Medveď vytiahol ženu zo stanu a zabil ju. Podobný prípad poznáme aj z Tatier. Ako tomu predísť?

BEAR ost tur zah Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Útok medveďa si tento týždeň vyžiadal život jednej ženy v americkom štáte Montana. Medveď útočil bezdôvodne. Ak sa podarí odchytiť ho, utratia ho.

Hoci ide o vzdialený kút sveta, o medveďoch v tomto čase radi čítame aj u nás. Zvlášť po tom, ako bol tiež medveďom usmrtený človek. V Amerike tento týždeň informovali médiá o incidente, ktorý sa odohral v mestečku Ovando na hraniciach s Kanadou. Cyklovýlet trojice sa skončil tragicky po tom, čo ich nadránom prekvapil medveď.

Trojica sa v pondelok večer utáborila neďaleko pošty. Postavili dva stany: jeden pre 65-ročnú Leah Davisovú Lokanovú a druhý pre dvojicu jej kolegov. O tretej ráno ich vyrušil medveď.

Táto návšteva bola ešte neškodná, pretože medveď utiekol. Trojica nechcela riskovať, vytiahla z ruksakov jedlo, umiestnila ho na okraj tábora, zaistila stany a pokračovala v spánku.

O 15 minút neskôr medveďa zachytila kamera neďaleko obchodu vzdialeného približne blok od táboriska. O pol štvrtej už zviera bolo späť pri stanoch a tentokrát sa nesprávalo placho.

Vytiahol ju zo stanu a zabil

Dvojicu v samostatnom stane vedľa obete približne o pol štvrtej ráno zobudili zvuky útoku. Medveď totiž vytiahol Lokanovú zo stanu. Dvojica použila sprej proti medveďom, ktorý zviera odohnal, žene však už nebolo pomoci.

Zamestnanci montanskej správy prírodných parkov po medveďovi pátrajú. Súdiac podľa správania zvieraťa a stôp by malo ísť približne o 400-kilogramového samca. Pomôcť im majú vzorky DNA, ktoré našli na tele Lokanovej.

Niečo podobné poznáme aj z Tatier

Oslovili sme Jaroslava Slašťana, ktorý je u nás vedúcim Zásahového tímu pre medveďa hnedého, či niečo podobné poznáme aj zo Slovenska: Dokáže medveď útočiť na stanujúcich turistov? Ako sa vtedy správa?

Jaroslav Slašťan hovorí, že obdobný prípad sa stal v roku 2016, keď dvoch českých turistov v Západných Tatrách napadol medveď. „Turisti si rozložili stan pri Bystrých plesách, kde je podľa Návštevného poriadku TANAP-u zakázané táboriť, podobne ako v celom Tatranskom národnom parku s výnimkou miest na to výslovne určených. Keď ich stan napadol medveď, podarilo sa im utiecť a ukryť sa v kosodrevine, v ktorej prečkali celú noc. Horskú záchrannú službu kontaktovali v skorých ranných hodinách. Našťastie neutrpeli žiadne poranenia od medveďa, mali niekoľko odrenín a škrabancov, ktoré si spôsobili počas behu, po noci v kosodrevine boli unavení a mierne podchladení,“ dodáva Slašťan.

Ako pripomína, v Tatranskom národnom parku sú vyhradené miesta, kde môžu ľudia stanovať, sú nimi kempy. V návštevnom poriadku TANAP-u sa okrem iného uvádza, že turisti sa môžu zdržiavať iba na vyznačených chodníkoch, do 50 metrov ich môžu opustiť iba v okolí chát. Na chodníkoch môžu byť iba hodinu po východe slnka až do hodiny pred západom slnka. V noci teda nesmú mimo vyhradených kempov stanovať, ani sa zdržiavať na turistickom chodníku.

Čo si myslí o prípade v severnej Amerike? Čo z neho vyplýva pre nás? „V krajinách, kde sa vyskytuje medveď, napríklad v Spojených štátoch amerických či v Škandinávii, sa potraviny nesmú nechávať v stane. V kempoch sa odkladajú na osobitné miesto, rovnako aj odpad, aby sa k tomu medveď nedostal,“ hovorí pre Štandard.

A dodáva sériu praktických rád: „Pri kempovaní je preto potrebné udržiavať lokality čisté a bez lákadiel. Vhodné je vyčistiť priestor ohniska, nádoby a riady hneď po použití. Pri stanovaní je potrebné vyhnúť sa miestam v blízkosti zvieracích chodníkov, lokalitám s hojnosťou potravy medveďov a výskytom synantropných jedincov. Neodporúčame variť vo vnútri stanu ani v jeho tesnej blízkosti, ako aj uskladňovať na noc v blízkosti nocľahu potraviny s výraznou vôňou, ako sú mäsové výrobky, otvorené konzervy a podobne. A čo je dôležité, nezanechávať zvyšky z potravín v blízkosti chát ani v okolitej prírode, ale odniesť si ich so sebou.“

Toľko Jaroslav Slašťan. Vráťme sa ešte do severnej Ameriky, dopovedzme tamojší čerstvý prípad.

Je nebezpečný, musí sa utratiť

S útokmi dotyčný medveď, ktorý zabíjal v Montane, ešte tej noci pokračoval. Zjavne bol dosť hladný, zamieril aj do kurína, kde zožral niekoľko sliepok. Na jeho odchytení pracujú odborníci zo vzduchu aj zeme. Použila sa tiež špeciálna infračervená technológia od spoločnosti Two Bear Air Rescue, avšak neúspešne. Ani po niekoľkých dňoch sa ho nepodarilo nájsť.

Najväčšie nádeje vkladajú odborníci do toho, že medveď spadne do niektorej z nastražených pascí. Ak by sa tak stalo, na základe DNA ho vedia identifikovať. Jeho osud je už vopred spečatený – utratia ho.

Šerif okresu Powell Gavin Roselles uviedol, že kempingy v Ovande sú do nedele zatvorené. Ľudí vyzval na zvýšenú opatrnosť, pretože medveď sa nenašiel.

Koncentrácia medveďov v oblasti je vysoká

Útok nie je v Montane tento rok prvý. V apríli grizzly ťažko zranil 40-ročného muža pri obrane svojho zdroja potravy. Muž bol schopný zavolať na číslo 911 a previezli ho do nemocnice.

Útoky medveďov sa zvyšujú súbežne s tým, ako sa vďaka dlhodobému plánu na ich ochranu zvyšuje ich populácia a následne expandujú aj do oblastí, ktoré už celé desaťročia neobsadzovali. Kemping, v ktorom došlo k utorňajšiemu útoku, sa nachádzal v časti Montany, ktorá sa označuje ako „ekosystém obnovy“ pre medvede grizzly. Tie sa v súčasnosti podľa zákona o ohrozených druhoch vo všetkých oblastiach Montany registrujú ako ohrozený druh.

https://standard.sk/86649/medved-bezi-rychlesie-ako-usain-bolt/

Najnovšie sa v tomto ekosystéme vyskytlo odhadom 1 029 medveďov. Pri takom počte je podľa agentúry Interagency Grizzly Bear pravdepodobnejšie, že sa dostanú do konfliktu s hospodárskymi zvieratami a ľuďmi. Napriek tomu, že ide o najväčšiu koncentráciu týchto zvierat v USA, na ľudí často neútočia. Za posledných 20 rokov zabili troch ľudí vrátane Lokanovej.


Ďalšie články