Pandémia mokré trhy nezastavila, v Indonézii sa stále predávajú živé netopiere či potkany

Trh so zvieratami v Indonézii. Foto: Twitter/Humane Society International Trh so zvieratami v Indonézii. Foto: Twitter/Humane Society International

Predaj živých zvierat na takzvaných „mokrých“ čínskych trhoch sa považuje za jeden z možných zdrojov pandémie COVID-19. Zatiaľ čo Peking sa s predajom živých zvierat v uliciach aspoň naoko vysporiadal, v Indonézii pokračujú bez zmeny.

Ako informuje britský denník Independent, vyšetrovatelia na indonézskom ostrove Celebes (Sulawesi) odhalili množstvo predajcov živých zvierat. Tí majú v ponuke okrem kačiek, kurčiat a prasiat aj potkany, netopiere, hady alebo psy.

Podľa tamojších zdrojov fungujú tieto trhy v nezmenenom režime počas celého obdobia pandémie, pričom zvieratá sú tu často natlačené v tesných klietkach alebo zviazané vo veľmi stiesnených podmienkach. Práve takéto miesta sa považujú za možný zdroj koronavírusu.

Svetová zdravotnícka organizácia vzhľadom na tieto skutočnosti v apríli vyzvala všetky krajiny, aby zastavili pouličný predaj živých zvierat. Mnohí experti varujú, že zvieracie trhy sú možným rodiskom chorôb, ktoré majú potenciál preskočiť na človeka.

Farebné kuriatka, vykúpané v krikľavých farbách

Tvory držané v podmienkach takýchto trhov sú okrem iného náchylnejšie na chorobnosť – pre stres, ktorý zažívajú zo stiesnených priestorov. Zároveň sa do vzájomného styku dostávajú rôzne druhy zvierat, ktoré by sa inak v prírode nemali šancu stretnúť.

Podľa ľudí, ktorí navštívili tieto trhy, bol stav živých tvorov bezútešný. Okrem veľkého množstva netopierov, psov či hadov, odhalili vyšetrovatelia ďalší smutný trend – farebné kuriatka vykúpané v krikľavých farbách.

„COVID-19 by nás mal prinútiť vnímať, ako sa správame k zvieratám. Držanie rôznych vystresovaných tvorov v tesnej blízkosti v krutých a nečistých podmienkach, brutálne zabíjanie a výsledný odpad a tekutiny, to je perfektné miesto pre tvorenie zvieracích chorôb,“ podotkol jeden z vyšetrovateľov.

Upozorňujú už dávno

Nejde však o nový problém. Na indonézske zvieracie trhy sa upozorňovalo už v marci tohto roku. „Je pravdepodobné, že to, čo sa stalo vo Wu-chane, sa stane aj v Indonézii,“ podotkol Raden Wasito, profesor veterinárskej medicíny na univerzite Gadjaha Madu v Jakarte: „Sú tu mnohé trhy s divokými zvieratami. Tie všetky môžu vytvoriť rodisko pre rôzne druhy chorôb.“

Táto súvislosť je dôležitá najmä preto, že za jeden z možných zdrojov nákazy covidu sa považujú čínske mokré trhy, kde sa predávalo veľké množstvo rôznorodých (a na pokrm neobvykle exotických) zvierat v stiesnených podmienkach.

Čínske úrady v snahe napraviť reputáciu krajiny trh vo Wu-chane zatvorili, pričom Peking zakázal aj pouličný predaj živých zvierat. Predpokladá sa však, že zákaz predaja (napríklad netopierieho mäsa) nezastaví tieto praktiky. Prejdú jednoducho do ilegality.

Podobné plány pritom oznámili aj úrady v Indonézii a Singapure – ešte v máji roku 2020. Ako veľmi a či vôbec budú úspešní, ukáže len čas.


Ďalšie články