Prieskum: Väčšina Američanov, ale aj väčšina migrantov, chce nižšiu mieru imigrácie do USA

Americká hranica s Mexikom. Foto: TASR/AP Americká hranica s Mexikom. Foto: TASR/AP

Valná väčšina obyvateľov USA má veľmi pozitívny prístup k prisťahovalectvu, tvrdí prieskum. Väčšina Američanov je však taktiež za nízku mieru prisťahovalectva do krajiny, ako aj za zníženie prijímaného počtu legálnych migrantov.

Jednoznačná väčšina amerických občanov je za menšiu mieru prisťahovalectva do Spojených štátov amerických. Vyplýva to z rozsiahleho prieskumu Inštitútu Cato, ktorý sledoval odpovede Američanov na otázky súvisiace hlavne s legálnym prisťahovalectvom do krajiny.

Jasná väčšina respondentov (68 percent) je za nízku mieru prisťahovalectva. Naopak, necelá štvrtina (23 percent) je v prospech vysokej miery migrácie. Avšak len deväť percent opýtaných by úplne zatvorilo hranice krajiny.

Najvyššiu podporu zníženia imigrácie badať u republikánov, odpovedalo tak 79 percent opýtaných. Za malú mieru prisťahovalectva bolo aj 58 percent ľudí z radov demokratov či 68 percent nezávislých občanov. Proti vysokej miere migrácie boli aj sami migranti. Spomedzi nich bolo za nižšiu úroveň prisťahovalectva 58 percent respondentov.

Viac migrácie, ale menej ľudí

Inštitút však podotýka, že predstava o tom, čo je vlastne nízka alebo vysoká miera imigrácie, sa môže značne líšiť od človeka k človeku. V otázkach sa preto pýtali aj na konkrétne čísla. V súčasnosti USA vpúšťa do vlasti približne jeden milión legálnych prisťahovalcov ročne.

Spomedzi ľudí podporujúcich nízku úroveň migrácie 46 percent odpovedalo, že by chcelo v krajine menej ako 100-tisíc prisťahovalcov ročne. Ďalších 42 percent odpovedalo v intervaloch od 500-tisíc do jedného milióna za rok, a desať percent by súhlasilo s viac ako miliónom migrantov za rok.

Medzi respondentmi podporujúcimi vysokú mieru imigrácie sa našlo 27 percent tých, ktorí by chceli prijať menej ako milión ľudí ročne. Približne 22 percent je spokojných s číslom 1 milión a väčšina (51 percent) je za to, aby bol tento limit vyšší ako jeden milión.

Väčšina chce menej

Dohromady 60 percent Američanov je za to, aby sa do USA vpustilo menej ako milión migrantov ročne. Približne pätina (19 percent) je za súčasný stav – jeden milión, zatiaľ čo osem percent opýtaných by bolo aj za neobmedzenú legálnu migráciu.

Podľa Inštitútu Cato neboli v prieskume veľmi výrazné výkyvy odpovedí v rámci rasových skupín. Napríklad zvýšenie migrácie do USA najviac podporujú Ázijci (27 percent), potom nasledujú belosi (20 percent), černosi (18 percent) a Hispánci (17 percent).

Tesná väčšina Američanov (53 percent) súhlasí i s tvrdením, že právo presťahovať sa do inej krajiny je základným právom pre všetkých. Tu boli rozdiely medzi jednotlivými skupinami trochu vyššie. Najviac s týmto tvrdením súhlasili Hispánci (64 percent), černosi (61 percent) a Ázijci (60 percent). Medzi belochmi to bolo len 48 percent opýtaných.

Musia splniť podmienky

Pokiaľ ide o nelegálnu migráciu, väčšina Američanov (55 percent) je za to, aby títo ľudia mali možnosť stať sa občanmi – pokiaľ splnia zákonné požiadavky. Približne štvrtina (24 percent) respondentov je za deportovanie nelegálnych prisťahovalcov a 18 percent by týmto ľuďom udelilo permanentné povolenie na usídlenie, ale nie občianstvo. Štyri percentá Američanov by nespravili nič.

Na otázku riešenia nelegálnej migrácie mali respondenti na výber dve odpovede – zjednodušiť možnosti legálneho prisťahovalectva alebo postaviť na hranici múr a zvýšiť ochranu krajinných medzí. Väčšina (56 percent) zvolila prvú možnosť, 43 percent ľudí bolo za druhú.

V tejto otázke boli odpovede súhlasné so svetonázorom opýtaných. Republikáni boli hlavne za múr – 76 percent, zatiaľ čo demokrati za zjednodušenie migrácie – 84 percent. Nezávislí boli jemne viac za zjednodušenie legálneho prisťahovalectva (54 percent) ako za zvyšovanie hraničnej bezpečnosti (46 percent).

Názory na túto otázku tiež značne korigovali s predstavou, akú má vláda kontrolu nad nelegálnou migráciu. Tí, ktorí veria, že vláda má nulovú kontrolu nad hranicou, presadzujú múr a zvýšenie bezpečnosti (83 percent). Naopak, respondenti s názorom, že vláda má aspoň čiastočnú kontrolu nad prisťahovalectvom, podporovali zjednodušenie migračného procesu (72 percent).

Len málokto by zavrel hranicu

V súhrne, skoro 70 percent Američanov je za nižšiu mieru migrácie. Z 23 percent respondentov, ktorí podporujú vyššie prisťahovalectvo, si skoro polovica (49 percent) praje prijímať do krajiny menší alebo rovnaký počet migrantov.

Inštitút podotýka, že vo výsledku má väčšina obyvateľov USA veľmi pozitívny pohľad na prisťahovalectvo. Odvolávajú sa napríklad na fakt, že až 91 percent opýtaných je stále za nejakú formu legálnej migrácie. Len spomenutých deväť percent respondentov by bolo za úplne zatvorenie hraníc.

Treba však pripomenúť, že Inštitút Cato je sám o sebe pro-imigračný. Organizácia podľa svojej vlastnej stránky zastáva názor, že USA by mala rozšíriť (zvýšiť) proces legálnej migrácie, ako aj deregulovať prisťahovalecký proces.


Ďalšie články