Fico stretnutia s Makóom popiera. Vraj bol súkromná osoba a on politik v opozícii

Robert Fico Peter Pellegrini Robert Fico. Foto: Jakub Kotian/TASR

Bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó sa vlani stretával s lídrom Smeru-SD Robertom Ficom. Podľa jeho slov mu zadával rôzne úlohy. Makó to povedal novinárom po piatkovom pojednávaní na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v kauze Judáš. Fico jeho tvrdenia popiera a upriamuje pozornosť na jeho schôdzky s ministrom financií Igorom Matovičom.

„Ak som nedôveryhodný svedok alebo nedôveryhodný človek, tak za otázku stojí, prečo sa so mnou stretával ešte minulý rok v lete a zadával mi rôzne úlohy,“ pýtal sa Makó. Malo sa tak diať v čase, keď už bol Fico v opozícii a Makó už nebol funkcionárom Finančnej správy, mal od neho chcieť informácie. Tvrdí, že sa s ním stretával aj predtým, keď bol vo funkcii premiéra. O tom, čo od neho chcel, Makó podľa svojich slov hovoriť nemôže. 

„Nebudem to bližšie konkretizovať, lebo nemôžem,“ uviedol na margo vlaňajších stretnutí. Argumentoval tým, že o stretnutiach už „niekde“ hovoril. Následne potvrdil, že na túto tému už vypovedal na viacerých miestach. Zároveň odmietol, že by jeho výpovede v kauzách ovplyvňovali orgány činné v trestnom konaní.

Makó bol v piatok svedčiť na súde v korupčnej kauze, v ktorej figurujú bývalý predstaviteľ Slovenskej informačnej služby Peter Gašparovič a expolicajt Ladislav Vičan. Podľa obžaloby zobrali úplatok za zrušenie predbežného opatrenia Kriminálnym úradom finančnej správy, ktorý zablokoval obchodnej spoločnosti majetok. Makó potvrdil, že vedel o úplatku od majiteľa firmy. Pomoc pre firmu mal od neho žiadať bývalý námestník SIS Boris Beňa.

Beňa, ktorý už v prípade uzavrel dohodu o vine a treste, sa v piatok pred súd postavil ako svedok. V súvislosti so štvrtkovou (8. 7.) výpoveďou obžalovaného Gašparoviča, že sa s podnikateľom stretával v rámci plnenia služobných povinností, skonštatoval, že „je to jeho právo ako obvineného aj vymýšľať, aj hovoriť, že moja výpoveď je klamlivá“.

Fico schôdzky odmieta

Predseda opozičnej strany Smer-SD a poslanec Národnej rady SR Robert Fico odmieta, že by sa Makóom stretával. Poprel tak piatkové slová Makóa, ktorý uviedol, že sa vlani stretávali a Fico mu zadával rôzne úlohy. Stanovisko TASR poskytol hovorca Smeru Ján Mažgút.

„Robert Fico ako predseda vlády nemal žiaden dôvod stretávať sa a ani sa nestretával s Ľudovítom Makóom. Skúste si sami položiť otázku, aké úlohy mohol od Ľudovíta Makóa ako súkromnej osoby chcieť Robert Fico z pozície opozičného politika,“ skonštatoval hovorca.

Novinári by sa mali podľa stanoviska radšej rovnako intenzívne zaujímať o obsah stretnutí Igora Matoviča (OĽaNO) s Makóom a informovať verejnosť o tom, ako ho súčasná vláda korumpuje cez zákazky so štátnou Slovenskou poštou.

Makó v piatok uviedol, že k minuloročným schôdzkam s Ficom došlo, keď už bol Fico v opozícii a Makó už nebol funkcionárom Finančnej správy. Mal od neho chcieť informácie. Tvrdí, že sa s ním stretával aj predtým, keď bol vo funkcii premiéra. O tom, čo od neho chcel, Makó podľa svojich slov hovoriť nemôže.

(tasr)


Ďalšie články