Už žiaden cigánsky mravec ani cigánska mora. Vedci žiadajú o pomoc pri zmenách urážlivých názvov hmyzu

macro-3429627_1920 Mravec, ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com

Vedci v Spojených štátoch amerických chcú od verejnosti pomoc pri premenúvaní druhov hmyzu, ktorých názvy sú podľa nich nevhodné a urážlivé.

Už žiadna cigánska mora, ani cigánsky mravec. Anglické názvy mory Lymantria dispar (gypsy moth) a mravca Aphaenogaster araneoides (gypsy ant) odstránila Americká entomologická spoločnosť (ESA) zo zoznamu bežného názvoslovia hmyzu a príbuzných organizmov ešte v júni. Podľa denníka The Independent ide o prvý prípad, keď ESA zmenila názov, pretože bol urážlivý.

„Na začiatku je etnická nadávka, ktorú Rómovia už dávno odmietli,“ uviedla prezidentka vedeckej spoločnosti Michelle Smithová. „Nikto tiež nechce byť spojený so škodlivým inváznym škodcom,“ dodala.

Treba dodať, že v prípade dvojice spomínaných živočíchov ide o názvy, ktoré sú pre Rómov urážlivé najmä v angličtine (gypsy moth, gypsy ant).

V slovenskom názvosloví sa Lymantria dispar volá mníška veľkohlavá, čo by mohlo urážať skôr rádové sestry. Pravdou však zostáva, že húsenice tohto nočného motýľa patria k stovke najinváznejších druhov na svete, čo môže byť v prípade pôvodného názvu vnímané ako negatívny odkaz na rómsku komunitu.

Húsenica mníšky veľkohlavej. Foto: TASR

Pomôžte nám nájsť inkluzívnejšie názvy

ESA vyzvala verejnosť, aby navrhla alternatívne názvy pre moru a mravca, ktoré by nahradili doterajšie. Entomologická spoločnosť uviedla, že chce od verejnosti získať podnety, ktoré by pomohli vymyslieť taký nový názov, aby „nepodporoval žiadne negatívne etnické alebo rasové stereotypy“.

Tento krok prichádza v čase, keď ESA razí projekt s názvom Better Common Names Project, ktorý preskúma a nahradí bežné názvy hmyzu, ktoré nespĺňajú normy. Spolok tvrdí, že sa zmenia iba tie „najproblematickejšie názvy“.

Už v marci stanovila ESA nové pravidlá, ktoré určujú, aké pomenovania sú prijateľné. Spoločnosť tak chce vylúčiť akékoľvek nové výrazy, čo „odkazujú na etnické alebo rasové skupiny a mená, ktoré by mohli vzbudzovať strach; tieto pravidlá tiež odrádzajú od geografických názvov, najmä pokiaľ ide o invázne druhy“. Usmerňuje aj návrhy na zmenu existujúcich zaužívaných názvov.

Cieľom nových pravidiel na pomenúvanie hmyzu a nahrádzanie jeho problematických pomenovaní je podľa šéfky ESA uľahčiť vedcom komunikáciu s verejnosťou.

„Pracujeme na tom, aby všetky bežné názvy hmyzu schválené ESA vyhovovali našim štandardom pre rozmanitosť, rovnosť a inklúziu,“ uviedla Smithová.

Prvými terčmi nových pravidiel sa stali spomínaná mora a mravec. Nasledovať však budú zrejme ďalšie. ESA vytvorila online formulár, ktorý môžu ľudia vyplniť a zaslať. Vedci z Americkej entomologickej spoločnosti už zriadili pracovné skupiny, ktoré budú navrhovať nové názvy tak, aby boli v súlade s pravidlami rozmanitosti, rovnosti a inklúzie propagovanými vedením ESA.


Ďalšie články