Anglicko zdolalo Dánsko v predĺžení, postúpilo do finále

Anglicko - Dánsko Anglicko - Dánsko na EURO 2020. Foto: TASR/AP

Zápas sa v riadnom hracom čase skončil nerozhodne. Víťazný gól na 2:1 v prospech domácich Angličanov padol v predĺžení. Jeho autorom bol Harry Kane po dorážke vlastnej nepremenenej penalty.

Anglicku sa podarilo postúpiť do finále Eura vôbec po prvýkrát v dejinách, väčší úspech v celej histórii dosiahli len v roku 1966, keď sa stali majstrami sveta. O trofej si zahrajú v nedeľu proti Talianom na rovnakom štadióne londýnskeho Wembley.

Skóre pritom otvorili Dáni, ktorí sa ujali vedenia v 30. minúte zásluhou Mikkela Damsgaarda, ktorý skvele zakončil z priameho kopu. O deväť minút neskôr Angličania vyrovnali, keď si center Bukaya Saku vrazil do vlastnej bránky Simon Kjaer. V predĺžení po zákroku v šestnástke na Raheema Sterlinga kopal pokutový kop Harry Kane a hoci brankár Kasper Schmeichel jeho strelu vyrazil, kapitán Anglicka poslal dorážku do siete.

Angličania si hneď v úvode vypýtali faul a zdalo sa, že prekvapia Dánov úvodným tlakom. Ten však neprišiel a hra bola vyrovnaná. V 15. minúte urobil chybu Kalvin Phillips, o loptu ho obral Höjbjerg, no jeho strela mierila do miest, kde zasiahol Pickford. Ten následne zle rozohral, no Dáni túto chybu nepotrestali. O desať minút neskôr vypálil z hranice šestnástky Damsgaard, jeho technický pokus však tesne minul bránku. V 30. minúte si však ten istý hráč postavil loptu k priamemu kopu zhruba z 20 metrov a Pickford na jeho výstavnú strelu nestačil. O osem minút neskôr mohol vyrovnať Sterling po prihrávke Kanea, ale anglický útočník napálil loptu len do Schmeichela. Už o pár sekúnd Kane perfektnou prihrávkou našiel Saku, ten vyslal pred bránku center na Sterlinga a loptu si v sklze vrazil do vlastnej bránky dánsky kapitán Kjaer.

Prvú šancu druhého polčasu mal Dolberg, jeho tvrdú ranu anglický brankár vyrazil. Odpoveď Angličanov prišla v 55. minúte, keď po faule Maehleho na Kanea odcentroval Mount, skvele našiel Maguirea, ale famózny zákrok predviedol Schmeichel a vytlačil loptu do strany. Približne od 70. minúty mali výrazne viac z hry Angličania. Dánov zatlačili na vlastnú polovicu, ale chýbalo im viac kreativity, a tak sa zápas dostal do predĺženia.

V ňom najskôr nebezpečne zakončil Kane, Schmeichel jeho pokus iba vyrazil pred seba, ale k dorážke sa nik z Angličanov nedostal. Po ďalšom rohovom kope sa Dáni dostali pod tlak, ale zakončenia Grealisha i Sterlinga neboli presné. V 102. minúte prišla rozhodujúca akcia zápasu. Maehle fauloval v šestnástke Sterlinga, rozhodca Makkelie ukázal okamžite na biely bod, situáciu ešte overil VAR. Kane síce na prvý pokus Schmeichela neprekonal, ale v dorážke sa už nepomýlil. Angličania si tak v nedeľu zahrajú po prvý raz v histórii vo finále kontinentálneho šampionátu.  

(tasr, mag)


Ďalšie články