Bojujte s nami proti islamskému radikalizmu, láka nových agentov francúzska tajná služba

Propagačné video francúzskej tajnej tajnej služby Propagačné video francúzskej tajnej služby. Foto: Youtube/DGSI

Francúzska tajná služba spustila internetovú stránku, na ktorej okrem iného otvorila verejný nábor nových zamestnancov. Web sa pritom venuje aj boju proti terorizmu. Varuje pred islamskými radikálmi a učí ľudí, ako odhaliť podozrivé správanie sa takzvaných osamelých vlkov.

Francúzske Generálne riaditeľstvo pre vnútornú bezpečnosť nasleduje (DGSI) vzor britskej MI5 a otvára sa viac verejnosti. Na novom webe otvorene verbuje nových pracovníkov zo všemožných profesií.

Každoročne prijíma DGSI niekoľko stoviek spravodajských dôstojníkov a vyšetrovateľov, ktorými sa môžu stať policajti, štátni zamestnanci z administratívnych, technických a vedeckých orgánov alebo dokonca zmluvní pracovníci, inžinieri, prekladatelia, analytici, architekti či psychológovia. Francúzska tajná služba zamestnáva vyše 5-tisíc ľudí.

Teraz sa môžu kandidáti prihlasovať sami priamo na oficiálnom webe francúzskej tajnej služby. Najväčší záujem je o profesie z technických oblastí. Žiadaní sú programátori, matematici, odborníci na kryptografiu či aplikovanú mechaniku. Rovnako tiež analytici, tvorcovia databáz a, samozrejme, odborníci na jazyky, ako je napríklad ruština, čínština, hebrejčina, arabčina či africké dialekty. Súčasťou webu a náborovej kampane nových pracovníkov je aj propagačné video, ktoré si na mušku berie hrozbu radikálneho islamu.

Pozor na osamelých vlkov

Francúzsko v uplynulých rokoch zasiahlo viacero teroristických útokov džihádistov. Po tých väčších a organizovaných teraz zažíva skôr atentáty „osamelých vlkov“, ktoré sú však rovnako nebezpečné. DGSI preto na novom webe píše časti o boji proti terorizmu aj o tom, ako rozpoznať podozrivé správanie sa potenciálnych budúcich teroristov.

Nefunkčná rodina, neúspechy v škole, nevydarené vzťahy. Túžba niekam patriť, zaradiť sa. Práve tak sa podľa DGSI často začína dráha radikála, ktorý zrazu úplne zmení svoje každodenné návyky, uverí konšpiračným teóriám, uzavrie sa do seba a pri počítači hltá stránky s extrémistickými ideami.

Taký človek potom znenazdajky vedie nenávistné reči, predovšetkým voči vyznávačom iných náboženstiev, ľuďom z iných etník či členom politických strán.

Je agresívny k svojim bývalým láskam a ľudí okolo seba presviedča o svojej pravde. Zo dňa na deň sa inak oblieka a už neje to, čo predtým. Odmieta myšlienku sekulárneho Francúzska a ospravedlňuje spáchané násilie. Francúzska tajná služba upozorňuje, že predovšetkým tí najzraniteľnejší môžu spadnúť do víru extrémizmu.

Opísané správanie môže byť podľa DGSI signálom, že sa daný jedinec stal potenciálnym džihádistom. Jednotlivé zmeny môžu mať aj iné príčiny a až ich kombinácia môže ukazovať na hroziace nebezpečenstvo.

Na druhej strane DGSI varuje, že nie je možné len tak niekoho označiť za teroristu. Preto je podľa stránky nutné poradiť sa s odborníkmi, ktorých teraz tajná služba hľadá aj verejne na webe.

Osveta a hračky à la James Bond

V prípade novej stránky francúzskej tajnej služby ide najmä o osvetu a komunikáciu s verejnosťou. Denník Le Figaro s odvolaním sa na francúzske ministerstvo vnútra uviedol, že iba 20 percent Francúzov pozná telefónne číslo, na ktoré treba zavolať v prípade, že niekoho podozrievajú z terorizmu.

Okrem sekcie boja proti terorizmu Francúzi návštevníkov webu upozorňujú tiež na oblasti kontrašpionáže a obrany pred kybernetickými hrozbami. Varuje napríklad pred cudzími agentmi, ktorí sa môžu chcieť spriateliť a potom získať citlivé informácie.

Fanúšikom „agentských hračiek“ v štýle Jamesa Bonda ponúka odľahčenejšiu formu informácií virtuálne múzeum. Každý si tiež môže skúsiť kvíz, koľko toho o tajnej službe vlastne vie.

Oficiálnu internetovú stránku spustila DGSI po britskej tajnej službe MI5. Aj tá sa v poslednej dobe viac otvorila verejnosti. Podľa denníka the Times práve preto, aby ľahšie získavala záujemcov o kariéru agenta.

V súvislosti s rastúcim islamským radikalizmom Francúzsko rozbehlo viacero osvetových kampaní. Pred tromi rokmi napríklad vznikol Medzirezortný výbor pre prevenciu kriminality a radikalizácie, ktorý chcel porozumieť tomu, prečo sa mladí moslimovia radikalizujú. A ešte o dva roky skôr vypustila kampaň s videom, ktoré ukazovalo, ako ľahko sa z mladého človeka môže stať budúci terorista.

Prezident Emmanuel Macron už dávnejšie vyhlásil vojnu radikálnemu islamu, ale jeho kritici tvrdia, že v tomto ohľade robí len málo a snaží sa skôr o mediálnu pozornosť. Vlani predstavil Macron zákon, ktorý má moslimov vo Francúzsku chrániť pred škodlivými vplyvmi zo zahraničia a zabrániť islamskému separatizmu.


Ďalšie články