Týždeň v Ríme: Pápež sa uzdravuje v nemocnici a súdny megaproces má očistiť vatikánsku povesť

Pápež strávi po operácii v nemocnici zhruba sedem dní Novinári pred rímskou nemocnicou, kde sa uzdravuje pápež. Foto: TASR/AP

Pápežovo zdravie tento týždeň u vatikanistov jednoznačne dominovalo, no porovnateľnou témou bola obžaloba niekoľkých osôb pred vatikánskym súdom. Františkov zdravotný stav spustil lavínu špekulácií, no zatiaľ neohrozil jeho nastávajúcu cestu na Slovensku. Pred vatikánskym súdom sa, naopak, bude brániť (ex)kardinál Becciu.

Pápežova nedeľná operácia, pred ktorou ešte stihol potvrdiť svoju návštevu Maďarska a Slovenska už tento september, vyvolala „lavínu špekulácií“. Vraj nad ňou visí “oblak skepticizmu”, lebo ako sme informovali, podľa viacerých žurnalistov je za tým nedostatok presných a kompletných informácií zo strany Vatikánu o stave pontifika. Viac sa tejto téme budeme venovať v zajtrajšom prehľade pápežovho týždňa.

Vatikánsky súd začne pojednávanie o podozrivom nákupe nehnuteľnosti v Londýne

Kvôli vysokej teplote v Ríme, letnému režimu i pretrvávajúcim pandemickým obmedzeniam v Taliansku sú niekoľkí vatikanisti na dovolenke a mnohí robia z domu. A tak je Tlačové stredisko Svätej stolice poloprázdne, pričom v sobotu 3. júla v ňom nebol nik okrem autora tohto prehľadu. Napriek tomu sa riešia aj veľké vatikánske kauzy.

Súd najmenšieho štátu sveta na koniec júla predvolá desať ľudí v súvise s podozrivou investíciou v Londýne. Pozorovatelia proces vnímajú ako pokračovanie Františkovej vnútornej očisty Vatikánu, ktorá nedávno vyvrcholila tým, že sa sprísnilo kánonické právo pri ekonomickej kriminalite. Upozorňujú aj na rôzne zaujímavosti a nejasnosti, ktoré sa v tomto prípade doteraz objavili.

Medzi desiatimi obvinenými figuruje bývalý substitút štátneho sekretariátu Svätej stolice kardinál Giovanni Becciu, o čom sudcovia informovali nasledovne:

„Objavili sa aj prvky proti kardinálovi Giovannimu Angelovi Becciuovi, proti ktorému postupujeme podľa zákona pre trestné činy sprenevery a zneužitia právomocí aj v rámci hospodárskej súťaže a podvedenia.“

Becciu, ktorého prezývali Taliansky pápež, spomínanú investíciu obhajuje ako legálnu, výnosnú a vraj sa o nej radil aj s pápežom Františkom. V poslednom čase čelil viacerým mediálnym útokom, čomu sme sa venovali v niektorých samostatných článkoch, napríklad tu. Napriek tomu sa ho zastáva niekoľko talianskych žurnalistov, ktorí tvrdia, že proti nemu neexistujú reálne dôkazy. Spôsob, ako rýchlo a nečakane ho rímsky biskup v minulom roku zbavil kardinálskych právomocí, bol podľa nich podozrivý. Pápež František ho potom na Zelený štvrtok dokonca navštívil v jeho byte a slávil s ním bohoslužbu, čo bol podľa nich znak, že sardínsky prelát je azda nevinný. Vraj ide o útok na cirkev, ako aj o „kolosálny podvod a mediálnu kampaň za zničenie“ talianskeho (ex)kardinála, myslia si Becciuovi obhajcovia.

Svätá stolica je obeťou, chce sa brániť

Štátny sekretár Svätej stolice kardinál Pietro Parolin nadchádzajúce pojednávanie uvítal a prízvukoval, že „my sme obeťami“ a „ako inštitúcia sme boli poškodení“. Dúfa v krátky proces i preto, že mnoho ľudí si v tomto súvise už veľa vytrpelo.

Vypovedať bude bankár Gianluigi Torzi, ktorý mal byť tiež zapletený do kúpy londýnskej nehnuteľnosti na Sloane Avenue. Avšak na jar tohto roku londýnsky sudca nedal za pravdu vatikánskemu žalobcovi voči tomuto finančníkovi. Britský sudca si myslí, že vatikánska žiadosť o zmrazenie bankárových účtov mala „desivé“ nedostatky a skreslenia a že transakcia nehnuteľnosti prebehla v poriadku. Preto očistil jeho meno a zároveň nepridal lesk súdnictvu európskeho miništátu, ktoré vraj znižuje medzinárodné postavenie Svätej stolice, vyriekli vtedy niektorí vatikanisti.

Brániť sa bude tiež Cecilia Marogna, ktorú zadržali v Taliansku v roku 2020. Odmietla sa však dostaviť pred súd na pôde Vatikánskeho mestského štátu, ktorý ju chcel vypočúvať. Obhajoba Cecilie Marogna argumentovala tým, že podľa Lateránskych zmlúv – teda podľa zmluvy medzi Vatikánom a Talianskom – Vatikán nemôže žiadať o vydanie občana Talianskej republiky. Môže to vraj byť len v opačnom poradí. To primälo judikatúru katolíckej monarchie, aby proti podozrivej žene „zrušila preventívne opatrenie“, a umožnila jej, aby sa bez obáv „zúčastnila pojednávania vo Vatikáne“.

Aj preto bude zaujímavé sledovať, ako sa pápežovi služobníci v talároch vysporiadajú s týmito a inými výzvami, či sa dostavia všetci predvolaní, a či bude naozaj krátky, ako dúfa kardinál Parolin. Je nepochybné, že to bude ostro sledovaný proces.

Citát týždňa

Vyberáme zo slov, ktorými komentoval štátny sekretár Svätej stolice kardinál Pietro Parolin nastávajúci súdny proces:

„Je možné, že sa niekto správal zle, že spáchal činy, ktoré by nemal… Musíme brániť svoje postavenie a svoju morálku a získať späť (naše) peniaze… O dôležitých veciach vždy hovoríme s pápežom a pred pokračovaním sa pýtame, či s nimi súhlasí.“


Ďalšie články