Posvieťme si na jednotlivých hráčov, inak to nepôjde, navrhuje iniciatíva Zastavme hazard

pojednávanie oh¾adom všeobecného nariadenia o zákaze hazzardu Ilustračný obrázok. Foto: Marko Erd/TASR

Úrad pre reguláciu hazardných hier bude mať od tohto mesiaca viac informácií od prevádzkovateľov. Podľa odporcov hazardu by sa mal zamerať na získavanie údajov o individuálnych hráčoch, lebo iba tak dokáže odlíšiť zdravých od problémových.  

Od začiatku júla by mal podľa novej vyhlášky získavať Úrad pre reguláciu hazardných hier bezplatným prístupom cez server prevádzkovateľov hazardných hier údaje o ich činnosti. Výsledkom by malo byť automatizované získavanie a spracovanie dát, čím by sa mala  zefektívniť práca Úradu najmä v oblasti dozoru a kontroly.

„Zmyslom prijatia tejto vyhlášky bolo najmä zautomatizovanie procesov. K dispozícii tak máme možnosť sledovať online dáta z každej hazardnej hry celkovo alebo aj samostatne, a to najmenej v rozsahu stávka, výhra, výplata, prípadne s uvedením dátumu a času hry. Rovnako máme možnosť sledovať a analyzovať štatistické údaje, akými sú napríklad počet odohratých hazardných hier,“ vysvetlil na stránke Úradu jeho generálny riaditeľ Peter Andrišin.

Na vyhlášku reaguje pre Štandard Peter Beňa z iniciatívy Zastavme hazard. Táto vyhláška podľa neho hazardné hry nereguluje. Cieľom je každý deň automaticky posielať informácie z informačných systémov prevádzkovateľov hazardných hier do informačného systému Úradu. To umožní rýchlejšie spracovanie údajov, najmä za účelom výpočtu odvodov z hazardnej hry. „Určite by rodiny hráčov či široká verejnosť nemala od nej očakávať zlepšenie situácie pri problémovom hraní,“ hodnotí Beňa.

Beňa upozorňuje, že údaje o hráčoch sa Úradu posielať nebudú, lebo pri viacerých hazardných hrách sa umožňuje hra bez registrácie. „Ak niekto prehrá na jedno posedenie výplatu, Úrad z poskytnutých údajov môže zistiť, že niekto prehral väčšiu sumu peňazí, ale nebude tušiť, kto to bol. Ak by nejaký nezamestnaný za rok stavil napríklad 30-tisíc eur, pri stovkách anonymných hier tohto hráča nikto nezistí, že stavil množstvo peňazí, ktoré nemohol legálne získať,“ konštatuje predstaviteľ iniciatívy Zastavme hazard.

Aké riešenie vidí Beňa? „Ak chceme zabrániť tomu, aby hráči prehrali výplatu na jedno posedenie, v budúcnosti by sme mali jednoznačne pristúpiť k povinnej registrácii hráčov, limitom na výšku prehry, dĺžky hrania či frekvencie hrania. Tu môžu pomôcť údaje, ktoré bude zbierať Úrad.“

Pri takomto postupe bude možné identifikovať extrémne hry, keď hráči vložili mimoriadne vysoké vklady, prípadne keď pri jednej hre prehrali mimoriadne vysoké sumy. Takto sa možno zistí, že drvivá väčšina hazardných hier je do sumy 30 – 50 eur a pre zdravých hráčov by takýto denný limit na prehru nebol žiadnym obmedzením. Problémoví hráči by však nemohli prehrať vysoké sumy v krátkom čase, nazdáva sa Beňa.

Na zamedzenie obchádzania systému by sa mal zriadiť centrálny register hráčov, mali by sa sledovať ich hry a dodržiavanie hráčskych limitov. „Na to je však potrebná novela zákona o hazardných hrách,“ naznačuje Beňa.


Ďalšie články