OĽaNO chce zo svojho klubu vyhodiť poslanca Čepčeka

2 Čepček BratislavaRV Poslanec Národnej rady SR Martin Čepček. Foto: Róbert Valent

Poslanec Národnej rady za hnutie OĽaNO Martin Čepček to má v poslaneckom klube nahnuté. Straníci ho z klubu chcú vylúčiť. Čepček však nerozumie prečo.

Čepčeka z klubu OĽaNO dočasne vylúčili na tri mesiace už začiatkom februára. Poslanec ešte vlani bez predošlej dohody v rámci hnutia predložil do parlamentu na rokovanie návrh zákona na sprísnenie interrupcií. Dostal „žltú kartu“ s varovaním, ale napriek tomu hlasoval a prekladal návrhy podľa vlastného uváženia, nie podľa nôt predpísaných poslaneckým klubom hnutia Igora Matoviča.

Začiatkom roka Čepček napriek varovaniu od kolegov z OĽaNO podporil zákony z dielne kotlebovcov. Za to si vyslúžil spomínanú stopku v poslaneckom klube. Ani to ho však nezastavilo, aby v parlamente hlasoval takpovediac samostatne. Ako jediný z poslancov strán vládnej koalície hlasoval v máji s opozíciou za odvolanie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí).

Informáciu o tom, že majú Čepčeka vyhodiť z poslaneckého klubu hnutia, potvrdil pre portál Aktuality sám poslanec. Uviedol, že ho predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš po júnovej schôdzi parlamentu požiadal o krátky rozhovor.

Podľa Čepčeka mu predseda klubu navrhol znenie spoločného vyhlásenia so znením: „Po vzájomnej dohode predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Michala Šipoša s poslancom Martinom Čepčekom už nebude poslanec Martin Čepček členom poslaneckého klubu OĽaNO.“

Neférové vylúčenie?

Čepček si vzal čas na rozmyslenie, ale rozhodol sa, že s vylúčením na základe dohody súhlasiť nebude. Podľa vlastných slov čakal, že sa o veci bude rokovať na klube. OĽaNO chce však svoj postoj oznámiť až na zasadnutí poslaneckého klubu pred júlovou schôdzou.

Poslanec Čepček považuje svoje vylúčenie z klubu za neférové. Pre Aktuality povedal, že mu doposiaľ neboli písomne doručené dôvody vylúčenia ani podmienky, za ktorých by sa prípadne mohol vrátiť.

Po troch mesiacoch dočasného vylúčenia z poslaneckého klubu OĽaNO sa chcel Čepček na zasadaní zúčastniť, ale musel vraj odísť. Poukazuje pritom na svojho kolegu Jána Krošláka. Ten na klube mohol podľa Čepčeka zostať aj napriek tomu, že v minulosti už viackrát otvorene kritizoval lídra OĽaNO Igora Matoviča. Keď sa v parlamente rozhodovalo o jeho odvolaní z postu ministra financií, tak sa Krošlák ako jediný poslanec Matovičovho hnutia zdržal hlasovania.


Ďalšie články