Vianočný lockdown môže prísť prirodzene. Otvorenie zimných stredísk je na nás

lyžovaèka v lyžiarskom stredisku Salamandra Resort Ilustračná fotografia. Foto: Lenka Krošláková/TASR

Minister obrany Jaroslav Naď verí, že vianočný lockdown príde prirodzene a podarí sa upokojiť situáciu. Uviedol to pred stredajším rokovaním vlády. Zároveň poukázal na to, že situácia s novým koronavírusom na Slovensku je mierne negatívna, ale „nie je tragická“.

Počas vianočných sviatkov budú ľudia podľa Naďa (OĽANO) viac doma. Pripustil však, že sa medzi sebou budú aj navštevovať, ale nebude to až taká veľká mobilita. „Dovtedy musí vláda, špeciálne minister školstva, nájsť riešenie, aby to prešlo cez odborníkov, aby sme deti dostali od januára do škôl,“ poznamenal minister obrany.

 Zároveň doplnil, že akékoľvek rozhodnutie, ktoré sa robí, je veľmi náročné. „Nájsť konsenzus medzi ľuďmi, ktorí majú k tomu čo povedať, je veľmi ťažké,“ uzavrel Naď.  

Budeme lyžovať?

Štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS) zase informoval, že Európska komisia má v stredu vydať dokument, na základe ktorého sa bude na európskej úrovni koordinovať otváranie zimných stredísk.

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina) v stredu pred rokovaním vlády vyzdvihol, že usmernenia Európskej únie budú mať v tomto prípade iba odporúčací charakter a vo všeobecnosti sa môže Slovensko rozhodnúť tak, ako chce.

Je to na nás

„Takže je to čisto na nás, aké opatrenia prijmeme a ako sa rozhodneme ohľadom zimných stredísk,“ vysvetlil Doležal. Na otázku, kedy je „deadline“ na oznámenie lyžiarskym strediskám, za akých okolností môžu začať sezónu, minister uviedol, že preňho bol „deadline“ ešte niekedy na začiatku novembra. „Lebo tie zimné strediská veľkú časť svojich nákladov investujú, alebo teda vynakladajú práve na začiatku sezóny, najmä na zasnežovanie,“ vysvetlil Doležal.

Rozhodnutie je podľa slov ministra v kompetenciách hlavného hygienika. „Ale tak, ako som povedal už viackrát, komunikujeme s konzíliom odborníkov a následne s tým pôjdeme na pandemickú komisiu a krízový štáb – na tomto sa nič nemení,“ uviedol minister s tým, že stále teda nie je nič definitívne rozhodnuté.

Upozornil, že stále platí, že strediská de facto zatvorené nie sú a lanovky stále chodia a chodili celú sezónu. „Žiadne extra opatrenia na lyžiarske strediská sa nevzťahujú,“ uzavrel.

(TASR, ste)


Ďalšie články