Chrípočku z delty robí jedine očkovanie. Podľa Smatanu ju netreba podceňovať

HOAX: Variant koronavírusu Delta existuje a prvýkrát ho identifikovali v Indii India uznáva existenciu tzv. Delta variantu, známeho aj ako B.1.617.2, odmieta len spojenie názvu svojej krajiny s týmto variantom. Foto: TASR/AP

Na otázku, či je delta variant smrteľnejší ako pôvodné kmene koronavírusu SARS-CoV-2 spôsobujúceho ochorenie COVID-19, je podľa vedcov ešte priskoro odpovedať. V Spojenom kráľovstve delta variant opäť zdvihol počty nových nakazených, ale na druhej strane úmrtí výrazne nepribúda. Analytik Martin Smatana vysvetľuje, prečo nie je v tomto prípade britský príklad vhodný argument pre tvrdenia, že delta je iba „chrípočka“.

Pre šírenie sa delta variantu covidu Veľká Británia už raz posunula rušenie opatrení proti pandémii o mesiac. Nosenie rúšok v interiéroch aj dodržiavanie ďalších pravidiel chce teraz vláda Borisa Johnsona úplne ponechať v Anglicku na úsudku ľudí od 19. júla.

Keďže Briti vykazujú od konca júna okolo 25-tisíc nových prípadov covidu denne, sú niektorí odborníci k navrhovanému kroku skeptickí.

Infektológ a člen slovenského Ústredného krízového štábu Vladimír Krčméry tvrdí, že nemáme zatiaľ celosvetovo dostatok dát na to, aby sa dalo povedať, či je nový delta variant prevládajúci vo Veľkej Británii smrteľnejší ako iné kmene tohto koronavírusu. Zatiaľ sa vie, že je o 40 až 60 percent infekčnejší ako ostatné varianty. Dáta o smrtnosti sa rôznia.

Počet úmrtí rapídne nestúpa

Napriek denným prírastkom nových prípadov, ktoré sú najvyššie za uplynulý pol rok, zomiera v Spojenom kráľovstve na covid či s covidom oveľa menej ľudí ako počas prvej vlny pandémie.

Koncom januára hlásili britské úrady vyše 20-tisíc nových prípadov a viac ako tisíc obetí covidu denne. V tej dobe po delta variante nebolo v krajine ani stopy. Dnes, keď je v krajine tento infekčnejší kmeň covidu dominantný, je to pri približne rovnakom náraste nakazených „len“ 20 až 30 mŕtvych na covid či s covidom za deň.

Odborníci síce upozorňujú, že dát je zatiaľ málo na to, aby sa dalo jasne povedať, či je delta variant smrteľnejší ako ostatné kmene covidu, ale britské údaje hovoria zatiaľ o nižšej smrtnosti. Z celkového počtu 92 056 nakazených delta covidom zomrelo do 21. júna „len“ 117 ľudí. To je smrtnosť na úrovni 0,1 percenta, čo je v porovnaní s ostatnými kmeňmi tohto koronavírusu len veľmi málo. Existujú však aj iné britské štúdie, ktoré, naopak, hovoria o vyššej smrtnosti.

Momentálne pomerne nízke počty covidových úmrtí v Británii pripisujú experti stále platným opatreniam a postupujúcemu očkovaniu. V celom Spojenom kráľovstve je zaočkovaných aspoň prvou dávkou približne 86 percent dospelej britskej populácie a 64 percent už dostalo obe dávky.

Napriek znova rastúcemu počtu nakazených chce Johnson otvoriť spoločnosť aspoň v Anglicku a nechať opatrenia na zdravom rozume ľudí. Škótska, Walesu ani Severného Írska sa vládne rozhodnutie, ktoré má definitívne padnúť 12. júla, netýka.

Podľa britského premiéra je čas, aby sa ľudia v Anglicku sami rozhodovali, či budú opatrenia proti pandémii dodržiavať. Krčméry tvrdí, že by bolo niečo také pre Slovensko predčasné a mali by sme preto ešte dva, tri mesiace počkať, aby bolo dostupných viac dát o šírení sa delta variantu.

Účinnosť vakcín proti delte

Ľudia sa spoliehajú, že ich ochráni očkovanie, ale v prípade delta variantu sa ukazuje byť o niečo menej účinné. Podľa dostupných štúdií je to v prípade vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech len 33 percentná efektivita v prípade jednej dávky a 88 percent po dvoch dávkach.

Zlé správy prišli v súvislosti s účinnosťou vakcín proti delta variantu z Izraela, ktorý bol priekopníkom očkovania a patrí k najviac zaštepeným štátom sveta. Židovský štát oznámil, že podľa vládnej štúdie sú vakcíny od Pfizeru proti delta variantu efektívne len na 64 percent. Ešte v máji, keď v Izraeli dominoval alfa variant, pôvodom z Británie, bola efektivita proti covidu Izraelom deklarovaná na úrovní vyše 95 percent.

Na druhej strane, dobrá správa je to, že podľa najnovšej izraelskej štúdie kompletné dvojdávkové očkovanie efektívne chráni pred vážnym priebehom ochorenia na 93 percent. Aj to je však o niečo menej ako 97 percent deklarovaných v máji.

Nie je to len chrípočka

Analytik a bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky (dnes Inštitút zdravotných analýz) Martin Smatana na sociálnej sieti upozorňuje na hoaxy, ktoré sa šíria v súvislosti s delta variantom covidu. K nim patria aj správy, ktorých autori tvrdia, že všetky opatrenia či očkovania sú vlastne zbytočné, lebo delta je menej smrteľná a je to vlastne iba „chrípočka“.

Podľa Smatanu sú práve dáta z Anglicka dôkazom toho, že trvať na úplnom uvoľnení a zdobrovoľnení opatrení premiérovi Johnsonovi umožňuje práve očkovanie. Odvoláva sa pritom na dáta, podľa ktorých v samotnom Anglicku je aspoň prvou dávkou zaočkovaných 67 percent populácie, pričom zistili, že aj kvôli poslednej vlne má až 89,8 percenta obyvateľov Anglicka protilátky proti covidu.

Rizikové skupiny obyvateľstva, ku ktorým patria aj ľudia starší ako 50 rokov, sú v Anglicku preočkované na viac ako 90 percent. Smatana dodáva, že z Anglických dát vyplýva, že vakcinácia chráni na 92 až 95 percent pred hospitalizáciám aj pri delta variante.

Chrípočku z delty robia vakcíny

Smatana upozorňuje, prečo nie je dobré Anglicko používať ako argument pre tvrdenia, že delta je neškodný variant covidu. „V krajine, kde má toľko ľudí protilátky a menia sa opatrenia, sa veľmi ťažko počíta smrtnosť či parametre akejkoľvek mutácie. Treba na to viac dát či času,“ tvrdí Smatana.

Aj Krčméry uviedol, že treba viac času na to, aby sa zistilo, či je delta smrteľnejšia. Podľa Smatanu je najlepšie pozrieť sa na krajiny, ktoré málo očkujú, nemali nedávno silnú vlnu a šíri sa v nich delta. Ako vhodné príklady na skúmanie vidí analytik Rusko či Juhoafrickú republiku.

Juhoafrická republika ohlásila koncom júna sprísnenie opatrení, nakoľko sa im za posledný mesiac navýšil počet prípadov a úmrtí takmer štvornásobne.

„Pre JAR ide o rekordný počet denných prírastkov a nakoľko sú úmrtia posunuté v čase, očakáva sa čoskoro rekordný počet úmrtí. Dôvod? Zaočkovanosť oboma dávkami vakcín je menej ako 1 percento populácie a rastúca prevalencia delta mutácie. Používať Britániu ako príklad toho, že delta variant je „neškodný“ je preto chybné, nevhodné a nebezpečné. Chrípočku z delta varianty robí jedine očkovanie,“ píše Smatana.

Práve v súvislosti s variantom delta a jeho mutáciou, označenou ako delta plus, sa stále hovorí o tom, že bude po čase nutná ešte minimálne jedna dávka vakcíny alebo kompletné preočkovanie proti ochoreniu COVID-19.


Ďalšie články