Dvojicu afrických bežkýň nepustia na olympiádu, majú priveľa testosterónu

atletka Foto: Christine Mboma/FB

Vysoká hladina testosterónu pripravila dve 18-ročné bežkyne z Namíbie o účasť na olympiáde. Na druhej strane, do Tokia si medzi vzpieračky našiel cestu biologický muž.

Dvojica osemnásťročných bežkýň z Namíbie prišla o nádej, že budú bojovať o medaily na tohtoročnej letnej olympiáde v Tokiu. Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) rozhodla, že dievčatá majú príliš vysokú hladinu testosterónu, informuje televízia BBC.

Bežkyne Christine Mbomová a Beatrice Masilingiová pritom v tomto roku zabehli štyri z piatich najlepších svetových časov v behu žien na štyristo metrov. Rozhodnutie IAAF pre ne znamenalo niečo ako absolútny šok.

Nejde však o bezprecedentný krok. V roku 2018 dostala zákaz juhoafrická bežkyňa Caster Semenyová, pretože jej prirodzená úroveň testosterónu bola príliš vysoká. Asociácia vtedy rozhodla, že musí brať lieky na zníženie úrovne testosterónu, ak chce súťažiť. Inak by to vraj nebolo spravodlivé.

Rozhodujúci faktor

Avšak branie takýchto prípravkov namíbijské bežkyne odmietajú. „Zničilo by to spôsob, akým sa moje telo vyvíja, pretože by to bolo niečo, čo zmení všetko – ako moje telo pracuje a všetko ostatné,“ uviedla Masilingiová.

Vysoká hladina testosterónu je problém hlavne preto, že tento hormón ovplyvňuje počet červených krviniek. Čím ich má človek viac, tým viac kyslíku vie dostať do svojich svalov a tým rýchlejšie či dlhšie dokáže bežať.

Muži majú vo všeobecnosti viac testosterónu ako ženy, čo je dôvod, prečo sú v priemere muži lepší bežci. Avšak testosterón nie je všetko, existuje viacero faktorov ktoré ovplyvňujú, či dokáže človek súťažiť medzi najlepšími športovcami, pripomína profesor endokrinológie Richard Holt.

Foto: TASR/AP

Muža áno, ženy nie

Vzhľadom na možnosti rôznych ďalších genetických výhod je preto testosterón rozhodujúcim faktorom. Tak sa stalo, že na olympiáde v Tokiu si zasúťaží v ženských kategóriách biologický muž, respektíve transexuálna žena Laurel Hubbardová.

Medzinárodný olympijský výbor upravil v roku 2015 pravidlá, že do ženských kategórií sa môžu prihlásiť aj muži, respektíve transexuálne osoby. Tie však musia mať menej testosterónu, ako je stanovená hladina. A tak to vyzerá, že kým vzpierač(ka) Hubbard(ová) toto kritérium spĺňa, namíbijské bežkyne už nie.

Tie rozhodnutie IAAF nezobrali dobre a sľúbili, že proti nemu budú bojovať. Organizácia sa však bráni. Argumentuje, že svojím rozhodnutím nespochybňuje fakt, že Mbomová, Masilingiová či iné bežkyne s vysokou hladinou testosterónu sú ženy.

„Sme oddaní spravodlivosti v ženskom športe a odmietame akékoľvek obvinenia, že biologické limity v ženských kategóriách sú stanovené podľa rasových či rodových stereotypov,“ uviedla IAAF vo vyhlásení.


Ďalšie články