Používate gejov ako ľudské štíty, obviňuje Meloniová taliansku ľavicu

Giorgia Meloniová. Foto: TASR/AP Giorgia Meloniová. Foto: TASR/AP

Predsedníčka talianskej strany Bratia Talianska Giorgia Meloniová kritizuje zámer talianskej ľavice pretlačiť cez senát zákon proti homofóbii. Tvrdí, že využíva gejov a lesby ako nástroje pre svoju propagandu a pretláčanie vlastnej agendy.

V Taliansku horia vášne okolo návrhu proti-homofóbnej legislatívy známej ako Zanov zákon, podľa predkladateľa, člena ľavicovej Demokratickej strany a LGBT aktivistu Alessandra Zana. Oponenti tvrdia, že zákon zavedie v Taliansku myšlienkový zločin, informuje taliansky denník Il Giornale.  

Medzi kritikov patrí napríklad predsedníčka národnokonzervatívnej strany Bratia Talianska (FdI) Giorgia Meloniová. Tá tamojších ľavičiarov obviňuje, že používajú homosexuálov len ako nástroj na pretláčanie svojej agendy.

Podľa nej stavajú svoj politický boj na „koži gejov a lesieb“, pričom využívajú tie „najzraniteľnejšie osoby ako ľudské štíty, aby robili niečo iné“. Meloniová je rada, že v Taliansku je dosť gejov, ktorým sa nepáči byť objektom propagandy.

Odmieta tiež vyučovanie o homosexualite na základných školách, ako aj kritiku, že jej názor je diskriminačný. Poukazuje na to, že na rovnakých školách sa neposkytuje ani regulárna sexuálna výchova. „Je to zložitá téma a je lepšie, keď je vložená do rúk rodinám,“ myslí si predsedníčka FdI.

Počkáme, či ho zmenia

Od Meloniovej strany to však neznamená tvrdé „nie“ voči legislatíve. Predsedníčka je otvorená alternatívam, pričom očakáva, že možno dôjde k obmenám niektorých kontroverzných častí zákona. „Počkáme, či a ako ho zmenia,“ uviedla hlava Bratov Talianska.

Spomínaný Zanov zákon si kladie za cieľ spraviť trestný čin z diskriminácie osoby na základe jej sexuálnej orientácie alebo rodovej identity. Do legislatívy sa však zaobalili aj ďalšie súčasti, ako napríklad ustanovenie národného dňa proti homofóbii. Ten by síce nebol národným sviatkom, avšak konali by sa počas neho rôzne udalosti či iniciatívy, i na školách.

Zákon bol schválený talianskym parlamentom už v roku 2020, avšak stále musí prejsť senátom. A to sa talianskej ľavici zatiaľ nedarí. Niektorí kritici ju považujú za redundantnú, iní tvrdia, že by mohla obmedziť slobodu prejavu v krajine.

Rastúca hviezda

Okrem Bratov Talianska stojí proti zákonu aj strana bývalého ministra vnútra Mattea Salviniho Liga. Podľa Salviniho legislatíva v jej súčasnej podobe prinesie vyučovanie genderovej ideológie na školách, ako aj vytvorenie myšlienkových zločinov.

Kriticky sa k návrhu postavila aj rímskokatolícka cirkev. Podľa Vatikánu môže legislatíva porušiť okrem iného Lateránsku zmluvu z roku 1929, ktorá garantuje cirkevnému štátu samostatnosť.

Bratia Talianska v posledných rokoch získavajú na popularite. Strana dokázala svoje preferencie v priebehu zhruba dvoch rokov zvýšiť takmer štvornásobne – zo zhruba 5 na skoro 20 percent. Pravicu by volila väčšina Talianov.


Ďalšie články