Petícia za dekriminalizovanie marihuany: Visolajský posiela progresívcov do Kolumbie

Predseda LOZ Peter Visolajský. Foto: TASR/Michal Svítok Predseda LOZ Peter Visolajský. Foto: TASR/Michal Svítok

K diskusii o miernejších trestoch pre konzumentov marihuany sa rozhodlo pridať aj mimoparlamentné Progresívne Slovensko. Spustilo rovno petíciu za dekriminalizovanie tejto drogy. Lekár Peter Visolajský to tvrdo odsudzuje.

Dekriminalizovanie marihuany je v podmienkach Slovenska pálčivou témou. Politické strany sa zhodujú, že tresty za držbu tejto drogy sú privysoké. Časť poslancov za OĽaNO prišla v apríli s návrhom na ich zníženie. Chcú docieliť, aby ľudia, ktorí marihuanu užívajú pre vlastnú spotrebu, neboli trestne stíhaní. Štát by mal podľa nich rozlišovať medzi bežnými užívateľmi marihuany a dílermi.

S drakonickými trestami za držanie marihuany pre osobnú spotrebu nesúhlasí ani vládne koaličné hnutie Sme rodina a opozičné strany Hlas a Smer. Strana SaS ako jediná dokonca podporuje dekriminalizovanie tejto drogy. Legislatíva by sa mohla upraviť ešte v tomto volebnom období. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) má pripravenú novelu Trestného zákona. Predstaviť ju chce v auguste.

Nejde o tvrdú drogu, treba rozlišovať medzi užívateľmi drog a dílermi

Kolíková má pripravené dva návrhy. Ten komplexnejší sa týka najmä nového spôsobu určovania množstva drog na potreby Trestného zákona. Stanoviť chce napríklad pojem „obvyklá dávka drogy“, ktorý slúži ako rozlišovacie kritérium pri stanovovaní výšky trestu. Nižšie dávky by sa podľa Kolíkovej mohli vnímať ako priestupok, nie ako trestný čin. Zjednotiť chce aj tresty, pretože rozhodovacia prax súdov nie je aktuálne predvídateľná.

Ministerka spravodlivosti spoločne s ostatnými stranami, s výnimkou SaS, odmieta dekriminalizovanie marihuany. V druhom návrhu však zdôrazňuje, že je potrebné odlíšiť konzumentov od dílerov. Konzumentom treba podľa nej pomôcť, a preto by mali mať nižšie tresty. Ak by sa dobrovoľne zúčastnili na liečbe závislosti, pripúšťa možnosť upustenia od trestu odňatia slobody alebo jeho zmiernenie.

Iným prípadom by mali byť rôzne formy drogovej kriminality – výroba, predaj či nákup (dílerstvo). Díleri, ktorí majú z predaja drog majetkové zisky, by sa mali trestať prísnejšie.

Progresívci: je to dôležitá téma, potrebujeme spätnú väzbu od ľudí

Do diskusie sa rozhodlo zapojiť aj mimoparlamentné Progresívne Slovensko. Jeho dvaja členovia a súčasní slovenskí europoslanci – Martin Hojsík a Michal Šimečka – iniciovali petíciu za dekriminalizovanie marihuany. Dobrá drogová politika podľa nich zachraňuje a zlepšuje ľudské životy. Súčasné tresty za držbu najrozšírenejšej drogy považujú za neprimerané.

V petícii napríklad žiadajú, aby štát umožnil dospelým občanom pestovanie piatich rastlín výhradne pre osobnú spotrebu a povolil jej užívanie na lekársky predpis po nákupe v lekárni.

Petíciu spustili 9. júla, doposiaľ ju podpísalo viac než sedemtisíc ľudí. Na sociálnej sieti sa tým pochválila Simona Petrík, ktorá k progresívcom preskočila len nedávno a predsedníčka strany Irena Bihariová ju označila ako „klenot mojej koruny“.

Visolajský: už jeden joint dokáže zničiť život dieťaťa, takáto petícia je zlá

Komentáre pod príspevkom sú rôzne, nájdu sa medzi nimi aj spochybňujúce. Najvyšší počet reakcií získal nesúhlasný komentár lekára Petra Visolajského, ktorý je súčasne aj predsedom Lekárskeho odborového združenia. O medicínskych dosahoch drog má teda informácie z prvej ruky. Ako problematické vidí však samo uskutočnenie petície.

„O drogách má rozhodovať petícia?“ čuduje sa lekár. „To skúste Kolumbiu, tam isto získate veľa podpisov. Skúste sa najprv opýtať expertov na liečbu drogovo závislých,“ odporučil progresívcom.

Petrík v reakcii na to vysvetlila, že petícia je len podporná iniciatíva a o prípadnom dekriminalizovaní musí rozhodnúť parlament. Je však podľa nej dôležité pýtať sa ľudí na ich názor. Visolajského vyzvala, aby to rešpektoval, hoci s tým nesúhlasí. Ten však kontruje, že spätná väzba od občanov nemá v tomto smere zmysel. Petícia je podľa neho nesprávna, pretože drogy škodia „fyzicky, psychicky a spoločensky“. Dôkazy má z vlastnej lekárskej praxe.

„Už jeden joint môže spustiť doživotnú schizofréniu a kopec iných dôvodov. Som pediater, zničené deti, ktoré užívajú ‘len marihuanu’, vídavam príliš často,“ uzavrel pediater.


Ďalšie články