Fico sa eurokomisii sťažuje na deštrukciu právneho štátu. Naď hovorí, že sa dlho tak nepobavil

Vojenské lesy a majetky SR predstavili jedineèný systém evidencie dreva Jaroslav Naď. Foto Jaroslav NovákTASR

Vyhláška Úradu verejného zdravotníctva o režime na hraniciach, ktorá umožní vyhnúť sa karanténe po návrate na Slovensko len očkovaným osobám a deštrukcia právneho štátu boli témami stretnutia predsedu strany Smer-SD Roberta Fica so Stálym zastúpením Európskej komisie na Slovensku. Minister obrany Jaroslav Naď v reakcii píše, aby si Fico nerobil hanbu a tvrdí, že expremiér sa podľa neho bojí.

Smer-SD podal pre vyhlášku o režime na hraniciach podnet na Ústavný súd (ÚS). Fico súd žiada, aby pozastavil platnosť vyhlášky dovtedy, kým nerozhodne, či je v súlade s ústavou alebo nie. „Rovnako žiadame, aby bola označená ako protiústavná, lebo je diskriminačná,“ poznamenal Fico.

Strana podáva aj podanie na právny servis na Európsku komisiu. Tým chce ukázať, že vyhláška je v „príkrom rozpore“ s nariadením EÚ. Ako Fico pripomenul na stredajšej (13.7.) tlačovej konferencii, nariadenie hovorí, že štáty musia zabrániť priamej alebo nepriamej diskriminácii osôb, ktoré nie sú zaočkované.

„Nemôžete byť diskriminovaní ani priamo, ani nepriamo, ak ste sa rozhodli, že sa zaočkovať nedáte,“ skonštatoval na základe nariadenia. V súvislosti s vyhláškou Fico poukázal na úpadok cestovného ruchu. Podľa neho viacerí cestujúci na Slovensku zrušili svoju dovolenku pre povinnú karanténu.

Deštrukcia právneho štátu

Fico tvrdí, že stálemu zastúpeniu EK „poskytol relevantné informácie o deštrukcii právneho štátu“, konkrétne, ako orgány činné v trestnom konaní nakladajú s udavačmi. Verí, že v súvislosti s tým, čo povedal, sa urýchlene stretne s podpredsedníčkou EK pre hodnoty a transparentnosť Věrou Jourovou. Čaká vraj už len na definitívny dátum stretnutia, kde budeme môcť hovoriť o detailoch.

Podľa Fica musí platiť základná zásada zakotvená v judikatúre európskeho práva. Hovorí, že orgány činné v trestnom konaní (OČTK) nemôžu stavať na výpovedi niekoho, kto je obvinený zo závažnej trestnej činnosti.

Fico dodal, že ľuďom, akým je kajúcnik a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó, nemožno pri výpovediach dôverovať, pretože na jednej strane prejavuje záujem spolupracovať s OČTK, ale na druhej strane zamlčiava podstatnú časť svojej trestnej činnosti.

Naď sa baví

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) v reakcii na Ficove tvrdenia o deštrukcii právneho štátu súčasnou vládnou koalíciou odpovedá tvrdou kritikou. Tvrdí pritom, že sa už dlho nepobavil tak, ako keď sa dozvedel, že na deštrukciu právneho štátu sa bol na Stálom zastúpení Európskej komisie na Slovensku sťažovať expremiér Robert Fico.

„Tak vraj Don Fico bol na Zastúpení EK v Bratislave :))) Ževraj sa bol sťažovať na deštrukciu právneho štátu na Slovensku :)))) odpadnem,“ píše šéf silového rezortu s viacerými emotikonmi v jednej vete. Fica pritom nazýva „don“, čo je oslovenie pre mafiánskych bossov.

Naď tvrdí, že o predsedovi Smeru si na zastúpení Európskej komisie myslia, že je to „hlava organizovaného zločinu“ a vraj sa tým ani netaja. „Jednak jeho protieurópske stanoviská sú až tak notoricky známe, že ho tam vážne brala možno vrátnička,“ dodal minister na svojom facebookovom profile.

„Don Fico, len pripomínam, že za vašej vlády tu boli zneužívané všetky bezpečnostné zložky krajiny na politické záujmy vašej mafie s názvom Smer. Navyše, korupcia prekvitala úplne všade a vy a vaši najbližší ste sa zalizovali až za ušami. A teraz sa to všetko rúca a vy viete, že je zle… Teda zle pre vás, my ostatní máme v rukách pukance a sledujeme a aj by sme sa bavili, keby to nebolo na plač…,“ píše Naď.

Minister obrany naráža na výpovede kajúcnikov ako je bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó, ktoré vrhajú podozrenia na bývalé vlády Roberta Fica a Petra Pellegriniho. Makó, sám obvinený zo závažnej trestnej činnosti, tvrdí, že sa vlani stretával s Ficom, ktorý mu zadávať rôzne úlohy. Expremiér to odmieta a poukazuje na stretnutia Makóa s Igorom Matovičom z doby, keď bol ešte opozičným politikom.


Ďalšie články