Pokusy vycestovať s falošným testom sa v Belgicku končia mastnou pokutou aj väzením

Belgicko zakázalo nepodstatné cezhranièné cestovanie až do 1. marca Ilustračný obrázok. Foto: Francisco Seco TASR/ AP

Belgicko sa s podvodníkmi s testami nemazná. Za obídenie zákona vo forme falošných PCR testov a následné ignorovanie súdov hrozí až rok väzenia a pokuta vo výške niekoľko tisíc eur. Podľa slovenskej polície sa prípady pokusov o falšovanie PCR testov vyskytli aj u nás.

V apríli začali na belgických letiskách registrovať prípady ľudí, ktorí sa rozhodli finančne si uľahčiť prechod hranicami. Namiesto PCR testu, za ktorý by zaplatili približne 55 eur, si zaobstarali falošný výsledok testu. Ním sa preukázali na letisku, kontrola však podvod objavila.

Dňa 27. apríla belgická prokuratúra rozhodla, že proti takýmto pokusom podnikne rázne kroky. Podvodníkom odvtedy okrem okamžitého zmarenia vycestovania hrozí aj bloková pokuta až do výšky 750 eur a trest odňatia slobody na päť rokov, ak odmietnu pokutu zaplatiť. Rovnaké podmienky platia pre občanov Belgicka aj zahraničných cestovateľov.

Napriek tomu zachytili v období od 19. apríla do 11. júna len na najväčšom belgickom letisku Brusel Zaventem 576 ľudí, ktorí sa pokúsili vycestovať s falošnými PCR testami. Po kontrole v laboratóriu, ktoré údajne tieto testy vykonalo, vysvitlo, že žiadny test s danými referenčnými číslami neexistuje a v údajoch laboratória sa tiež nenachádzajú dané mená.

Cestovatelia sa neskôr priznali, že kúpili sfalšovaný certifikát za 30 eur. Snaha ušetriť 25 eur ich v konečnom dôsledku stála násobne viac. Najmenej dvaja ľudia však odmietli pokutu zaplatiť a nedostavili sa ani na súdne pojednávanie. Sankcii sa ani tak nevyhli.

Pokuta 4 000 eur a rok väzenia

Prokuratúra jednému z nich vymerala 22. júna trest odňatia slobody na jeden rok. Na ďalšieho muža došlo v utorok. Belgické súdne orgány 13. júla v jeho neprítomnosti rozhodli, že tiež strávi vo väzení jeden rok. Musí navyše zaplatiť pokutu vo výške 4 000 eur.

Podľa súdu ide o veľmi závažné trestné činy, pretože medzinárodná letecká doprava je najjednoduchší spôsob, akým sa môže pandémia rozšíriť do celého sveta.

Dotknutá osoba podľa belgickej judikatúry preukázala „protispoločenský a nebezpečný prístup, ktorý nielenže preukazuje úplný nedostatok rešpektu voči poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ale ohrozuje aj zdravie a bezpečnosť spolucestujúcich“.

Prísne pravidlá nastavilo Belgicko aj pre tých, čo do štátu prichádzajú. Cestujúci musia po návrate vyplniť formulár s osobnými údajmi, na základe ktorého je možné trasovať kontakty v prípade, že sa spätne vyskytne v skupine niekto covid pozitívny. Vyše 700-eurová pokuta sa týka aj sfalšovania tohto formulára.

Falošné testy aj na Slovensku

Komunikačné oddelenie Prezídia Policajného zboru pre Štandard uviedlo, že aj na Slovensku sa vyrábajú falošné PCR testy na detekciu ochorenia COVID-19. Ľudia sa s nimi tiež usilovali vycestovať, avšak neúspešne.

„Prípady polica rieši v skrátenom vyšetrovaní na jednotlivých obvodných oddeleniach policajného zboru podľa miestnej príslušnosti,“ oznámil hovorca Prezídia PZ Michal Slivka.

Aký najvyšší trest páchatelia dostanú, je neznáme. Záležať bude od kvalifikácie skutku, ako aj od rozhodnutia súdu,


Ďalšie články