Smrť zbitého novinára môže dostať gruzínsku vládu do konfliktu so Západom

Alexandre Laškarava krátko po útoku demonštrantov proti dúhovému pochodu. Foto: YouTube

Napätá situácia v Gruzínsku ďalej eskaluje. Po minulotýždňovom rozohnaní dúhového pochodu spoločnosťou otriasla náhla smrť kameramana. Bol medzi viac než 50 novinármi napadnutými davom odporcov pochodu. Konfrontačná komunikačná stratégia vlády a cirkvi v kombinácii s pretrvávajúcim nepochopením gruzínskej spoločnosti môže vyvolať v moderných dejinách prvý ideologický konflikt Gruzínska so Západom.

Masovú nespokojnosť časti gruzínskej spoločnosti, médií a opozície spustila v nedeľu správa o náhlej smrti kameramana stanice TV Pirveli Aleksandra Laškaravu, ktorého niekoľko dní predtým surovo zbil dav odporcov dúhového pochodu.

Kameraman v kaluži krvi

Laškaravovo telo našla v nedeľu ráno nehybné v posteli matka. „Svitalo a povedala som si, že ho pôjdem prikryť dekou. Ležal vedľa neho pes a nekňučal – vedel, čo sa stalo? Obrátila som ho, a môj syn, môj syn bol modrý. Keď prišiel domov [z nemocnice, pozn. red.], bol plný lásky, pretože vedel, čo sa s ním mohlo stať. Bol úplne zdravý, čo mu to urobili?“ položila si otázku zdrvená kameramanova matka.

Kameraman Laškarava bol spolu s reportérkou Mirandou Bagharturiovou v kancelárii neziskovej organizácie Shame Movement, keď tam vtrhli demonštranti a zaútočili na nich.

Bagharturiová uviedla, že keď dav prišiel do kancelárie hnutia podporujúceho LGBT+ agendu, najprv ju za vlasy schmatol jeden mních a následne ju iný človek z davu udrel, na čo sa jej zastal Laškarava. Dav vtedy obrátil svoju pozornosť na neho. V miestnosti sa mal nachádzať aj jeden policajt, no voči presile údajne nemal silu zasiahnuť.

https://twitter.com/CivilGe/status/1414245004743221248
Gruzínski novinári po minulotýždňovom útoku demonštrantov proti dúhovému pochodu v Tbilisi. Zdroj: Twitter.

„Môj kameraman ležal v kaluži krvi. Nemilosrdne ho bili asi 20 minút. Medzitým ma asi 15 ľudí držalo a ja som kričala, aby ho nezabili, zatiaľ čo oni ma sácali a udierali. Zahodili mi telefón. Asi 20 ľudí odvlieklo Leksa [Laškaravu, pozn. red.] a ja som ho už nevidela,“ uviedla gruzínska novinárka. Laškarava, ktorý utrpel fraktúru tváre, podstúpil krátko po útoku operáciu. Následne sa už liečil v domácom prostredí.

Nová energia pre protivládne protesty

Majiteľ TV Pirveli Vato Cereteli obvinil zo smrti Laškaravu gruzínsku vládu, ktorá počas nepokojov nezabezpečila novinárom a aktivistom dostatočnú ochranu. „V krajine vládne pocit beztrestnosti. Považujem (premiéra) Irakliho Garibašviliho a Gruzínsku túžbu [vládna strana, pozn. red.] za osobne zodpovedných.“ Stanica uviedla, že sa jej podarilo identifikovať piatich útočníkov, pričom polícia v tom čase zadržala len štyroch. Lídri opozičných strán Lelo a Girči, Mamuka Chazaradze a Zurab Džaparidze vyzvali na nezávislé vyšetrovanie smrti novinára.

Predstavitelia vyše 70 gruzínskych mediálnych organizácií tiež vyzvali medzinárodné spoločenstvo, aby obrátilo pozornosť na skutočnosť, že podľa nich porušovanie práv predstaviteľov gruzínskych médií dosiahlo kritickú úroveň. „Množstvo útokov voči médiám zostáva nevyšetrených. Úrady zlyhávajú pri zabezpečovaní bezpečnosti zamestnancov médií, pričom vyhlásenia viacerých predstaviteľov vládnej strany podnecujú násilie ešte viac,“ píše sa vo vyhlásení.

Pred gruzínskym parlamentom sa v nedeľu zišlo po smrti kameramana niekoľko tisícok ľudí, ktorí požadovali odstúpenie gruzínskeho premiéra Irakliho Garibašviliho. Protesty po dlhom čase zasiahli aj iné veľké mestá – Batumi, Kutaisi, Zugdidi, Gori, Achalciche a Telavi.

Garibašviliho obviňujú z toho, že sa vo svojich vyjadreniach postavil proti uskutočneniu dúhového pochodu, ktorý podľa jeho slov odporuje presvedčeniu väčšiny Gruzíncov. Za hlavné zlyhanie však považujú neobvykle slabú prítomnosť polície. Nebola schopná zabrániť masovým útokom na predstaviteľov médií a zdemolovaniu kancelárií viacerých neziskových organizácií. Organizátori sľúbili pokračovať v protestoch, až kým premiér nepristúpi na ich podmienky a nevzdá sa funkcie.

Bitka alebo drogy?

Príčina smrti kameramana stále nie je známa. Mnohých Gruzíncov však znepokojujú okolnosti, za akých bolo jeho telo odnesené na pitvu. Kameramana vyniesla aj napriek protestom rodiny polícia zabaleného v igelite. „Ešte som nevidel takúto špeciálnu policajnú operáciu, aká sa odohrala tu,“ uviedol Cereteli.

Hoci oficiálna príčina smrti ešte nebola zverejnená, Laškaravova matka a tety, ktoré sú všetky lekárkami, veria, že krátko po surovej bitke ňou bola trombóza. Vláda, ktorá je pre nečinnosť z útoku na novinára vinená, medzitým začala šíriť teóriu, že kameraman zomrel na následky predávkovania. Ministerstvo vnútra vo vyhlásení pre médiá uviedlo, že Laškarava navštívil štvrť Poničala, ktorá je známa užívaním narkotík, pričom dodalo, že údajne bol pod vplyvom návykovej látky.

Predávkovanie by bolo pre vládu omnoho vhodnejšou príčinou smrti novinára než následky bitky. Gruzínska spoločnosť je preto k vládnej verzii skeptická a nedôverčivá. Na dôveryhodnosti jej nepridáva ani spôsob, akým bolo Laškaravovo telo, narýchlo a aj napriek protestom rodiny, vynesené z bytu.

Spupná vláda a nechápajúci Západ na ceste ku kolízii

Poslanci Európskeho parlamentu Andrius Kubilius and Rasa Juknevicieneová vydali vyhlásenie, podľa ktorého by nečinnosť polície počas minulotýždňových násilností mala byť poriadne vyšetrená. „Gruzínsko je dnes na veľmi vážnej križovatke, na ktorej sa rozhodne o jeho vývoji a úspechu, prípadne neúspechu v najbližších desaťročiach. Väčšina Gruzíncov si už dávno jasne vybrala európsky rozvoj a európske hodnoty. Žiaľ, v pozadí sú sily, ktoré chcú zabrzdiť progres Gruzínska a zvrátiť jeho vývoj,“ píše sa vo vyhlásení. V podobnom duchu sa vyjadrili aj viacerí európski experti, ktorí udalosti z minulého týždňa interpretovali ako násilie malej skupinky prokremeľských neonacistov, ktorá názorovo nereprezentuje inak liberálny gruzínsky národ.

Ako sme však nedávno písali, západní politici a experti často gruzínskej spoločnosti nerozumejú a vnímajú ju cez prizmu pomerne malej liberálnej a kozmopolitnej elity, s ktorou sa osobne najčastejšie stretávajú. Prevažná väčšina Gruzíncov však zdieľa vo vzťahu k hnutiu LGBT+ pohľad pravoslávnej cirkvi. Prieskum verejnej mienky z roku 2018 ukázal, že len 21 percent miestnych obyvateľov považuje ochranu práv sexuálnych menšín za dôležitú, 26 percent malo neutrálny postoj a 44 percent ju považovalo za nedôležitú.

Dlhodobé prieskumy verejnej mienky tiež ukazujú, že väčšina Gruzíncov chce európsky rozvoj, ale nie nutne aj kompletný balík európskych hodnôt. Najviac, až 43 percent Gruzíncov, podporuje integráciu do EÚ najmä s cieľom posilniť ekonomiky. Európske hodnoty podporilo len jedno percento oslovených. O pretrvávajúcej konzervatívnosti gruzínskej spoločnosti, ktorá ostro kontrastuje s optimistickými vyjadreniami západných politikov, svedčí aj skutočnosť, že miestna mimoriadne tradicionalistická pravoslávna cirkev je po armáde druhou najdôveryhodnejšou inštitúciou v štáte. Verí jej až 82 percent obyvateľov.

https://twitter.com/OCMediaorg/status/1414237743488643083
Demonštranti, ktorí sa zhromaždili pred budovou gruzínskeho parlamentu v Tbilisi po smrti novinára Alaksandra Laškaravu. Zdroj: Twitter

Vláda premiéra Garibašviliho medzitým celkovým náladám v spoločnosti rozumie lepšie. Napriek podpore, ktorej sa aktivistom a novinárom dostáva zo Západu, si zvolila nekompromisnú komunikačnú stratégiu. „Ak je 95 percent obyvateľstva proti takémuto propagandistickému pochodu, mali by sme to rešpektovať,“ povedal premiér s odkazom na negatívny postoj k LGBT pochodu. Protivládne demonštrácie zároveň označil za „sprisahanie voči vláde a cirkvi“. Garibašvili tiež vyjadril „hlboký zármutok“ nad smrťou novinára, no dodal, že „určité politické sily“ sa pokúšajú jeho smrť zneužiť.

Premiér sa v názore na plánovaný pochod postavil na stranu väčšiny spoločnosti, hoci miera násilia a smrť novinára šokovala mnohých bežných Gruzíncov nielen v radoch liberálov, ale aj spomedzi konzervatívcov. Západ sa zas zastáva LGBT agendy a súkromných médií. Prekvapivý je však konfrontačný slovník premiéra a otvorné spojenectvo s pomerne proruskou cirkvou, keďže Gruzínsko je ašpirantom na členstvo do EÚ a NATO.

Všetko sa začalo ako rozohnanie ďalšieho pokusu o dúhový pochod za pomoci cirkvou organizovaných protidemonštrantov. Po smrti Aleksandra Laškaravu môže situácia prerásť do vôbec prvého vážnejšieho ideologického sporu medzi vládou v Tbilisi a Západom za ostatné dve desaťročia.


Ďalšie články