Belgicko zakazuje vianočné omše

t_Belgium_New_Government036176730544 Vláda belgického premiéra Alexandera De Crooa nepočíta s omšami na Vianoce. Foto: AP Photo/Virginia Mayo

Omše sa zakazujú až do 15. januára. Belgickí biskupi reagujú pomerne rezignovane, len veľmi opatrne naznačujú nespokojnosť.

V oficiálnom komuniké z 1. decembra belgickí biskupi odhadujú, že predĺženie pozastavenia verejných náboženských obradov pre veriacich predstavuje „obmedzenie prežívania ich viery“. Apelujú na „maximálne otvorenie kostolov počas lockdownu“.

V piatok 29. novembra belgickí politickí predstavitelia oznámili opatrenia smerujúce k uvoľneniu obmedzení v krajine. Avšak žiadny pokrok týkajúci sa náboženských kultov neohlásili, keďže ministerský dekrét stanovil, že sa predlžuje pozastavenie verejných náboženských obradov na bohoslužobných miestach do 15. januára 2021. Belgičania preto nebudú môcť prísť do kostola na vianočné sväté omše.

Ako vysvetľujú belgickí biskupi v utorkovom komuniké, táto situácia pre nich, ako aj pre „mnohých veriacich“ predstavuje „obmedzenie prežívania ich viery“.

Napriek tomu hovoria, že uznávajú oprávnenosť „vládnych opatrení proti pandémii na zabránenie najvyššieho počtu obetí a na zmiernenie tlaku na náš zdravotný systém“. Prajú si však „pokračovať v dialógu s kompetentnými vládnymi úradmi, aby mohli konzultovať o obnove verejných náboženských obradov v rámci protokolov, ktoré zaručujú maximálnu bezpečnosť.“

Modlitba v kostoloch a solidarita

Biskupi sa tiež obracajú na vedúcich farností a žiadajú ich „o čo najväčšie sprístupnenie kostolov počas lockdownu“: „Veriaci tam budú vítaní, sami alebo spolu so svojou rodinnou, aby sa individuálne pomodlili, na chvíľu sa zamysleli alebo rozjímali, aby zapálili sviečku alebo poskytli dar pre najnúdznejších.“

Treba tiež umožniť „návštevu betlehema v kostole počas vianočných dní pri rešpektovaní ochranných opatrení voči Covid-19“. Na záver biskupi vyzývajú na solidaritu „s tými, ktorí prežívajú zvlášť ťažké obdobie ako následok súčasnej krízy“: „Aj keď sme v lockdowne, zostávajme v spoločenstve.“

Toto rozhodnutie o predĺžení pozastavenia bohoslužieb vyvolalo reakcie v radoch veriacich a spôsobilo veľkú nespokojnosť .

Epidémia koronavírusu začala v Belgicku klesať na konci novembra, v priemere bolo diagnostikovaných 2 322 prípadov od 21. do 27. novembra, čo je pokles o 32 percent v porovnaní s predchádzajúcim týždňom, ako uvádza denník lesoir.be.

Vychádza v spolupráci s francúzskou redakciou Rádia Vatikánkde text pôvodne vyšiel. Preklad: Bohumil Petrík


Ďalšie články