Za obranu biologických rozdielov medzi pohlaviami vyhadzov z prestížnej školy

26337411076_d599e2bc16_k Eton College. Ilustračné foto: Robert Radu/flickr.com

Eton College je prestížna britská chlapčenská internátna škola. Založená bola už v 15. storočí kráľom Henrichom VI. a školné je len o 10 percent nižšie ako na Harvarde.

Aby sme si vedeli predstaviť o akú sumu ide, ročne stojí Eton 46 až 47-tisíc eur. Nie je preto prekvapivé, že z nej pochádza množstvo prestížnych osobností britských ostrovov, vrátane 19 premiérov, napríklad aj súčasný premiér Boris Johnson či jeho predchodca David Cameron. Eton bol preto dlho synonymom nielen elitného vzdelania, ale aj konzervatívnej kultúry.

A tomu hrozí dnes koniec, upozorňuje britský konzervatívny časopis The Critic. Podobne ako mnohé inštitúcie, sa aj Eton stal semeniskom ľavicovej agendy a politickej korektnosti. Ako píše jej bývalý absolvent Francis Emerson pre mesačník The Critic, táto prestížna akademická pôda sa stala podhubím krajne ľavicovej agendy.

Bývalý študent, ktorý na Etone začal študovať v roku 2015 a štúdium dokončil tento rok, opisuje premenu školy v reálnom čase, ako to sám zažil. V rovnakom období ako Emerson začal pôsobiť na škole nový riaditeľ Simon Henderson.

Nový riaditeľ sa na začiatku podľa Emersona tituloval ako mierny reformista, ktorý chce vykonať drobné zmeny vo fungovaní školy, pričom chce zachovať jej identitu bez poškodenia. Vo svojich začiatkoch podporoval študentov v kritickom myslení, aby čerpali z viacerých zdrojov a diskutovali s mysliteľmi, ktorí majú opačné názory na svet.

„Keď som však odchádzal, Eton vyzeral ako miesto ideologickej homogenity, kde sú reči odporujúce politike Hendersona a jeho pätolízačov cenzúrované komplikovaným systémom školských trestov,“ podotýka Emerson. Namiesto drobných zmien Henderson pretláča krajne ľavicovú ideológiu, dodáva.

Biologické rozdiely sú problém

Ilustruje to na príklade učiteľa angličtiny, Willa Knowlanda. Ten bol na škole všeobecne uznávaný pre kvalitu prednášok, pričom žiakov dokázal motivovať k dosiahnutiu vyšších intelektuálnych cieľov.

Tento učiteľ bol počas uzatvorenia krajiny pre pandémiu požiadaný, aby pripravil vyučovaciu hodinu pre predmet s názvom „C perspektívy“. Ako Emerson vysvetľuje, na tomto predmete sa zameriavajú na intelektuálny vývoj žiakov v predposlednom a poslednom ročníku. Zmysel vyučovacej hodiny je vystaviť ich čo najväčšiemu počtu rôznych názorových prúdov.

Medzi úlohy patrila napríklad obhajoba kriminalizácie potratov, predloženie argumentov obhajujúcich morálnu oprávnenosť Britského impéria či dôrazná kritika americkej zahraničnej politiky. Z tohto dôvodu napísal učiteľ Knowland aj lekciu nazvanú „patriarchálny paradox.“

K téme uviedol učiteľ nasledovné tvrdenia: existujú genetické rozdiely medzi mužmi a ženami, ktoré sa prejavujú odlišnými záujmami a osobnosťami; nie všetky ženy súhlasia s tvrdením, že svet by bol na tom lepšie bez mužov; a nakoniec, že nie všetci psychológia súhlasia, že tieto rozdiely sú len sociálne konštrukty.

Diktát riaditeľa?

Ako to už býva v politicky korektných inštitúciách, ani tie najprirodzenejšie vyjadrenia nemôžu ostať „bez odmeny“. Po sťažnosti na túto tému riaditeľ školy Knowlanda požiadal, aby ju zmazal z tamojšej online platformy, čo aj spravil. Rovnako však Henderson chcel, aby ju zmazal aj zo svojho súkromného kanála na stránke YouTube, čo už učiteľ odmietol spraviť.

„Obidve požiadavky prišli od Simona Hendersona bez zdôvodnenia,“ hovorí bývalý študent a dodáva, že o pár týždňov neskôr bol Knowland vyhodený z práce za „hrubé zneužitie úradnej moci“.

Učiteľ sa proti prepusteniu odvolal a 8. decembra sa očakáva rozhodnutie. Pokiaľ sa rozhodnutie riaditeľa potvrdí, Knowland nielenže príde o prácu, ale on, jeho žena a ich päť detí prídu aj o strechu nad hlavou – bývajú totiž v dome v rámci školského areálu. Henderson mal údajne sľúbiť, že Knowlanda nahlási učiteľskej asociácii, aby už nikdy nikde nemohol učiť.

Podľa Emersona je tento incident len posledným prípadom zo série tlačenia krajne ľavicovej agendy na žiakov a personál. V tomto roku boli napríklad vymedzené špeciálne dni, počas ktorých mali chlapci premýšľať nad tým, aké je to byť „chránenou“ osobou, tj. homosexuálom či transrodovou osobou atď.

Školská riaditeľka pre inklúziu zasa v blogu napísala, že by rada videla vlajku radikálneho ľavicového hnutia Black Lives Matter nad bránou školy. Bývalý žiak podotýka, že ak Knowland tento spor prehrá, bude to vážny úder nielen preňho a jeho rodinu, ale aj pre ideologickú toleranciu a rozmanitosť názorov, čo by mala inštitúcia ako Eton ctiť a dodržiavať.  


Ďalšie články