Česko: Pokles záujmu o vakcíny, očkovanie bez registrácie. Babiš ako odmenu navrhuje tenisky

Parlament hlasuje o nedôvere Babišovej vláde Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

V susednej Českej republike začali so štepením ľudí proti ochoreniu COVID-19 bez nutnosti registrácie. Tamojšia vláda chce, aby ľudí k očkovaniu takzvane „z ulice“ motivovali aj firmy tým, že budú očkovaným bez registrácie ponúkať napríklad rôzne výhry a podobne. Slovensko sa nateraz Českom inšpirovať neplánuje.

Od pondelka (12.7.) sa môžu ľudia v Česku nechať očkovať proti covidu bez toho, aby sa museli cez internet registrovať na konkrétny termín vo vakcinačných centrách. V Prahe na hlavnej vlakovej stanici a v obchodnom centre Chodov otvorili prvé dve strediská, do ktorých sa môže prísť zaočkovať každý, kto má záujem.

Na pražskej hlavnej stanici podávajú záujemcom látku Janssen od spoločnosti Johnson & Johnson, pri ktorej stačí jedna dávka očkovania. V OD Chodov štepia dvojdávkovou vakcínou Comirnaty od spoločností Pfizer a BioNTech.

Bližšie ľuďom

K otvoreniu očkovania z ulice pristúpila vláda premiéra Andreja Babiša (ANO) v čase, keď zvažuje aj skrátenie intervalov medzi prvou a druhou dávkou dvojdávkových vakcín na 21 dní. Dôvodom je klesajúci záujem o registráciu na štepenie a obava zo šírenia indického delta variantu ochorenia COVID-19, ktorý je infekčnejší a šíri sa v celej Európe.

Všade, kde sa delta variant šíri platí, že čím viac ľudí v populácii je zaočkovaných, tým menej ich končí v nemocniciach či prežíva vážne stavy covidu. Babišova vláda preto zvažuje, že ak sa ukáže záujem o očkovanie bez registrácie, tak sa otvoria aj ďalšie podobné centrá.

„Chceme ísť ľuďom bližšie s očkovaním, aby sme získali nových ľudí, ktorí sa z nejakého dôvodu ešte nezaregistrovali – napríklad pre pohodlnosť alebo nejakú komplikáciu. Chceme vytvoriť možnosť očkovať sa bez registrácie,“ vysvetlil minister zdravotníctva Adam Vojtěch (ANO). Očkovacích látok je podľa neho dostatok.

Takto je to na Slovensku

Slovenské ministerstvo zdravotníctva sa neplánuje vydať podobnou cestou ako Česi. „Z hľadiska očkovania vo vakcinačných centrách mimo zahlasovania cez oficiálny systém – ak sa ľudia nedostavia na termín, oceňujeme proaktívne riešenia vakcinačných centier,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová v odpovedi pre Štandard. Pripomenula, že očkovania bez predošlej registrácie si vakcinačné centrá manažujú vo vlastnej réžii.

Ministerstvo zdravotníctva podľa Eliášovej zároveň proaktívne pracuje na ďalších riešeniach, ako zefektívniť spôsob očkovania. Rezort pravidelne vyzýva ľudí, aby dodržiavali stanovené termíny vakcinácie. „V prípade, ak tak nerobia, ďakujeme župám za proaktívne riešenia, rovnako tak aj v tomto prípade,“ dodala.

Aktuálne sa u nás očkuje proti covidu v 89 vakcinačných centrách v nemocniciach po celom Slovensku, v 18 veľkokapacitných očkovacích centrách, taktiež prostredníctvom 51 mobilných očkovacích výjazdových tímov, očkuje sa vo viac ako 60 firmách. Záujem o očkovanie v ambulanciách prejavilo podľa Eliášovej približne 500 lekárov.

Podľa slovenského rezortu zdravotníctva nové vakcinačné centrá zakladať netreba, agendu dokážu pokryť tie v gescii samospráv. Prvou dávkou očkovania je na Slovensku doposiaľ zaočkovaných vyše 2,1 milióna ľudí. Obe dávky už má za sebou takmer 1,8 milióna ľudí.

Porážka pandémie už na jeseň?

V Česku má za sebou aspoň jedno kolo očkovania jednou z dvojdávkových vakcín 5,2 milióna ľudí. Kompletne zaočkovaných je momentálne viac ako 3,7 milióna Čechov. To je však vo vyše desať miliónovej krajine ďaleko od kolektívnej imunity a porážky pandémie, o ktorej sa hovorí pri zaočkovanosti populácie na úrovni okolo 70 percent.

Podľa riaditeľa českého Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky Ladislava Duška by vďaka očkovaniu malo v krajine dôjsť k zastaveniu pandémie niekedy na jeseň.

K otvoreniu očkovacích centier, v ktorých nie je vopred potrebná žiadna registrácia pristúpila Babišova vláda v čase, keď v Česku klesá počet registrovaných záujemcov o štepenie proti covidu. Na druhej strane, pre šírenie sa infekčnejšieho delta variantu, znova rastie denný počet nových nakazených. Dobrou správou však je, že počet hospitalizovaných napriek tomu klesá.

Presvedčiť mladých a vylúčené komunity

Podľa Babiša bude teraz potrebný dômyselný marketing, aby sa išli očkovať aj ľudia, ktorí žijú napríklad vo vylúčených komunitách. Práve v nich je totiž poľa českých odborníkov koncentrovaná veľká časť ľudí odmietajúcich vakcíny.

Český premiér navrhuje, aby ľudí k očkovaniu pomohli motivovať aj súkromné spoločnosti. Pre české Lidové noviny povedal, že vláda musí presviedčať najmä mladých ľudí. Nárast počtu nových denných prípadov covidu v Česku sa totiž týka najmä vekovej skupiny od 16 do 21 rokov.

Babiš tvrdí, že s propagáciou očkovania medzi mladými by mali pomôcť aj firmy. Niektorí predajcovia by podľa neho mohli napríklad vystaviť do výkladov tenisky, ktorých výherca by sa na konci dňa losoval spomedzi tých, ktorí sa dali očkovať proti covidu na miestach bez registrácie. Alebo mobilní operátori by podľa českého premiéra mohli zase mladým očkovaným zlacnieť mobilné dáta.

Očkovať aj „odmietačov“

Očkovania nemôže vláda v Českej republike len tak nariadiť. Snaží sa preto pomocou dostupných právnych prostriedkov Čechov motivovať, aby štepenie podstúpili z vlastnej vôle. Momentálne sa preto zameriava na ľudí, ktorí nemajú strach o svoje zdravie alebo zdravie svojich blízkych, ale ide im o to, aby si mohli užívať výhody bežného života.

Český minister zdravotníctva nedávno varoval, že benevolentnosť štátu voči tým, ktorí odmietajú vakcíny, nebude zrejme trvať večne. Podľa Vojtěcha by mohli nezaočkovaným ľuďom v Česku jednoducho prestať platiť negatívne testy na covid v momente, keď sa bude môcť dať zaočkovať každý. Tá chvíľa prakticky nastala otvorením prvých vakcinačných centier bez nutnosti registrácie.


Ďalšie články