Američania dopomohli k únosu dubajskej princeznej, tvrdí denník USA Today

Princezná Latifa. Foto: reprofoto/Youtube Princezná Latifa. Foto: reprofoto/Youtube

Oklamal dubajský emir amerických vyšetrovateľov, aby mu pomohli nájsť jeho dcéru? Pýta sa to známy americký denník USA Today, ktorý sa odvoláva na interné informácie z prostredia tejto inštitúcie. Princezná Latifa sa pokúsila utiecť z Dubaja v roku 2018, útek jej prekazili špeciálne sily Spojených arabských emirátov a Indie.

Premiér emirátu Dubaj Muhammad bin Rášid Ál Maktúm mal v roku 2018 uniesť z lode v Indickom oceáne vlastnú dcéru, princeznú Latifu. Tá sa tak násilne vrátila späť do vlasti a k svojmu otcovi. Netušilo sa však, ako ju dokázal šejk na utajenom úteku dolapiť. Až doteraz.

Odpoveď ponúka americký denník USA Today. Tomu sa podarilo získať informácie z prostredia amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), podľa ktorých bola táto organizácia nápomocná vládcovi emirátu.

Princezná Latifa, dcéra vládcu Dubaja, plánovala podľa denníka svoj útek z emirátu sedem rokov. Na podomácky natočených videách tvrdí, že je doma vystavovaná krutému a zahanbujúcemu správaniu. Nemohla taktiež vycestovať alebo študovať mimo Dubaja.

Porušila rádiové ticho

Vo februári roku 2018 sa princezná rozhodla utiecť, spolu s dvojicou blízkych priateľov. Jej plán bol vydať sa na more a pristáť v Indii alebo na Srí Lanke, kde by požiadala o azyl v Spojených štátoch. Koncom februára prešla do susedného Ománu, kde nasadli na loď s menom Nostromo.

Kapitán od nej žiadal, aby udržala na lodi rádiové ticho, čo však Latifa porušila. Poslala z lode niekoľko emailov, ako aj pár správ na sociálnej sieti Instagram. Tým vytvorila k lodi digitálnu stopu, ktorá sa neskôr použila na jej dolapenie.

Podľa denníka ju však jej otec nenašiel sám. Využil na pomoc agenta FBI, ktorý sídlil na americkom veľvyslanectve v Dubaji. Tomu oznámili, že šejkovu dcéru uniesli zločinci a žiadajú za jej prepustenie výkupné.

Vládca Dubaja Muhammad ibn Rášid Ál Maktúm. Foto: TASR/AP

Zasiahli špeciálne zložky

Agent kontaktoval vedenie vo Washingtone, ako aj svojho nadriadeného v Abú Dabí. Podľa všetkého však nedostal inštrukcie, ako postupovať. Následne mal zavolať do spoločnosti KVH Industries, ktorá spravovala sieť na lodi Nostromo, a vyžiadal si od nich potrebné dáta.

Na získanie takéhoto prístupu musí byť v normálnych pomeroch daná osoba predvolaná na súd. Spomínaný člen FBI však naliehal, že ide o kritickú situáciu, pričom v hre je významná rukojemníčka. Tak sa FBI dostala k potrebným údajom a dokázala lokalizovať loď aj s princeznou. Tieto informácie dodali Dubaju.

Po ôsmich dňoch plavby, keď sa loď nachádzala neďaleko indického pobrežia, vtrhli na palubu špeciálne jednotky zo Spojených arabských emirátov a Indie. To sa stalo 4. marca 2018. Latifini priatelia ju odvtedy nevideli.

Bývalí agenti pochybujú

„Latifina zásadná chyba bola, že si prezrela svoj email,“ uviedol jeden zo zdrojov USA Today, ktorý má pochádzať z prostredia operácie. Tvrdí, že túto informáciu následne využili na lokalizovanie princeznej, ako aj identifikovanie lode, na ktorej sa plavila.

Viacerí bývalí agenti FBI však odmietajú túto verziu udalostí. Je pre nich nepochopiteľné, že by dubajské služby žiadali o pomoc Američanov. „Emiráty majú samy veľké možnosti. Je nezvyčajné, že by žiadali o pomoc práve USA,“ uviedol nemenovaný bývalý dôstojník.

Bývalý zástupca riaditeľa FBI Tom Fuentes je k verzii udalostí, ako ich podáva USA Today, podobne skeptický. Podotýka, že žiadna súkromná spoločnosť by nevydala informácie o klientoch bez nejakej písomnej požiadavky.

Veľvyslanectvo Spojených arabských emirátov neodpovedalo na otázky USA Today. Podobne zatiaľ mlčí aj Biely dom a americké ministerstvo vnútra.

Nie som slobodná

Týždeň po únose princeznej zverejnili na stránke Youtube video natočené Latifou. Vytvorila ho pred útekom, pričom malo byť zverejnené v prípade, že sa jej plán nepodarí.

„Čoskoro nejako odídem, a nie som si istá, či to bude fungovať, ale na 99 percent asi bude. A ak nie, tak toto video mi môže pomôcť, pretože môj otec sa stará len o svoju reputáciu,“ hovorí dievča na videu.

Približne rok po únose sa na Youtube dostali ďalšie videá. Na nich je Latifa v kúpeľni domu, v ktorom ju podľa jej slov väznia. „Som rukojemníčka. Nie som slobodná. Som zotročená v tomto väzení. Môj život nie je v mojich rukách,“ hovorí tichým hlasom princezná.

Šejk Muhammad odmieta, že by svoju dcéru uniesol a označuje operáciu za záchrannú. Vo všeobecnosti sa však usudzuje, že vládca Dubaja Latifu skutočne väzní. V marci roku 2020 londýnsky najvyšší súd v procese medzi šejkom a jeho bývalou manželkou uznal, že Muhammad nariadil únos svojej dcéry.

V máji 2021 informovala agentúra Reuters, že sa na Instagrame objavili fotky princeznej, ako sedí vonku v reštaurácii. Stalo sa tak po tom, ako experti na ľudské práva z prostredia OSN požiadali Spojené arabské emiráty, aby predložili „dôkaz života“ princeznej. Nie je isté, či sú fotografie skutočné, alebo aký je kontext ich vzniku.


Ďalšie články