Sixtínska kaplnka Amazónie? V pralese sa podaril fascinujúci nález

Nástenné maľby v Amazonskom pralese. Foto: Reprofoto/Twitter Nástenné maľby v Amazonskom pralese. Foto: Reprofoto/Twitter

V kolumbijskej časti Amazonského dažďového pralesa našli výskumníci veľké množstvo pravekých nástenných malieb. Autormi sú zrejme pravekí ľudia, jedni z prvých, ktorí prišli na juhoamerický kontinent. Skalný masív s množstvom malieb je skrytý hlboko v džungli.

Nový nález z hĺbky Amazonského dažďového pralesa nazývajú aj prastarou Sixtínskou kaplnkou. Ide o takmer 13-kilometrový úsek skalnej steny v Kolumbii, ktorá je pomaľovaná pravekými maľbami.

Objav bol učinený už minulý rok, bol však držaný v tajnosti pre natáčanie dokumentu menom Tajomstvá džungle: stratené kráľovstvá v Amazónii. Nachádza sa v lokalite Serrania de la Lindosa v národnom parku Chiribiquete, samotné archeologické miesto ešte nemá ani svoje vlastné meno.

Datovanie malieb sa opiera najmä o vyobrazenia dnes už vyhynutých zvierat z doby ľadovej. Nájde sa tu napríklad mastodont, predchodca dnešného slona, ktorý žil v dnešnej Južnej Amerike a vyhynul pred 12-tisíc rokmi. Nachádzajú sa tu tiež obrazy paleolamy, obrovských leňochodov či pravekých koní.

Práca na dlhé roky

Vedci predpokladajú, že maľbu vytvorili prvotné vlny ľudí, ktoré prišli na tento kontinent. Nezaujme však len ich vek, ale hlavne rozsah. Ten je taký veľký, že skúmanie tejto steny môže podľa vedcov trvať celé generácie.

Objav vykonala britsko-kolumbijská družina vedcov financovaná Európskou radou pre výskum. Jej vodca José Iriarte sa pozastavuje nad množstvom malieb, ale aj nad ich prevedením a detailmi. „Začali sme vidieť zvieratá, ktoré sú dnes už vyhynuté. Obrázky sú tak prirodzené a výborne spravené, že máme málo pochybností o tom, že sa pozeráme napríklad na koňa,“ uviedol.

Iné obrázky zobrazujú aj ryby, plazy, vtáky, ale aj ľudí – tancujúcich či držiacich sa za ruky. Nájdu sa aj odtlačky rúk, ale aj mnoho geometrických tvarov či inak neurčitých objektov. Zaujme však nielen počet malieb, ale aj výška, v akej sú vyobrazené – niektoré sa dajú prehliadať len pomocou dronov.

Čo to vypovedá

Archeologička a výskumníčka Ella Al-Shamahiová hovorí aj o tom, že maľby zvierat nevypovedajú len o veku. „Neviem, či si ľudia uvedomujú, že Amazonský prales sa zmenil v tom, ako vyzeral. Nebol to vždy dažďový prales,“ podotýka a poukazuje na to, že v dobe ľadovej tam bola skôr savana. Archeologička tiež verí, že spomínané maľby nie sú jediné – očakávajú, že v okolí ich môžu nájsť omnoho viac.

Nástenné maľby sa nachádzajú v značne neprístupnom území Kolumbie, ktoré patrí protivládnej skupine FARC. Tá s vládou bojovala 50 rokov v občianskej vojne, pričom v súčasnosti platí medzi stranami neľahké prímerie.


Ďalšie články