Homza: Svätopluk bol kráľ, korunu mu udelil pápež, uhorskí králi boli jeho pokračovatelia

DSC_1734 kopie Martin Homza. Foto: Patrícia Falbová

Na Svätopluka a Veľkú Moravu by sme sa mali snažiť pozerať vlastnými očami, už nás nemá čo obmedzovať, nabáda historik.   

Svätopluk bol panovníkom väčšieho významu, ako si všeobecne priznávame, hovorí historik Martin Homza. Nazdáva sa, že veľkomoravského kráľa korunovali z vôle pápeža. Miestom slávnostného aktu mohol byť Stoličný Belehrad (po maďarsky Székesfehérvár), lokalita, kde neskôr korunovali uhorských kráľov.

Miesto korunovácie je podľa Homzu dôležité. Nachádzalo sa v bývalej rímskej provincii Panónia, čím sa potvrdila kontinuita so svetom antiky. Územie Svätoplukovej ríše sa tak previazalo s dávnou civilizáciou podobne, ako to bolo v prípade Franskej ríše na západe kontinentu. 

Uhorskí králi, na začiatku ešte označovaní za panónskych, stavali na tom, čo ostalo po Svätoplukovi, hovorí Homza. O kontinuite vývoja svedčia ich mená i to, že na kráľovský stolec za Dunaj prichádzali z Nitry, podobne ako Svätopluk.

https://standard.sk/podcast/svatopluk-bol-kral-a-nie-hocijaky/

Homzove odvážne úvahy otvárajú predstavy o málo poznanom svete stredoveku, nabádajú k zamysleniu a snažia sa vykresliť obraz o predkoch Slovákov z iného uhla, aký sa presadzoval v 20. storočí. Vypočujte si podcast Polemika o dejinách s Jozefom Hajkom, v ktorom je hosťom Martin Homza.     


Ďalšie články