Rímsky kostol s najvyššou zvonicou a mozaikami od Rupnika navštívili dvaja pápeži

frisina Kostol svätých Antona Paduánskeho a Hanibala Máriu. Foto: Bohumil Petrík

Rímsky kostol mimo hlavných turistických trás ponúka niekoľko zaujímavostí: navštívili ho dvaja pápeži, má mozaiky známeho umelca a jezuitu Marka Rupnika a najvyššiu zvonicu v meste. Nachádza sa neďaleko Lateránskej baziliky.

Kostol svätých Antona Paduánskeho a Hanibala Máriu postavili začiatkom druhej polovice minulého storočia v rímskej štvrti zvanej Tuscolana neďaleko Baziliky svätého Jána v Lateráne. Hneď cez cestu sídli Pápežské litovské kolégium svätého Kazimíra, ktoré možno spoznať podľa dvoch malých červených vežičiek. Oproti kostolu sa nachádza kresťanská škola s názvom Inštitút svätej Doroty a za ňou sídli jedna z viacerých miestnych univerzít.

Dominantou kostola svätých Antona a Hanibala je veža vysoká temer 50 metrov, ktorá je orientačným bodom v blízkom okolí. Poďla farskej webstránky je najvyššou zvonicou vo Večnom meste, aj keď vyhliadky sa bežne nedovoľujú.

Kostol svätých Antona Paduánskeho a Hanibala Máriu, po stranách mozaiky od Marka Rupnika. Foto: Bohumil Petrík

Kostol navštívili dvaja pápeži. Má mozaiky od jezuitu Marka Rupnika

Vonku na priečelí kresťanského chrámu sa nachádzajú dve malé mozaiky jeho patrónov Antona a Hanibala, ktoré vyhotovil známy umelec Marko Rupnik. Diela tohto slovinského jezuitu môžeme vidieť aj na Slovensku. Pred kostolom, uprostred kruhového objazdu, sa taktiež nachádza bronzová socha sv. Hanibala, no sčasti ju zakrývajú listy a konáre stromov a počas dopravnej špičky nie je jednoducho prístupná.

Napriek krátkej histórii Kostola svätých Antona Paduánskeho a Hanibala Máriu ho v 70. rokoch minulého storočia navštívili dvaja pápeži a dnes už svätí Pavol VI. a Ján Pavol II. Pápež Pavol VI. sa odtiaľ obrátil na všetkých ľudí dobrej vôle s kresťanským posolstvom bratstva. Poľský pápež pri návšteve farského kostola podčiarkol význam nových duchovných povolaní.

Údajne najvyššia zvonica v Ríme. Foto: Bohumil Petrík

Chrám slúži najmä potrebám miestnych farníkov a je pri ňom zriadené aj dobrovoľnícke stredisko na pomoc tehotným ženám. Okrem relikvií svojich patrónov obsahuje aj vzácne pozostatky ďalších svätcov a mučeníkov.

Kostol je zvonku i zvnútra pomerne striedmo vyzdobený. Rozhodne sa nevyrovná barokovým skvostom s množstvom umeleckých i kultúrnych diel, ktorými je historické centum Ríma preplnené. Vnútri na oltárnej stene mu dominuje mozaika Ježiša Krista, ktorá zobrazuje biblický príbeh rozmnoženia chleba a rýb.

Farský kostol spravuje rehoľa rogacionistov, ktorú založil svätý Hanibal Mária pôvodom zo Sicílie. Jeho 170. výročie narodenia si vo farnosti pripomenuli prednáškami popredných katolíckych osobností v Taliansku. Na narodeniny tohto zakladateľa rogacionistov 5. júla sa uskutočnila séria prednášok, ktorá vyvrcholila svätou omšou a predsedal jej prefekt Kongregácie pre kauzy svätých kardinál Marcello Semeraro. Na jej konci zaznel koncert Zboru Rímskej diecézy, ktorý viedol popredný dirigent a skladateľ Monsignor Marco Frisina (na hlavnom obrázku).


Ďalšie články