Pendler: Od začiatku malo byť viac policajtov na hraniciach

Situácia na priechode Milhos -Tornyosnémeti Na snímke polícia kontroluje prichádzajúce autá na slovensko-maďarskom hraničnom priechode Milhosť -Tornyosnémeti. Foto: František Iván/TASR

Na veľkých hraničných priechodoch sa situácia zlepšuje, opisuje svoje skúsenosti pendler Andrej z Bratislavského kraja. Redakcia má aj jeho priezvisko, ale neprial si ho zverejniť. Pribudli policajti i jazdné pruhy a doprava ide rýchlejšie. Vďačíme za to podľa neho tlaku verejnosti.

Cez ktorý hraničný priechod ste zvykli chodievať?

Jazdil som cez hranice s Rakúskom a zvykol som používať oba hraničné priechody: Berg aj Jarovce – Kittsee.

Dochádzate denne?

Väčšinou áno.

Aká bola situácia na oboch priechodoch?

V tom cez Berg treba štátne orgány pochváliť, pretože otvorili ďalšie pruhy a kontrolujú tam štyria vojaci. Doteraz bola len jedna cesta.

V tomto prípade ide už o spomínané špeciálne pruhy pre zaočkovaných?

Nie je tam značenie, že by boli len pre zaočkovaných. Samozrejme, prechod je jednoduchší a rýchlejší, keď ho kontroluje viac policajtov a pribudli jazdné pruhy. Otázkou je, prečo sa to nemohlo spraviť skôr a prečo to tak nefunguje aj na druhej strane. Rakúšania majú stále len jeden pruh, kontroluje tam jeden vojak a policajti často len stoja.

Zvýšil sa počet kontrolujúcich policajtov pod nátlakom ľudí?

Myslím si, že to bolo v dôsledku vysokého počtu negatívnych reakcií na opätovné obnovenie kontrol. Tvorba kolón bola určite jednou z najvýraznejších príčin. Cez Berg chodieva veľmi veľa pendlerov, ktorí žijú v Rakúsku, ale pracujú na Slovensku. Tvorili sa kolóny a ľudia sa báli, že budú dlho čakať. Ja som bol tiež jedným z nich.

V stredu si po troch dňoch protestov vymohli ľudia od ministra vnútra sľub, že sa posilní počet policajtov na hraničných priechodoch a otvoria sa tie, ktoré sa uzavreli. Myslíte si, že je to dôsledok tlaku verejnosti?

Určite, zo strany verejnosti som registroval len negatívne reakcie.

Koľko ste najdlhšie čakali, kým došlo k posilneniu hliadok a pridaniu jazdných pruhov?

Hodinu a trištvrte. Teraz nezvyknem čakať, len raz sa výnimočne stalo, že som v smere do Rakúska čakal 15 minút, bolo to v sobotu skoro ráno, kedy ľudia chodia nakupovať. Teraz nie sú takmer žiadne kolóny, ale uvidíme rozdiel od piatka.

Poznáte prípad niekoho, komu tieto čakacie doby spôsobili vážne komplikácie?

Osobne nie, ale určite bolo takých prípadov viacero v oboch smeroch, tomu sa ale pri kontrolách nedá vyhnúť.

Viete si tieto kontroly predstaviť z dlhodobého hľadiska?

Áno, zrejme sa tomu nevyhneme, upravené pravidlá pre vstup do štátu má aj Rakúsko a tiež má pravidelné kontroly.

Čo sa dá opatreniam vytknúť?

Napríklad to, že rozostupy medzi prvou a druhou dávkou Pfizeru sú v Rakúsku šesť týždňov. Veľa pendlerov, ktorí sa dali zaočkovať v Rakúsku, ešte nebudú mať plnú imunitu – teda 14 dní od druhej dávky. Registračnú povinnosť pre pendlerov nechápem. V Rakúsku tiež bola a pre zle vyplnený formulár chodila polícia častokrát kontrolovať zbytočne.

Vy ste sa dali zaočkovať?

Áno.

Z vlastného presvedčenia, alebo v tom zohral rolu aj tlak politikov a spoločnosti a zvýhodňovanie zaočkovaných?

Dal som sa zaočkovať z vlastného presvedčenia.

Viete si predstaviť prechod do tretieho čierneho stupňa, v ktorom by sa pravidlá ešte sprísnili a zavrelo by sa ešte viac hraničných priechodov?

Na hraniciach s Rakúskom určite nie. Malé hraničné priechody sa už predsa zavreli a tie, ktoré ostali, sú už teraz vyťažené. K hraniciam s ostatnými štátmi sa neviem vyjadriť.

Ministerstvo vnútra argumentuje, že uzávera týchto priechodov je nevyhnutná, pretože nemá dostatok personálnych kapacít.

Máme na stotisíc obyvateľov jeden z najvyšších počtov policajtov v Európskej únii. Neviem teda posúdiť, či je to pravda. Určite by som bol nahnevaný, keby som tieto priechody využíval a zrazu by som musel ísť obchádzkou. Osobne si myslím, že ak sa u nás má delta variant rozšíriť, nevyhneme sa tomu. Je len otázkou, kedy to príde a za akých podmienok.


Ďalšie články