Kováčik ostáva vo väzbe, rozhodol špecializovaný súd, obvinený sa odvoláva na najvyššiu inštanciu

Dušan K. Dušan Kováčik. Foto: Jakub Kotian/TASR

Proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom sledujeme online.

17:05 KOVÁČIK OSTÁVA VO ZA MREŽAMI

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik zostáva vo väzbe. Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu nevyhovela jeho žiadosti o prepustenie. Nepristúpila ani k nahradeniu väzby. Rozhodnutie nie je právoplatné, obžalovaný voči nemu podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

„Súd, posudzujúc obdobie od 18. mája do dnes, keď rozhodoval opätovne o väzbe obžalovaného, konštatuje, že sa dôvody väzby, ktoré boli konštatované v minulom rozhodnutí, nezmenili,“ zdôvodnila sudkyňa Pamela Záleská. Obžalovaný Kováčik je vo väzbe z kolúznych a preventívnych dôvodov.

Záleská poukázala na to, že súd počas hlavného pojednávania „zistil, že sa potvrdzuje dôvodnosť podanej obžaloby“. Sudkyňa skonštatovala, že existuje obava z možného ovplyvňovania svedkov zo strany obžalovaného, pričom netvrdí, že je istota takéhoto správania. „Súd odmieta čakať do okamihu, keby obžalovaný takúto obavu naplnil,“ podotkla.

Proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) bude pokračovať 11. augusta. Záleská naplánovala ďalšie pojednávanie na 11. až 13. augusta, tiež na 3., 16. a 17. septembra.

Predvolaní budú ďalší svedkovia – bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár, bývalý šéf policajných odposluchov Norbert Paksi či prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vladimír Kuruc. Opätovne by mal vypovedať aj niekdajší člen takáčovcov Matej Zeman. Vypovedať majú aj Csaba Dömötör a Ján Buocik.

Sudkyňa predvolá aj svedkov, ktorých nežiadali prokuratúra ani obhajoba. „Ja sa s tým ako strana v konaní môžem maximálne zmieriť, respektíve si na týchto svedkov pripraviť otázky,“ uviedol novinárom dozorový prokurátor Michal Šúrek. Sudkyňa avizovala, že počas jedného dňa budú predvolaní vždy maximálne traja svedkovia. Bude ešte rozhodovať aj o predvolaní ďalších svedkov.

11:42 KOVÁČIK PONÚKA ZÁRUKU 70-TISÍC

Kováčik tvrdí, že kolúzne a preventívne dôvody väzby v jeho prípade pominuli. Navrhuje ju nahradiť takzvaným elektronickým monitorovacím zariadením či dostupnými nástrojmi. Ponúka peňažnú záruku vo výške 70 000 eur, ak by mu na to uvoľnili zaistený majetok. Vyplýva to zo žiadosti o prepustenie, ktorú predniesla počas procesu na Špecializovanom trestnom súde sudkyňa Pamela Záleská. Prokurátor s prepustením nesúhlasí.

Dušan Kováčik argumentuje, že sa doteraz nedopustil kolúzneho správania, teda že by ovplyvňoval svedkov. „Vzhľadom na to, že na hlavnom pojednávaní boli vypočutí všetci kľúčoví svedkovia podľa obžaloby, tak ako ich navrhoval pán prokurátor, domnievam sa, že dôvod kolúznej väzby u mňa neexistuje,“ povedal. V súvislosti s možným pokračovaním v trestnej činnosti poukázal na to, že funkcie špeciálneho prokurátora sa vzdal a nie je už verejným činiteľom.

Poukázal na to, že v kolúznej väzbe bude už deväť mesiacov. Vplyv to má mať nielen na neho, ale aj na jeho rodinu. „Pán prokurátor prednedávnom zaistil aj účty, kde manželka, ktorá sa stará o svojho 85-ročného otca, zostala prakticky bez prostriedkov, keďže na tie účty šiel môj a jej plat,“ poznamenal.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek tvrdí, že dôvody väzby Kováčika naďalej trvajú. „Dôležitou skutočnosťou je, že doteraz nebolo dokončené dokazovanie súdneho konania,“ zdôraznil s tým, že obsah podanej obžaloby sa potvrdzuje. Podotkol, že voči bývalému špeciálnemu prokurátorovi bolo vznesené obvinenie aj v ďalších dvoch veciach. Navrhuje zamietnuť žiadosť o prepustenie z väzby, rovnako ako aj peňažnú záruku a nahradenie väzby.

10:59 NAVRHUJÚ VYPOČUŤ ČIŽNÁRA A ŠÉFOV SIS

Dozorový prokurátor navrhuje v procese s Kováčikom vypočuť bývalého generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Obhajoba chce okrem iných vypočuť sudcu Najvyššieho súdu (NS) SR Juraja Klimenta, šéfa Špecializovaného trestného súdu Jána Hrubalu či bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského, ktorý je aktuálne vo väzbe, ako aj súčasného Michala Aláča.

Obhajoba Dušana Kováčika žiada okrem iných i vypočutie bývalého policajného funkcionára Norberta Paksiho. „Čo sa týka obstarania listinných dôkazov, navrhujeme obstarať a prečítať listiny v súvislosti s rozhodovaním o väzbe Ľubomíra Kudličku od jeho zadržania v októbri 2019 do súčasnosti,“ povedal obhajca obžalovaného Erik Magál.

Žiada tiež o prečítanie dokumentov o prepustení z väzby na slobodu v prípadoch už zosnulého Františka Böhma, bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa a niekdajšieho člena skupiny takáčovcov Mateja Zemana. Chce čítať aj SMS komunikáciu medzi vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jánom Čurillom a bývalým operatívcom Jánom Kaľavským. Tiež aktuálny vyšetrovací spis prípravy vraždy Čurillu vrátane rozhodnutia o zastavení trestného stíhania.

Súd má na návrh obžaloby tiež zistiť v Slovenskej informačnej službe (SIS), či bol kajúcnik Makó povinný zachovávať mlčanlivosť.

STREDA

14:56 KOVÁČIK BOL S MAKÓOM V PRIATEĽSKOM VZŤAHU, TVRDIL BÖHM

Niekdajší šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó bol v priateľskom vzťahu s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom, pričom v roku 2017 mal za províziu napomôcť k prepusteniu údajného bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby. Vyplýva to z minuloročnej výpovede dnes už zosnulého Františka Böhma, ktorú počas stredajšieho procesu s obžalovaným Dušanom Kováčikom na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku čítal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek. Dušan Kováčik považuje prečítanú výpoveď za účelovú.

Böhm tvrdil, že Makóa videl minimálne dvakrát v reštaurácii obedovať s obžalovaným Kováčikom „Z vyjadrenia Makóa mi bolo zrejmé, že sú s Dušanom Kováčikom až v priateľskom vzťahu,“ uviedol Böhm vo výpovedi.

Makó mu mal povedať, že nie je problém vybaviť, aby prokurátor ÚŠP nepodal vo veci prepustenia Kudličku z väzby sťažnosť. „Opýtal som sa ho, koľko bude vec stáť, povedal, že 100 000 eur a že aj my z toho budeme mať províziu,“ vypovedal vlani Böhm s tým, že províziu pre Dušana Kováčika odovzdal Makóovi v jednej z bratislavských reštaurácií.

Makó ho mal informovať aj o tom, že je podozrivý z pokusu zavraždiť vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry Jána Čurillu. „Zo svojej izby priniesol štyri papiere, boli to fotokópie úradných záznamov, operatívne informácie, zhrnutie úradných záznamov a na štvrtom papieri boli podľa Makóa plánované policajné akcie,“ zdôraznil vlani Böhm, ktorý zomrel vo februári 2021. Zastreliť sa mal v obci Plavecký Štvrtok v okrese Malacky. Makó minulý týždeň na pojednávaní tvrdil, že mu tieto záznamy dal obžalovaný Dušan Kováčik.

Prokurátor Šúrek novinárom uviedol, že relevanciu prednesenej výpovede bude posudzovať súd. „Je to dôkaz ako každý iný, čiže má úroveň platnosti, ako keby bol Böhm priamo vypočúvaný. Netreba nijakým spôsobom znevažovať nejakú čítanú výpoveď. Táto má rovnakú váhu ako výpoveď osoby, ktorá vypovedala priamo pred súdom,“ podotkol. Šúrek tvrdí, že podaná obžaloba sa naďalej potvrdzuje.

Po krátkej prestávke pokračuje v stredu popoludní pojednávanie čítaním listinných dôkazov. Sudkyňa Pamela Záleská informovala, že vo štvrtok (15. 7.) má byť vypočutý IT znalec.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Tvrdí, že je nevinný.

10:08 KUDLIČKA: KOVÁČIKA VÔBEZ NEPOZNÁM

Obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika vôbec nepoznám a takto zblízka ho vidím prvýkrát. Bývalý údajný bos takáčovcov Ľubomír Kudlička to uviedol počas stredajšieho procesu s Dušanom Kováčikom na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. „Nikdy mi nenapadlo, aby som niekoho žiadal, aby ovplyvňoval obžalovaného v môj prospech alebo aby pre mňa niečo vybavoval,“ zdôraznil Kudlička.

Z obžaloby vyplýva, že Dušan Kováčik mal v roku 2017 napomôcť prepusteniu Kudličku z väzby, za čo mal inkasovať 50 000 eur. „Absolútne odmietam, že by som s ním mal blízky vzťah alebo že by som s ním chodil na dovolenky,“ dodal Kudlička.

Odmietol tiež minulotýždňovú výpoveď svedka Mateja Zemana, že mal jeho prepustenie z väzby u Dušana Kováčika „vybavovať“ Viliam Ružička. „Poznám pána Viliama Ružičku, ale aj vo vzťahu k nemu platí, že by mi ani nenapadlo, aby som cez neho niekoho žiadal alebo ovplyvňoval v môj prospech,“ zdôraznil. Ružička pred sudkyňou uplynulý týždeň uviedol, že o dotknutých trestných činoch nič nevie.

Kudlička, ktorý je právoplatne odsúdený na 25 rokov za objednávku vraždy podnikateľa Romana Krajčiho, tvrdí, že bývalý člen takáčovcov Zeman má zištné dôvody, aby proti nemu krivo vypovedal. „Je tam niekoľko dôvodov. Hlavne to, že bola z jeho strany obrovská snaha dostať sa na slobodu. Tiež vymeniť jeho trestné skutky za skutky niekoho iného, aby boli jeho skutky vymazané a on zostal bez trestu,“ podotkol svedok.

Zemanovo tvrdenie, že sa malo jeho prepustenie z väzby dohadovať v Chorvátsku, považuje za sci-fi. „Udalosť, keď námestník Generálnej prokuratúry SR pán Šufliarsky dal sťažnosť voči môjmu prepusteniu a zasadala rada prokurátorov, ma utvrdila, že nemalo byť nič vybavované,“ podotkol svedok.

Niekdajší šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó ešte skôr pred súdom vypovedal, že bývalý člen Slovenskej informačnej služby (SIS) František Böhm ho podľa jeho slov oslovil, aby mu pomohol vyriešiť problém s Kudličkovou väzbou. Kudlička uviedol, že s Böhmom boli kamaráti, Makóa nepozná a so Zemanom boli kamaráti i spolupracovníci dovtedy, kým na neho Zeman „krivo vypovedal“.

Na otázku obhajcu Dušana Kováčika, či na neho orgány činné v trestnom konaní vyvíjali v minulosti nátlak, odpovedal, že keď bol minulý rok vo väzbe, prišli za ním vyšetrovateľ Ján Čurilla a asi aj operatívec Národnej kriminálnej agentúry Ján Kaľavský. „Nahovárali ma, aby som sa konečne priznal, lebo všetci proti mne vypovedajú a za chvíľu nebudem mať šancu si svojím priznaním polepšiť,“ doplnil.

Obžalobu voči zločineckej skupine takáčovci, ktorá bola podaná v pondelok (12. 7.), považuje za vykonštruovanú. „V tej veci proti mne vypovedajú len kajúcnici, ktorí za svoje výpovede získavajú výhody,“ zdôraznil Kudlička s tým, že obvinenie voči nemu sa má týkať založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Tvrdí, že je nevinný.

STREDA

19:08 SUDKYŇA PAMELA ZÁLESKÁ PRERUŠILA PO ŠPIRKOVEJ VÝPOVEDI HLAVNÉ POJEDNÁVANIE.

Proces bude pokračovať v stredu (14. 7.) od 9.00. Vypočutí majú byť dvaja svedkovia, medzi nimi aj Ľubomír Kudlička.

18:28 VYPOVEDÁ PROKURÁTOR VASIĽ ŠPIRKO: NEVEDEL O KONEČNOM NÁVRHU K BOSOVI KUDLIČKOVI

Dozorový prokurátor Michal Stanislav považoval žiadosť bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku o prepustenie z väzby za nedôvodnú. Počas výpovede v rámci procesu s Kováčikom to v utorok uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko. Na rozhodovaní o väzbe sa napokon zúčastnila prokurátorka Blanka Godžová, ktorá voči prepusteniu Kudličku nepodala sťažnosť. „Nemal som vedomosť, aký urobila konečný návrh,“ zdôraznil Špirko.

Počas týždňa, keď sa rozhodovalo o prepustení z väzby, bol Stanislav na dovolenke. Špirko mal služobnú pohotovosť. Stanislav ho požiadal, či by sa nemohol zúčastniť verejného zasadnutia v Banskej Bystrici k žiadosti Kudličku o prepustenie z väzby. „Odovzdal mi spis, v krátkosti mi stručne vysvetlil, že zanechal negatívne stanovisko k prepusteniu z väzby,“ podotkol Špirko.

Keďže mala prokurátorka Godžová pracovnú cestu do Banskej Bystrice, Špirko ju poprosil, či by neabsolvovala väzobnú vec ona. „Vyjadrenie kolegyne bolo neutrálne, nemala s tým problém. Vysvetlil som jej, že sa jedná o jednoduchú situáciu, kde kolega Stanislav napísal svoje vyjadrenie a treba na ňom len zotrvať,“ vyhlásil svedok.

Po rozhodnutí ho kontaktoval dozorový prokurátor kauzy Stanislav. „Trošku s nahnevaným hlasom sa ma spýtal, čo sa deje. Povedal mi, že Kudlička bol prepustený. Odpovedal som mu, že som na tom verejnom zasadnutí nebol, že tam išla Blanka Godžová. Pochopil som, že išiel potom kontaktovať ju,“ dodal Špirko.

Kováčik mal za zabezpečenie prepustenia Kudličku podľa obžaloby inkasovať 50-tisíc eur. Vtedajší prokurátor ÚŠP Juraj Novocký v utorok predpoludním uviedol, že nepochybuje o tom, že rozhodnutie o nepodaní sťažnosti proti prepusteniu z väzby bosa takáčovcov odobril v roku 2017 vtedajší špeciálny prokurátor.

17:26 PROKURÁTOR ČEĽOVSKÝ VYPOVEDAL AJ K ÚDAJNEJ OBJEDNÁVKE VRAŽDY ČURILLU

Vyšetrovací spis k príprave vraždy vyšetrovateľa NAKA Jána Čurillu sa v súčasnosti nachádza na Úrade inšpekčnej služby. V utorok to uviedol pred samosudkyňou Špecializovaného trestného súdu dozorový prokurátor prípadu Bohdan Čeľovský, ktorý vypovedal v rámci procesu s Kováčikom.

Obžaloba mu okrem iného kladie za vinu vynášanie zo spisu prípravy vraždy Čurillu. Tiež, že bývalému šéfovi Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítovi Makóovi vyzradil jeho odpočúvanie. „Spis sa teraz nachádza na inšpekcii. Je preverované vedenie vyšetrovania vo veci, ktorí konkrétni príslušníci mohli zaktivizovať konanie v tejto veci,“ podotkol Čeľovský.

Tvrdí, že o možnom marení vyšetrovania prípravy vraždy sa prvý raz dozvedel s informáciou o obvinení Dušana Kováčika z tohto konania. Dočítal sa to v rozhodnutí, ktorým ho zbavili mlčanlivosti.

Priblížil, že trestné stíhanie sa začalo na základe rozhovoru medzi Ľudovítom Makóom a Mariánom Kočnerom [menovcom podnikateľa obžalovaného v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, pozn. TASR]. Hovorili o tom, že vyšetrovateľ Čurilla mal zaviniť obesenie jedného z členov zločineckej skupiny takáčovcov, čo narušilo aj Makóov biznis. Spomenuli tiež, že jeho bratranec to nenechá len tak.

Vyšetrovanie prípravy vraždy vyšetrovateľa Čurillu skončilo rozhodnutím, že sa skutok nestal. Podozrenia nepotvrdili výpovede svedkov, nasadené informačno-technické prostriedky či iné dôkazy, spresnil prokurátor. K rozhodnutiu o zastavení trestného stíhania malo prísť na začiatku roka 2021.

V súvislosti s týmto prípadom si Čeľovský spomenul na minuloročné náhodné stretnutie s Kováčikom, keď si niesol do kancelárie čaj. „Pán obžalovaný vyšiel a neformálne, žoviálne, sa spýtal, či nám už okrem prokurátorov chcú zabiť aj vyšetrovateľov,“ uviedol.

Makó uplynulý týždeň vypovedal, že mu bývalý špeciálny prokurátor pomáhal zbaviť sa podozrení z prípravy vraždy vyšetrovateľa Čurillu, a to sprístupnením celého vyšetrovacieho spisu.

14:55 KOVÁČIK SVOJE ZADRŽANIE OČAKÁVAL, TVRDÍ HONZ

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik dal pokyn na pridelenie prípadu skartácie spisu z kauzy Gorila konkrétnemu prokurátorovi. Na pojednávaní pred Špecializovaným trestným súdom o tom vypovedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáš Honz.

„Pokyn bol napísaný na samolepiacom lístku a znel: Doktor Honz, prideľte vec doktorovi Vargovi,“ ozrejmil Honz. Ako tvrdí, v tej chvíli sa bál „čo sa s úradom deje, že tam prichádza k apokalypse“.

Honzovi prišlo zvláštne, že má spis prideliť konkrétnej osobe. „Spis mohol prideliť priamo špeciálny prokurátor alebo zvyklosť bola taká, že by som ako vedúci oddelenia pridelil spis nejakej osobe podľa môjho vedomia a podľa zaťaženia na oddelení,“ podotkol pred novinármi.

Udiať sa to malo na konci septembra 2020. „Túto vec som si zapamätal, aj som si to vyfotil do mobilu, lebo som sa cítil ohrozený, že môže ísť o nejakú lesť na moju osobu,“ zdôraznil. Pripomenul, že to bolo v období, keď sa pohli spoločenské procesy a bolo zrejmé, že sa začne vyvodzovať zodpovednosť.

Spis napokon Honz prokurátorovi Márianovi Vargovi pridelil. „Rozhodol som sa vyhovieť, pretože som dostal pokyn od špeciálneho prokurátora. Stále hovorím, že pokiaľ máte šéfa, ktorý má bezpečnostnú previerku Národného bezpečnostného úradu, ktorú dotuje informáciami Slovenská informačná služba a polícia, z akého dôvodu by som mohol nevyhovieť takémuto pokynu,“ pýtal sa svedok.

Priblížil tiež, že bývalý špeciálny prokurátor na sklonku svojho pôsobenia vo funkcii chodil skleslý a smutný. „Mal som pocit, ako keby ho to zlomilo. Hovoril mi, že očakáva, že bude zadržaný,“ uviedol.

Honz nemal s Dušanom Kováčikom ako so šéfom žiadny problém, cítil podporu pri jeho agende boja proti extrémizmu. „Stalo sa mi, že som bol vo veci jeho rozhodnutia o zrušení obvinenia Robertovi Ficovi nahnevaný, ale už taký názor nemám, plynutím času som zistil, že rovnaký názor má aj nový špeciálny prokurátor Daniel Lipšic,“ doplnil.

Obžalovaného Dušana Kováčika prekvapilo, že mu Honz nepovedal výhrady priamo a prišiel s tým až na hlavnom pojednávaní. „Považujem to za neseriózne, hovorí to o charaktere doktora Honza,“ skonštatoval bývalý špeciálny prokurátor. Upozornil, že sa v svojej výpovedi nevyjadril k podstatným okolnostiam.

Čo sa týka väzobnej veci Ľubomíra Kudličku z roku 2017, ktorej sa týka obžaloba, Dušan Kováčik má pocit, že Honz „na jednej strane uviedol, že nepripisoval veci náležitý význam, že to mohol brať na ľahkú váhu. Na druhej strane sa vyjadroval, že išlo o šéfa zločineckej skupiny“.

14:33 BARÁNIK: ODOBRATIE PREVIERKY KOVÁČIKOVI PRIŠLO NESKORO

 „Už minulý rok v januári sme spolu s kolegom Marcelom Suchárom upozornili na okolnosti, pre ktoré je potrebné otvoriť otázku platnosti bezpečnostnej previerky stupňa IV Dušana Kováčika. Súviselo to so skutočnosťou, že Dušan Kováčik vložil vysokú hotovosť na svoj účet v banke, a to z prostriedkov, ktoré si hotovostne v sume cca 204-tisíc eur požičal od svojho brata Tibora, čím podľa nášho názoru bola naplnená skutková podstata správneho priestupku. Aj z toho dôvodu sme podali podnety vo veci podozrenia zo spáchania uvedeného priestupku. Následne bol Dušan Kováčik právoplatne uznaný Colným úradom Bratislava za vinného. Bezpečnostná previerka mu však bola odobratá až teraz, čo považujem za zásadnú chybu, ktorá mohla mať dopad na uplatňovanie práva na Slovensku,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany Alojz Baránik.

Podľa SaS je odobratie previerky až po tom, čo je začaté trestné stíhanie alebo je vec pred trestným súdom, popretím účelu bezpečnostných previerok. „To, ako dnes funguje udeľovanie bezpečnostných previerok je presný opak toho, ako by fungovať mali. Strata previerky by mala zabraňovať trestnej činnosti a nemala by byť odobratá len ako následok spáchanej trestnej činnosti. Ovládanie procesu bezpečnostných previerok sa stalo politickým nástrojom a to musíme jednoznačne zmeniť. Jedine to je cesta, ako očistiť justíciu na Slovensku od ‚našich ľudí‘,“ doplnil právnik a člen strany SaS Marcel Suchár.

13:42 HONZ: PROKURÁTORI DOSTALI ZÁKAZ KOMUNIKOVAŤ O PRÍPADE KOVÁČIKA

Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry nemôžu medzi sebou komunikovať o prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. V utorok to pred samosudkyňou Špecializovaného trestného súdu uviedol prokurátor ÚŠP Tomáš Honz. Príkaz mali vydať špeciálny prokurátor Daniel Lipšic a jeho zástupca Peter Kysel pred približne šiestimi mesiacmi.

Honz doplnil, že sa tým má podľa vedenia Úradu špeciálnej prokuratúry predísť ovplyvňovaniu svedeckých výpovedí. „Zákaz bol vydaný na stručnej porade zvolanej len na tieto účely. Zúčastnili sa na nej osoby, ktoré mali byť v tomto trestnom procese vypočuté ako svedkovia. K porade prišlo 1. júna 2021,“ doplnil Honz.

13:37 HONZ: BÁL BY SOM SA NEPODAŤ SŤAŽNOSŤ VOČI PREPUSTENIU OBVINENÉHO Z VÄZBY

Prokurátor Tomáš Honz hovorí, že by sa bál ako intervenujúci prokurátor nepodať sťažnosť voči rozhodnutiu súdu prepustiť obvineného z väzby. Reagoval tak na nepodanie sťažnosti prokurátorkou ÚŠP v roku 2017 voči rozhodnutiu ŠTS, ktorý prepustil bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby.

„Je úplne štandardne zaužívané, že intervenujúci prokurátor drží ,lajnu‘, to znamená, že nemusí mať naštudovaný prípad, v ktorom intervenuje, ale drží sa stanoviska alebo názoru dozorového prokurátora,“ zdôraznil Honz. Dozorový prokurátor tejto kauzy Michal Stanislav bol v čase rozhodovania o väzbe na dovolenke. Honz zdôraznil, že hoci mal Stanislava zastupovať, nikto ho nepoveril, aby sa zúčastnil na tomto úkone. „Tá vec išla úplne mimo mňa,“ podotkol. Zároveň mu prišlo zvláštne, že na rozhodnutie šla prokurátorka Blanka Godžová. „Zrejme sa o tom rozhodlo vo vedení ÚŠP,“ podotkol.

 Uviedol, že Stanislav mu pred odchodom na dovolenku neoznámil, že sa bude v prípade Kudličku rozhodovať o väzbe.  „Nemyslím si, že mi kolega Stanislav oznamoval, že by vo veci obvineného Kudličku mala prísť priamo žiadosť o prepustenie z väzby. Avizoval mi, že má prísť nejaké jej doplnenie alebo že v tom má byť nejaké ďalšie konanie,“ povedal Honz. Sudcovi pre prípravné konanie mal len doručiť písomné stanovisko dozorového prokurátora.

12:45 NOVOCKÝ NEPOCHYBUJE, ŽE KOVÁČIK DAL POKYN NEPODAŤ SŤAŽNOSŤ K VÄZBE KUDLIČKU

Bývalý prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Juraj Novocký nepochybuje, že rozhodnutie o nepodaní sťažnosti proti prepusteniu z väzby bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku odobril vtedajší špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Súčasný európsky prokurátor zastupujúci Slovensko Novocký to uviedol novinárom po výpovedi pred Špecializovaným trestným súdom.

Kudličku v roku 2017 Špecializovaný trestný súd prepustil z väzby na kauciu, pričom prokurátorka ÚŠP Blanka Godžová voči rozhodnutiu nepodala sťažnosť. „Nemyslím si, že mi priamo povedala, že s ním volala, ale určite mi povedala po rozhodnutí, že takýto pokyn, súhlas, od neho dostala,“ podotkol Novocký.

„Spomínala, že k pokynu špeciálneho prokurátora vyhotovila aj záznam. Samotný záznam som nevidel, takže sa neviem vyjadriť k jeho obsahu,“ dodal Novocký. Zároveň odmietol, že by mal už pred rozhodnutím ŠTS vedomosť o prepustení Kudličku, čo tvrdí Dušan Kováčik. „Ja som takúto informáciu nemal,“ zdôraznil s tým, že so sudcami o prípade nekomunikoval.

10:51 KOVÁČIK SA V MINULOSTI ZAUJÍMAL NAJMÄ O CITLIVEJŠIE A MEDIÁLNE ZAUJÍMAVEJŠIE KAUZY

Novocký vo svedeckej výpovedi doplnil, že dozorový prokurátor kauzy Stanislav nebol po príchode z dovolenky s rozhodnutím spokojný. Myslí si, že očakával podanie sťažnosti v prípade prepustenia z väzby. Nepamätá si, či mala udalosť na Úrade špeciálnej prokuratúry alebo na Generálnej prokuratúre SR nejakú dohru.

Svedok ďalej priblížil, že bývalý špeciálny prokurátor sa v minulosti zaujímal najmä o citlivejšie a mediálne zaujímavejšie kauzy, ktoré dozoroval. „Výslovný pokyn v zmysle zákona som od obžalovaného nikdy nedostal, v asi dvoch alebo troch veciach obžalovaný vykonal úkon za mňa alebo rozhodol, že úkon vykonaný nebude. Ale keďže nie som v týchto veciach zbavený mlčanlivosti, nebudem sa vyjadrovať konkrétne, o čo išlo,“ zhrnul Novocký.

10:06 NOVOCKÝ: KOVÁČIK SA MA PÝTAL, KTO IDE NA ROZHODOVANIE O VÄZBE PRE KUDLIČKU

Kováčik sa zaujímal o väzbu šéfa zločineckej skupiny takáčovcov Ľubomíra Kudličku. Pred rozhodovaním mal kontaktovať zastupujúceho prokurátora Juraja Novockého s otázkou, kto ide na rozhodovanie o väzbe. „Deň alebo dva pred rozhodnutím ma kontaktoval pán doktor Dušan Kováčik a pýtal sa ma, kto ide na rozhodovanie. Na čo som mu odpovedal, že tam ide doktorka Godžová. Zároveň sa pýtal, či je v práci. Neviem, či v tom okamihu bola, ale po skončení toho telefonátu som kolegiálne, alebo priateľsky, povedal doktorke Godžovej, že sa Dušan Kováčik zaujíma o to, kto ide na to konanie,“ povedal svedok. Vnímal ako normálnu vec, že sa na to jeho nadriadený pýtal, keďže sa na ňom nemohol zúčastniť dozorový prokurátor v danej veci. 

Nepodanie sťažnosti voči rozhodnutiu ŠTS o prepustení Kudličku na kauciu Novockého prekvapila. „Ale nemal som podrobnú znalosť o stave vyšetrovania v tejto veci,“ zdôraznil s tým, že aj preto nevedel posúdiť, či boli naďalej vo veci dôvody na väzbu. Tvrdí, že prokurátorka Godžová nebola po rozhodnutí súdu „vo svojej koži“.

9:56 KOVÁČIK POŽIADAL O PREPUSTENIE Z VÄZBY

Sudkyňa Pamela Záleská v závere minulého týždňa avizovala, že na utorkovom pojednávaní plánuje vypočuť prokurátorov Bohdana Čelovského, Tomáša Honza, Juraja Novockého a Vasiľa Špirka. Všetci štyria svedkovia sa nachádzajú v pojednávacej miestnosti. V piatok (9. 7.) už vypovedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Peter Jenčík.

Obžalovaný Dušan Kováčik minulý týždeň pred samosudkyňou vyhlásil, že je nevinný, a odmietol jej návrh na uzavretie dohody o vine a treste.

Kováčik zároveň požiadal o prepustenie z väzby. O žiadosti z pondelka by sa malo rozhodnúť do 15. júla. Na utorkovom pojednávaní o tom informovala samosudkyňa Pamela Záleská. „Pokiaľ ide o žiadosť o prepustenie, o tejto bude súd rozhodovať v priebehu hlavného pojednávania,“ povedala sudkyňa.

Podľa takáčovca dostal 50-tisíc

Počas uplynulého týždňa v kauze vypovedali viacerí svedkovia. Medzi nimi bol napríklad niekdajší člen skupiny takáčovcov Matej Zeman. Ten uviedol, že Dušan Kováčik mal zasahovať do procesu so šéfom zločineckej skupiny takáčovcov Ľubomírom Kudličkom. Zo svojej pozície bývalého špeciálneho prokurátora mal zabezpečiť, aby prokurátorka ÚŠP voči rozhodnutiu o prepustení Kudličku na kauciu nepodala sťažnosť. Za to mal Dušan Kováčik zinkasovať 50 000 eur.

Bývalá prokurátorka ÚŠP Blanka Godžová na súde opísala, že dostala pokyn od Dušana Kováčika týkajúci sa väzby šéfa takáčovcov. Voči rozhodnutiu o prepustení preto nepodala sťažnosť.

Vypovedal aj Makó

Kajúcnik a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó rovnako potvrdil, že bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi odovzdal 50 000 eur. Makó počas výpovede tiež priblížil, ako od Dušana Kováčika prevzal časti vyšetrovacieho spisu, a potvrdil tak vynášanie úradných dokumentov. Makó tiež vypovedal, že mu bývalý špeciálny prokurátor pomáhal zbaviť sa podozrení z prípravy vraždy vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry Jána Čurillu, a to sprístupnením celého vyšetrovacieho spisu.

NAKA zadržala bývalého špeciálneho prokurátora koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia.

Prokurátor ÚŠP v tejto veci podal v apríli tohto roka na súd obžalobu na Dušana Kováčika. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

(tasr, ste, top)


Ďalšie články