Pápež na Slovensku môže ukázať, že cirkev chce spravodlivosť a pokoj, vraví arcibiskup z Kolumbie

fff-1 Arcibiskup Arenas a kardinál Bertello (v strede) pred mariánskou mozaikou. Foto: Bohumil Petrík

Pápež na Slovensku môže ukázať význam úcty k Panne Márii a to, že cirkev sa zasadzuje za spravodlivosť a pokoj. Povedal to pre denník Štandard kolumbijský arcibiskup. Oslovili sme ho na slávnosti národnej patrónky jeho krajiny vo Vatikánskych záhradách.

Vo Vatikánskych záhradách slávnostne inaugurovali mozaiku národnej patrónky Kolumbie známej ako Ružencová Panna Mária z Chiquinquirá (Virgen del Rosario de Chiquinquirá). Stalo sa tak 102 rokov potom, čo Matku Božiu vyhlásili za kráľovnú i patrónku tejto juhoamerickej krajiny.

Veľvyslanec Kolumbie pri Svätej stolici zdôraznil význam ich národnej patrónky pre tamojší ľud aj pre bratstvo medzi ľuďmi. Farebná mozaika je darom Kolumbie pre Vatikán, ukazuje ľudovú vieru Kolumbie aj iných krajín ako Venezuela, kde sa táto Panna Mária taktiež uctieva, dodal ambasádor.

Kardinál Bertello zdraví rehoľníčky pred slávnostnou inauguráciou. Foto: Bohumil Petrík

Úcta k Panne Márii v Chiquinquirá siaha do koloniálneho obdobia v 16. storočí. Podľa tradície žena v miestnej kaplnke uzrela, že obraz Matky Božej oslnivo žiari. Pred jej obrazom sa modlil aj latinskoamerický národný osloboditeľ Simón Bolívar v 19. storočí. Súčasnú baziliku postavenú na tomto mieste navštívil tiež pápež Ján Pavol II.

Repliku kolumbijskej Madony umiestnili na malom námestí zvanom „Piazza del Bastione del Maestro“ v severozápadnej časti Vatikánskych záhrad. Nachádza sa tam viacero mariánskych mozaík, ktoré reprezentujú niekoľko krajín Latinskej Ameriky. Túto časť sveta občas prezývajú Mariánsky kontinent.

Novú pestrofarebnú podobizeň požehnal taliansky kardinál Giuseppe Bertello, predseda takzvaného guvernatorátu (správneho územia) Vatikánskeho mestského štátu za účasti mnohých rehoľníkov a laikov z Latinskej Ameriky.

Bývalý tajomník Pápežskej rady na podporu novej evanjelizácie José Octavio Ruiz Arenas. Foto: Bohumil Petrík

Pápež môže na Slovensku prehĺbiť úctu k Bohorodičke, vraví kolumbijský arcibiskup

Pápež František na Slovensku tiež môže ukázať význam úcty k Panne Márii, ktorú si podobne ctíme aj my. Povedal to pri ceremónii pre denník Štandard bývalý tajomník Pápežskej rady na podporu novej evanjelizácie José Octavio Ruiz Arenas. V minulosti slúžil ako pomocný biskup hlavného mesta Bolívie Bogota. Neskôr ho vymenovali za arcibiskupa diecézy Villavicencio a až do minulého roku pracoval v spomínanej pápežskej rade v Rímskej kúrii.

Prečo je dôležité, že vo Vatikáne osadili pozlátenú korunu vašej národnej patrónke?

Je to dôležité, pretože dnes 9. júla máme slávnosť Panny Márie Ružencovej z Chiquinquirá, ktorá je svätou pátronkou našej krajiny. Túto podobizeň si my Kolumbjčania veľmi uctievame. Chceli sme ju umiestniť sem, do Vatikánskych záhrad jednak preto, aby sme ukázali, ako veľmi je kolumbijský ľud oddaný Panne Márii, a jednak naše spojenie a jednotu so Svätým Otcom.

Slávnostná inaugurácia vo Vatikánskych záhradách. Foto: Bohumil Petrík

Aké posolstvo kolumbijská Panna Mária prináša?

Vieme, že Panna Mária je Matka Božia a prihovára sa za nás všetkých. Mali by sme sa k nej obracať v modlitbách a prosiť ju, aby nám pomáhala, aby nastal na zemi pokoj, spravodlivosť. Predovšetkým nám môže pomôcť v tom, aby sme sa všetci navzájom mohli považovať za bratov a sestry.

Má kolumbijská Madona posolstvo aj pre národnú jednotu a azda aj pre neveriacich?

Silne dúfame, že áno, lebo postava Panny Mária, ženy, matky, nám pomáha, aby sme sa naozaj cítili Božími synmi a dcérami a aby sme sa voči sebe správali ako súrodenci. A to s veľkou jednotou, láskou, milosrdenstvom a toleranciou.

Najbližšia apoštolská cesta pápeža Františka bude na Slovensku, kde je taktiež veľká úcta k Ježišovej matke. Predpokladáte, že pontifik ešte viac zdôrazní jej význam?

Samozrejme. Povedal by som, že skoro vo všetkých svojich posolstvách Svätý Otec spomína Pannu Máriu či podčiarkuje oddanosť a úctu k nej. A to aj preto, lebo on sám je Madone predsa veľmi oddaný a skutočne si ju ctí.

Donedávna ste boli tajomník Pápežskej rady na podporu novej evanjelizácie. Čo z tohto hľadiska očakávate od pápežovej cesty na Slovensko?

Dúfame, že najbližšia apoštolská cesta Svätého Otca na Slovensko pomôže evanjelizovať tamojší ľud. Snáď tiež pomôže všetkým pochopiť, že cirkev chce byť naozaj nápomocná v prospech spravodlivosti a pokoja. No predovšetkým veríme, že táto cesta môže zasiať do sŕdc všetkých mužov a žien lásku k Bohu a umožní im spoznať posolstvo Ježiša Krista.


Ďalšie články