UEFA je úbohá a môže sa hanbiť, odkazuje maďarská diplomacia

Maïarsko – Francúzsko Maďarskí fanúšikovia pred budapeštianskym štadiónom Ferenca Puskása. Foto: TASR/AP

Trpkú príchuť získala pre maďarských fanúšikov koncovka tohtoročného EURO šampionátu, ktorého boli Maďari spoluorganizátormi. Za údajné rasistické a homofóbne urážky v hľadisku bola maďarská reprezentácia potrestaná dvomi zápasmi pod hlavičkou UEFA bez divákov, plus ďalším s dvojročným podmienečným odkladom, a zväz dostal pokutu 100-tisíc eur. Presné znenie urážok nie je verejne známe, nebolo počuť v televíznom prenose a nezaregistrovali ho ani niektorí hráči súpera (Lucas Digne).

Podľa práve vydanej správy maďarského zväzu UEFA identifikovala v troch zápasoch základnej skupiny opakované pokriky „dobrý deň, teplí Francúzi“ (Bonjour, buzi franciák), „Cristiano Homosexual“, „Nemecko, teplé Nemecko“, transparent „LGBT? Nein Danke!“ a transparenty odmietajúce kľačanie, píše web 24.hu. UEFA podľa správy disponuje fotografiami a zvukovými záznamami.

Hanba im!

Rozhodnutie nezvyčajne ostro odsúdila maďarská diplomacia, minister zahraničia Péter Szijjártó zverejnil na svojom Facebooku vyhlásenie:

„Tento rok v júni, po roku a pol uzavretých štadiónov, sme my Maďari ukázali Európe a svetu, ako vyzerá pravá futbalová atmosféra na zápase. Štyri vypredané zápasy majstrovstiev Európy v Budapešti zostanú všetkým navždy v pamäti. Vzhľadom na obmedzenia počtu divákov na ostatných hostiteľských štadiónoch (s výnimkou Londýna) sme mali najviac divákov a najdivokejšiu atmosféru. Včera večer potom svetovú tlač obletela správa, že UEFA uzavrela Puskás Arénu na tri zápasy kvôli diskriminačnému správaniu fanúšikov! A to nie je vtip!!!!

Zdá sa, že UEFA naďalej zamestnáva stále rovnakých triednych bonzákov, ktorí nemajú na práci nič iné, ako písať správy o tom, kto čo povedal (alebo nepovedal) na tribúne. Rovnako ako za komunizmu: netreba dôkazy, stačia informácie udavačov. Čo týmto rozhodnutím UEFA vysiela za správu?

Vbehnúť na ihrisko počas hymny a provokovať hráča spievajúceho hymnu: v poriadku, posielať komando k postrannej čiare: v poriadku, svietiť laserom do očí brankára súpera: v poriadku, svietiť laserom na fanúšikov súpera: v poriadku, ale hrať vypredaný zápas, fandiť, vytvárať skvelú atmosféru: no, za to by sa mal štadión zavrieť. Výbor, ktorý o tom rozhoduje, je úbohý a zbabelý. Hanba im,“ napísal minister.

Fideszu sa to hodí

Szijjártó sa už skôr vyjadroval k rôznym incidentom v priebehu EURO. K snahe Nemcov nasvietiť mníchovskú arénu dúhovými farbami na protest proti maďarskému zákonu, k údajne brutálnemu zásahu Nemcov proti maďarským fanúšikom cestujúcim do Mníchova – nemecká polícia niektorých fanúšikov zadržala, iných zdržiavala na hraniciach; Szijjártó oznámil, že bolo zriadené konzulárne číslo, na ktoré môžu zadržaní fanúšikovia volať a nariadil nočnú pohotovosť maďarským diplomatom v Mníchove a Viedni – , či k incidentu, pri ktorom nemecký fanúšik s dúhovou vlajkou vbehol na ihrisko pri maďarskej hymne, keď požadoval od nemeckej strany potrestanie muža (bol pokutovaný).

V nemeckých médiách bolo uverejnené svedectvo dvoch Nemiek, ktoré si namaľovali dúhovú vlajku na líca a maďarskí fanúšikovia sa im podľa ich slov posmievali a pľuli na ne. K incidentu malo dôjsť počas zápasu Portugalsko – Francúzsko. Zverejnili aj fotografie dvoch mužov. Budapeštianske policajné riaditeľstvo oznámilo, že po vinníkoch pátra.

Komentátori (napríklad expredseda Jobbiku Gábor Vona či šéfredaktor liberálneho Telexu Szabolcs Dull) sa zhodujú, že téma je pre maďarskú vládu veľmi výhodná, za presadením dodatkov proti propagácii LGBT v školách bola podľa opozičných komentátorov snaha vyvolať presne túto reakciu. Shaming od európskych inštitúcií vrátane UEFA vedie potom k opačným cieľom; vytvára vhodnú tému pre predvolebnú kampaň Fideszu.

Orbán a spol.

Pokiaľ ide o samotnú UEFA, má príbeh zaujímavú konotáciu.

Viktor Orbán je vášnivý futbalový fanúšik a dlhoročný poloprofesionálny hráč a jeho vzťahy s futbalovými funkcionármi boli vždy nadštandardné. Jeho osobným priateľom bol predovšetkým dlhoročný prezident FIFA Sepp Blatter, dobré vzťahy mal ale aj s Michelom Platinim, ktorý predtým šéfoval UEFA. Keď bol ešte Orbán opozičným lídrom, Blatter navštívil v roku 2009 jeho futbalovú akadémiu vo Felcsúte a býval u Orbánovcov doma. Orbán stál pri zrode Puskásovej ceny (FIFA Puskás Award) za najkrajší gól a na oficiálnom ceremoniáli v roku 2013 ju napríklad odovzdával Zlatan Ibrahimovič.

Vysokým funkcionárom na FIFA aj UEFA je tiež druhý najbohatší Maďar a šéf miestneho zväzu, podnikateľ Sándor Csányi, zasadil sa tu napríklad o možnosť reprezentácie pre Loïca Négóa. Jeho rodičia pochádzajú z Karibiku a Négó reprezentoval v mládežníckych kategóriách Francúzsko. Už niekoľko rokov však žije a kope v Székesfehérvár (oi. Orbánovom rodnom meste) a rozhodol sa reprezentovať Maďarsko. Občianstvo Négóvi odovzdal starosta Székesfehérváru András Cser-Palkovics z Fideszu, so zvolením k reprezentácii bol však nejaký čas problém pre Négóovú predchádzajúcu reprezentáciu Francúzska. Négó sa za patálie odvďačil: jeho gól rozhodol o maďarskej účasti na majstrovstvách. Négó je tmavej pleti, urážky v zápase s Francúzskom vraj nepočul.

Csányiovi tiež niektorí pripisovali zodpovednosť za rozhodnutie potrestať Slovákov aj Maďarov po výtržnostiach fanúšikov pri vzájomnom zápase v Budapešti. Vtedy pochybila práve UEFA, ktorá nezohľadnila potrebu slovenských Maďarov kúpiť si lístky do sektoru domácich.

V sektore hostí sa tak fanúšikovia Maďarska zo Slovenska stretli so svojimi Slovákmi a niektorí maďarskí ultras s bydliskom na Slovensku slovenských fanúšikov napádali. UEFA následne potrestala oba tímy jedným zápasom bez divákov, čo hlavne na slovenskej strane vyvolalo zdesenie. Ako ale ukazuje najnovšie rozhodnutie, Csányiho vplyv na UEFA by sa nemal preceňovať.

Nekonzistentné UEFA

Česi majú skúsenosť s nedávnym rozhodnutím UEFA vo veci Ondřeja Kúdelu, ktorý bol za údajný rasistický výrok na adresu hráča Rangers Glena Kamara potrestaný stopkou na desať zápasov, a prišiel tak aj o tohtoročné EURO, hoci sa jednalo o nedokázateľné tvrdenie proti tvrdeniu. Kamara bol za fyzické napadnutie Kúdelu v útrobách štadióna potrestaný stopkou na tri zápasy. Kemari Roof bol za brutálny faul na slávistického brankára Kolářa v rovnakom zápase potrestaný štyrmi zápasy. Roof zasiahol Kolářa kopačkou do hlavy a spôsobil mu zlomeninu v čelnej oblasti, český gólman odvtedy chytá v ochrannej maske a prilbe. Svojho tímu aj Kúdelu sa zastali jeho čierni spoluhráči, napríklad Nigérijčan Peter Olayinka. Českí hráči pôsobiaci vo Veľkej Británii Tomáš Souček a Zdeněk Zlámal sa za svoje zastanie sa Kúdelu museli ospravedlniť.

Rozhodovanie UEFA v tejto veci je kritizované ako nekonzistentné, počas EURO bol rovnako za rasistickú hlášku („mrdá tvoju albánsku matku“) na adresu Macedónčana albánskeho pôvodu Ezgjana Alioskiho potrestaný Rakúšan srbského pôvodu Marko Arnautovic stopkou len na jeden jediný zápas.

UEFA je dlhodobo predmetom špekulácií i pre nekonzistentné rozhodovanie vo veci toho, aké politické či politizujúce symboly na ihrisku a v hľadisku sú prípustné. Zatiaľ čo predtým trestala Britov či Poliakov za pripomienku padlých vojakov alebo Varšavského povstania, minulý rok odsúhlasila pokľakávanie pred zápasmi v rámci boja proti rasizmu.

Nasvietiť mníchovskú arénu dúhovými farbami Nemcom nepovolila, ale povolila dúhové kapitánske pásky a sama si potom v reakcii na kritiku na sociálnych sieťach sfarbila svoje logo do dúhových farieb.

  • UEFA (Únia európskych futbalových asociácií) je hlavnou riadiacou organizáciou európskeho futbalu. FIFA (Medzinárodná futbalová federácia) je hlavnou riadiacou organizáciou svetového futbalu. Obe organizácie majú svojich prezidentov a riadiace orgány, a tiež sa líšia v niektorých pravidlách. EURO je v gescii UEFA, majstrovstvá sveta spadajú pod FIFA. Na jesennú kvalifikáciu na MS v Katare sa tak stopka nevzťahuje.

Text pôvodne vyšiel na stránke Co se deje v Maďarsku.


Ďalšie články