Francúzsko sa pripravuje na ďalšiu vlnu. Koronapasy budú potrebné takmer všade

Emmanuel Macron

V očakávaní ďalšej vlny mení francúzsky prezident mení stratégiu. Emmanuel Macron odsunul plánovanú dôchodkovú reformu na neskôr a sprísňuje opatrenia. Bez očkovania alebo častých PCR testov sa Francúzi od augusta takmer nikam nedostanú. Po prezidentovom prejave sa na očkovanie prihlásil rekordný počet Francúzov. Slovensko sa v rovnakom čase zdráha privilegovať očkovaných, hoci v tempe vakcinácie výrazne zaostáva.

Uvoľňovaniu pandemických opatrení vo Francúzsku odzvonilo. Prezident Emmanuel Macron v pondelok večer predstavil sériu tvrdých krokov. Nevyhlásil priamo povinné očkovanie, čím dodržal sľub z mája tohto roka. Mal na to hneď niekoľko dôvodov. Podľa prieskumov až tretina Francúzov vakcínam nedôveruje, čo ich krajinu dostalo na vrchol rebríčka antivaxerských štátov.

V skutočnosti sa však pri nových opatreniach stáva zaočkovanie takmer nevyhnutnosťou. Pre lekárov, zdravotníkov, opatrovateľov a nemedicínskych pracovníkov nemocníc či starobincov očkovanie povinné bude. Ak po 15. septembri nebudú zaočkovaní, nebudú môcť pracovať a nedostanú mzdu. Macron nevylúčil, že v budúcnosti by mohlo byť proti covidu povinné očkovanie pre všetkých.

Bez covidpasu ani na krok

Všetci ostatní neočkovaní budú musieť počítať s výraznými obmedzeniami. Od 21. júla budú potrebovať covidpas s očkovaním alebo čerstvým PCR testom na vstup do múzeí, galérií a iných kultúrnych stánkov, ktoré majú kapacitu viac ako 50 ľudí. Od augusta bude rovnaká povinnosť platiť pri návšteve barov, reštaurácií vrátane terás, ale aj vlakov, lietadiel či nemocníc.

Týkať sa to bude všetkých Francúzov starších ako 12 rokov. Štát už v júni spustil vakcinačnú kampaň zameranú na tínedžerov, ktorá pri návrate detí do škôl naberie na intenzite.

Alternatívou k očkovaniu zostáva PCR test. Počnúc jeseňou si Francúzi budú musieť testy zaplatiť z vlastného vrecka, výnimkou je, ak ich na test pošle lekár. Už v súčasnosti platí, že turisti vo Francúzsku nemajú viac nárok na bezplatný test pred nástupom do lietadla domov.

Precízne naplánovaný prejav spolu s tvrdými opatreniami priniesol rekordné výsledky. V pondelok večer sa každú minútu prihlásilo na očkovanie 20-tisíc Francúzov. Celkovo oň v pondelok požiadalo takmer milión obyvateľov.

Francúzsko sa skrátka tvárou v tvár zvyšujúcemu sa podielu infikovaných nákazlivejším delta variantom pripravuje na ťažkú jeseň. Predošlá vlna pandémie tamojšie nemocnice preťažila.

Približný podiel nakazených delta variantom koronavírusu oproti ostatným mutáciám koncom júna. V Izraeli prevládol, vo Francúzsku je približne na úrovni 50 percent, na Slovensku zatiaľ nižšie, ale trend je rastúci. Zdroj: ourworldindata.org.

Macron zároveň ohlásil, že odkladá dlho plánovanú dôchodkovú reformu: „Nepredložím ju, kým nebude epidémia pod kontrolou a nezotavíme sa z nej.“ Do prezidentských volieb zostáva menej ako desať mesiacov. Nepopulárna reforma navrhujúca posun veku odchodu do dôchodku by okrem toho zaručene vyvolala protesty odborov a časti francúzskej spoločnosti, ktorým chcel predísť. Je možné, že Macron teda radšej stavil na imidž bojovníka s pandémiou, ktorý má väčšiu šancu priniesť mu politické body.

Francúzsko koná, Slovensko váha

Kým šéf Elyzejského paláca už prešiel od nabádania na očkovanie k prísnym opatreniam, slovenská vláda otáľa a nedokáže sa dohodnúť na spoločnom postupe. Povinné očkovanie väčšina strán odmieta, kampaň je slabá a stala sa predmetom sporov medzi ministrami zdravotníctva a financií.

Minulý týždeň sa začali prísnejšie kontroly na hraniciach a časť hraničných priechodov štát zatvoril. Minister vnútra argumentoval tým, že na dôkladnú kontrolu všetkých nemá dosť policajtov, hoci ich má Slovensko pomerne výrazne viac ako ostatné členské štáty EÚ. Rozhnevaní ľudia začali hraničné bariéry ničiť. Vláda napokon tlaku podľahla a polícia s pomocou posíl z iných ozbrojených zložiek všetky priechody otvorila.

Do tretice, podľa nových pravidiel musia mať všetci pri vstupe na Slovensko potvrdenie o očkovaní alebo test. Pendleri z pohraničia však začali blokovať hranice – pretože sa nechceli zaočkovať, ani platiť za testy. Zaočkovaní sa zas právom dožadujú výhod a nechcú sa skladať na nákladné testy antivaxerom. Vláda prišla s polovičatým riešením – neočkovaní si za test zaplatia, ale len symbolickú sumu. Ani nehovoriac o plánovanej covid lotérii, ktorá síce prichádza neskoro a jej efekt je otázny.

Nerozhodnosť a neschopnosť vlády prijať jednoznačné opatrenia postupne prináša výsledky. Na Slovensku sa šíri delta variant a v tempe očkovania zaostávame. V počte zaočkovaných prvou dávkou oproti Česku o desať percentuálnych bodov, oproti Francúzsku ešte viac, Izrael je ďaleko pred ostatnými.

Percentuálny podiel obyvateľov, ktorí majú za sebou aspoň jednu dávku očkovania. Zdroj: ourworldindata.org.

Nie je to len o počte zaočkovaných

Slovensko síce zaostáva v počte zaočkovaných, ale čo je podstatnejšie, najmä v štepení rizikových skupín. Kým napríklad vo Francúzsku alebo Spojenom kráľovstve je miera zaočkovania medzi seniormi najvyššia, u nás krivka pri najstarších dôchodcoch klesá.

Zdroj: Dáta bez pátosu, Facebook.

Práve najstarší seniori sú pritom najrizikovejšou skupinou. Majú najväčšiu pravdepodobnosť ťažkého priebehu alebo smrti, čo spôsobuje zbytočné obete a preťaženie nemocníc. Zažili sme ho pri poslednej vlne. Okrem vyťaženia zdravotníkov prináša tiež odklad operácií a obmedzenie prístupu k zdravotnej starostlivosti pre väčšinu obyvateľstva.

Keď si to teda zhrnieme, Francúzsko prijíma už teraz tvrdé opatrenia, plánuje na mesiace dopredu, plus všetko pri vyššej miere a tempe očkovania ako Slovensko. Koaliční aj opoziční politici sú proti zvýhodňovaniu zaočkovaných a do éteru namiesto toho prenikajú nápady ako opätovný lockdown v okresoch. Mimochodom, kým francúzske školy boli počas pandémie s výnimkou jari 2021 otvorené, tie slovenské brány na dlhé mesiace zatvorili.


Ďalšie články