich blížnych na ňu každý rok zomrie – napriek tomu sa kvôli nej nepredháňame s lockdownami. 

Samozrejme, neplatilo by to v prípade, ak by sa vírus rozmnožil tak radikálne, že by vážnym zdravotným rizikám čelili v masívnych množstvách aj zaočkovaní. To je ale nepravdepodobné, respektíve, aktivovať tento princíp bude možné až vtedy, keď sa táto možnosť stane reálnou. Občianske práva sa nesmú obmedzovať preventívne.

Pravdaže, u nezaočkovaných stále platí, že sú v „starom“ režime. Ak príde nebezpečenstvo, musia byť pred ním ochránení. Vakcínou alebo obmedzením občianskych práv.

To však nemá nič spoločné s nejakým „zvýhodňovaním“ tých druhých, to je skrátka holý fakt. Vo všetkom sme si predsa rovní. Každý má k dispozícii vakcínu zadarmo. Počas leta by mala byť – verme – prístupná dokonca aj imobilným ľuďom žijúcim v zemľankách.  

V čom spočíva oná rovnosť? Zaočkovaný jedinec má vďaka vakcíne istú výhodu, ktorá mu z nej ale vyplýva objektívne. Nie preto, že by bol štátnou autoritou odmenený. Rovnako ako nezaočkovaný čelí istej nevýhode, ktorá ale objektívne vyplýva z jeho stavu, v ktorom je ohrozený na zdraví. Nie preto, že by bol niekým potrestaný.

Mimochodom, istej nevýhode čelia aj zaočkovaní. Majú v sebe predsa experimentálnu, neoverenú vakcínu, ako zvyknú upozorňovať vakcinační skeptici. Išli teda do rizika, pred ktorým sú neočkovaní chránení.

Pojem „zvýhodňovanie“ je nielen vecný nezmysel, ale je aj sociálne nebezpečný nástroj. Okamžite v spoločnosti vytvára znepriatelené kasty, odpor jedných voči druhým, pocit nespravodlivosti a triedny boj. Ako sme si zvykli nielen u bývalých, ale aj u súčasných uctievačov marxistických konceptov.

Preto by sme tento nevhodný pojem mali prestať používať. Tiež by sme sa už konečne mohli prestať hrať na znepriatelené sekty, ktoré sa ohadzujú dogmami ako granátmi v presvedčení, že tomu kto neposlúcha výzvu o očkovaní, hrozí siedma brána Danteho pekla.     

Skúsme byť radšej jednoducho pravdiví, féroví a vecní. Žiadne morálne výčitky voči nezaočkovaným, ktoré už dnes majú povahu fundamentalistickej náboženskej inkvizície. Ich šíritelia si vo svojej zaslepenosti ani nevšimli, že okrem vopred presvedčených ich nikto nepočúva.    

Že to bude nespravodlivé? Ale vírus taký naozaj je. Na nič nemáme úplne správne odpovede. Nemajú ich ani priaznivci očkovania (vakcína je naozaj experimentálna a neoverená) a nemajú ho ani tí, čo sú voči nej opatrní. A vôbec nie preto, že sú „hlúpejší“, ako sa to zjednodušene usadilo v mediálnom naratíve. 


Ďalšie články