Katolícka charita opäť odštartovala Zbierku školských pomôcok

Základná škola v Jarovciach prváci šlabikár Ilustračný obrázok. Foto: Michal Svítok/TASR

Až 40-tisíc detí je ohrozených výpadkom školskej výučby pre sociálne znevýhodnené prostredie a nedostatok technologických pomôcok. Hoci sa školský rok nedávno skončil a deti si môžu užívať prázdniny, niektorí rodičia sa už teraz trápia a premýšľajú, ako kúpia svojim deťom pomôcky na nasledujúci školský rok. Slovenská katolícka charita preto už po dvanásty rok odštartovala Zbierku školských pomôcok.

Začiatok školského roka je pre mnohé rodiny veľkou záťažou, zvlášť pre rodiny s finančnými problémami. Slovenská katolícka charita na tento problém reaguje už tucet rokov po sebe. Snažia sa pomôcť rodinám, ktoré to potrebujú. Darované pomôcky poputujú deťom do rodín, ktoré spolupracujú s katolíckou charitou, bývajú v ich krízových zariadeniach alebo deťom z detských charitných domov a centier. Zároveň pomôžu aj ďalším, ktorí o to požiadajú.

Ak by ste aj vy radi pridali ruku k dielu, do zberných miest môžete priniesť nové, ale aj použité – no hlavne funkčné – školské pomôcky, ktoré sa budú následne distribuovať. Darovať môžete písacie a rysovacie potreby, zošity, výtvarné pomôcky či ostatné školské pomôcky ako sú školská taška, peračník alebo kalkulačka. Pomôcť sa dá aj finančne poslaním peňazí na účet Slovenskej katolíckej charity.

Novinkou zbierky je tento rok aj zbierka elektroniky. V reakcii na situáciu pandémie sa zbierka školských pomôcok rozširuje aj o zbierku elektroniky, s ktorou sa obracajú najmä na spoločnosti a organizácie operujúce s možným prebytkom funkčných zariadení, ktoré by mohli poslúžiť práve deťom zo znevýhodneného prostredia.

Až 40-tisíc detí je ohrozených výpadkom školskej výučby pre sociálne znevýhodnené prostredie a nedostatok technologických pomôcok. Darovaná elektronika im otvorí prístup aj k profesiám, ktoré si vyžadujú digitálnu gramotnosť.

Počas desiatich rokov sa charite podarilo vyzbierať približne 110-tisíc školských pomôcok pre deti v núdzi.

Zbierka potrvá do 15. septembra 2021. V rámci Spišskej katolíckej charity je k dispozícii 13 odberných miest, kde ľudia zo Špiša, Liptova alebo Oravy môžu doniesť školské pomôcky.

13 zberných miest Spišskej katolíckej charity. Foto: caritas.sk

Ďalšie články