Ako Tampa Bay náhodne obišla pravidlá a získala Stanleyho pohár

Tampa Bay s Černákom obhájila Stanleyho pohár Foto: TASR/AP

Prečo hokejisti Tampy Bay Lightning obhájili  Stanleyho pohár, prečo nehral Tomáš Tatar a aké zmeny možno čakať v novom ročníku? Píše Matúš Zajac.

Erikovi Černákovi sa podarilo dvakrát po sebe získať Stanleyho pohár. Je to veľký úspech pre každého hokejistu a Erik Černák si to za svoje výkony, zvlášť počas vyraďovacej časti, zaslúžil.

Máme za sebou dve atypické sezóny, v ktorých hlavnú rolu zahrala pandémia, a preto sa o nich bude ešte dlho diskutovať. Tampa Bay išla za obhajobou suverénnym spôsobom, v podstate nedali Montrealu Canadiens žiadnu šancu.

Ale táto obhajoba so sebou nesie aj dve diskutabilné skutočnosti. Tou prvou bolo momentálne korektné, ale predsa len obídenie platového stropu. Vysvetlím o čo ide. Každé mužstvo musí dodržať v základnej časti platový strop, je to tvrdá regulácia, ktorú jednoducho nemožno porušiť. Má to vplyv na fungovanie klubov, o tom je napríklad stratégia nákupov hviezd. Mužstvá, ktoré vedia, že budú hrať vyraďovaciu súťaž mesiac pred ukončením základnej časti, posilňujú svoje mužstvá, ale aj oni musia dodržiavať pravidlá platového stropu.

Tampa Bay Lightning mala v tom čase svoje dve hlavné hviezdy – Nikitu Kučerova a Stevena Stamkosa – dlhodobo na PN, tým pádom sa ich plat nebral do úvahy do celkového výpočtu. Vďaka tomu si počas prestupov Tampa podpísala skúseného obrancu Davida Savarda za niekoľko miliónov a pár lacnejších, ale dobrých hráčov.

Deň pred vyraďovacou súťažou sa obidve hviezdy „zázračne“ vyliečili z maródky a stali sa kľúčovými hráčmi vo vyraďovacej časti. Tampa tým fakticky prekročila platový strop o niekoľko miliónov. Po tejto skúsenosti to bolo v play-off povolené asi poslednú sezónu. Bez preháňania sa dá povedať, že bez týchto dvoch hráčov by zisk pohára jednoducho nevybojovali. S rovnakou istotou sa dá povedať, že Tampu Bay čaká v lete kvôli prekročeniu platového stropu výpredaj, je isté že v budúcnosti nebude ich cesta za pohárom tak jednoznačná.

Ďalšou menšou „provokáciou“ bolo vystúpenie starostky Tampy Jane Castorovej, ktorá vyzvala hráčov, aby pustili v Montreale jeden zápas, čo sa aj stalo za stavu 3:1 na zápasy, aby mohli oslavovať zisk pohára doma pred svojimi fanúšikmi, pretože rodinní príslušníci ani fanúšikovia nemohli kvôli pandémii vycestovať so svojim mužstvom do Kanady. Svedčí to o všeličom, najmä však o obrovskom sebavedomí tohto tímu.

Treba však povedať, že hlavným dôvodom zisku pohára bol brankár Tampy Bay Andrej Vasilevskij. Úplne zaslúžene získal ocenenie za najviac užitočného hráča vyraďovacej časti, takzvanú Conn Smythe Trophy. Jednoducho povedané, v dnešnom hokeji sú to brankári, kto rozhoduje vypäté zápasy.

Slovenského diváka a fanúšika musela zamestnávať ešte jedna otázka: čo sa stalo s Tomášom Tatarom, ktorého nepostavil tréner ani za nepriaznivého stavu v sérii? Čím to je? Doteraz je to nejasné.

Domnievam sa, že nemohlo ísť o úplne slabú výkonnosť Tatara, pretože jeho prehľad by určite Montrealu pomohol, aspoň v presilových hrách. Predpokladám, že za tým skôr môže byť niečo také, niečo ako nevypovedaný konflikt hráča s vedením klubu. Je úplne jasné, že Tatara bude v lete čakať výmena do iného klubu, v ktorom – dúfajme – ukáže svoj potenciál a bude pevnou súčasťou mužstva.

Niet pochýb že momentálne najlepším útočníkom v celej NHL je držiteľ dvoch ocenení Hart Memorial Trophy a Ted Lindsay Award – Connor McDavid (hrá za Edmonton ), jeho hra je balzamom pre oči  každého fanúšika. Cenu pre najlepšieho brankára základnej časti NHL, takzvanú Vezina Trophy, získal Marc-André Fleury (Las Vegas) najlepším obrancom bol Adam Fox (NY Rangers). Nováčikom roka sa stal ruský talent Kiril Kaprizov (Minnesota) a úplne zaslúžene prevzal ocenenie Memorial Trophy. Ani tieto hviezdy nepomohli k úspechu mužstiev a musia určite doplniť kádre.

Čo nás čaká v budúcnosti? Určite zmena pravidiel o platovom strope aj vo vyraďovacej časti, pretože sa o jej prekročení ešte dlho bude diskutovať. Očakávame, že sa konečne dostane súťaž do normálu aj v usporiadaní a zložení divízií, aj v počte zápasov v základnej časti. Počas letných mesiacov možno očakávať veľa výmen. Dúfajme, že sa do hlavných tímov prepracujú z kempov aj mladé talenty zo Slovenska.


Ďalšie články