Pellegrini prijal úplatok 150-tisíc eur, zhodujú sa vo výpovediach Imrecze a Suchoba

Peter Pellegrini, Peter Kažimír Peter Pellegrini a Peter Kažimír. Foto: Dano Veselský/TASR

Bývalý predseda vlády Peter Pellegrini mal podľa výpovedí Františka Imreczeho a Michala Suchobu zinkasovať úplatok vo výške 150-tisíc eur. Prostredníkom mal byť Miroslav Výboh, oligarcha blízky Smeru. Peniaze mali byť určené na zabezpečenie politickej podpory zákonu, ktorý by Suchobovi vydláždil cestu k mnohomiliónovej zákazke.

Bývalý riaditeľ Finančnej správy František Imrecze a šéf IT firmy Allexis Michal Suchoba – obaja obvinení v kauze Mýtnik – majú vypovedať o úplatku 150-tisíc eur pre niekdajšieho premiéra Petra Pellegriniho. Informujú o tom spravodajské weby AktualityTopky.

Balík mal byť podľa tvrdení oboch aktérov určený za zabezpečenie politickej podpory na zmenu zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice. Pellegrini v inkriminovanom období pôsobil na súvisiacom poste štátneho tajomníka rezortu financií, ministrom bol Peter Kažimír.

Spomenutá zmena zákona by Suchobovej spoločnosti Allexis otvorila cestu k ďalšej lukratívnej zákazke. Reč je o projekte virtuálnej registračnej pokladnice v hodnote 5,5 milióna eur, ktorý daniarom v rokoch 2013 a 2014 ponúkla firma Allexis.

„Tak isto sa ma spýtal, či je Michal Suchoba ochotný finančne podporiť, aby sa táto legislatívna zmena zrealizovala, teda konkrétne mal na mysli províziu za to, že bude táto legislatívna zmena zrealizovaná,“ mal Imrecze vypovedať o Pellegriniho slovách počas spoločnej neformálnej večere.

Peniaze mali ísť cez Výboha

Imrecze podľa zdroja z prostredia vyšetrovania vypovedal aj o tom, že 150-tisícový balík nesmeroval k dnešnému šéfovi Hlasu-SD priamo, ale cez sprostredkovateľa. Tým nebol nik iný ako oligarcha blízky Smeru Miroslav Výboh. Týždenník Plus 7 dní Roberta Fica a Výboha pred rokmi nafotil na priateľskom stretnutí.

Scenár úplatku okrem Imreczeho opisuje aj Suchoba. O údajnom stretnutí s Výbohom v bratislavskom hoteli Carlton vraj vypovedal nasledovne: „Po asi 30-minútovej debate nám oznámil, že by bolo dobré dať štátnemu tajomníkovi odmenu za VERP [virtuálnu elektronickú pokladnicu, pozn. red.]. Na otázku akú, povedal, že 150-tisíc eur,“ vypovedá Suchoba. 

Aktuality tvrdia, že rovnako mal sumu a priebeh stretnutia opísať aj Imrecze s tým, že jemu sa 150-tisíc eur zdalo priveľa. Suchoba však vyšetrovateľom podľa informácií Aktualít priamo povedal, že nevidel dôvod zjednávať a rovno súhlasil s vyplatením peňazí.

K odovzdaniu dohodnutej sumy malo prísť o pár dní, keď Suchoba priniesol Výbohovi úplatok v 500-eurových bankovkách v škatuli od luxusného šampanského značky Cristal, ktorého cena sa pohybuje na úrovni 250 eur za fľašu.

„Imreczeho kamarát Výboh chcel záležitosť korektne uzavrieť, a preto si oboch mužov pozval na schôdzku ešte raz. Na tomto stretnutí im podľa bývalého šéfa daniarov mal povedať, že záležitosť je vybavená a ‚Pelle ďakuje‘. Rovnako si na schôdzku spomína aj Suchoba,“ píše sa v článku Aktualít.

Suchobova firma Allexis nakoniec svoje dosiahla. Poslanci koncom roka 2014 potrebnú zmenu zákona schválili a od prvého apríla nasledovného roka sa mala začať využívať virtuálna pokladnica.

Pellegrini vraví, že môže ísť o pomstu

Pellegrini prijatie úplatku popiera. „Nepoznám obsah výpovede pána Imreczeho a netuším, o čom vo svojej údajnej výpovedi rozpráva. K pánovi Imreczemu môžem povedať len toľko, že som od neho určite nikdy nežiadal akúkoľvek ‚finančnú podporu‘ alebo inú výhodu,“ povedal Topkám.

Zopakoval, že tvrdenia tohto druhu sú produktom manipulácie vyšetrovaní a navádzania svedkov na rôzne výpovede. Takto deformované výsluchy sa podľa predsedu prieskumovo najsilnejšej strany na Slovensku stávajú nástrojom politického boja. Imreczeho slová označil za lži. Pellegrini si myslí, že môže ísť o pomstu za nevymenovanie Imreczeho na post ministra financií.

Kažimír je na tom podobne

Pred niekoľkými dňami čelil podozreniam z korupčného správania aj vtedajší Pellegriniho nadriadený, minister Peter Kažimír. Novinári špekulovali o tom, že stojí na vrchole jedného z úplatkárskych reťazcov. Aktuálne je za neho považovaný človek blízky Kažimírovi, architekt Miroslav Slahučka. Ten však na rezorte nemal rozhodovacie právomoci a ani tam nepracoval.

Väzobne stíhaný Slahučka je obvinený z prijímania úplatku. V roku 2017 si údajne vypýtal 150-tisíc eur, aby na ministerstve financií uvoľnili dodatočné prostriedky na jeden z projektov. Výpalné mal odovzdať dodávateľ projektu Suchoba, a to priamo cez Imreczeho.

S predpokladom, že korupčné vlákno sa končí na najvyšších miestach, pracuje aj sudca Špecializovaného trestného súdu Rastislav Stieranka, ktorý o väzbe Slahučku rozhodoval. Fakt, že úplatok pre previnilca mal smerovať Kažimírovi, zdôraznil v návrhu na väzbu podľa Aktualít aj prokurátor.

Kažimír v reakcii uviedol, že o obvinení Slahučku nemá vedomosť. Rozpočtové opatrenie na rezorte je podľa neho štandardný proces, ktorý sa netýka iba ministra, ale celého tímu ľudí a musí byť riadne zadokumentovaný.

Imrecze sa zmieňuje aj o iných kauzách

Imreczeho výpovede sťahujú slučku i okolo niekoľkonásobného premiéra Roberta Fica a exšéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka. Vyšetrovateľom povedal aj o stretnutí Fica a Kaliňáka s obvineným oligarchom Norbertom Bödörom a exprezidentom polície Tiborom Gašparom.

Schôdzka sa mala uskutočniť na Úrade vlády a zvolať ju mal Kaliňák. Týkať sa mala kauzy bývalého prezidenta Andreja Kisku a jeho cieleného vyšetrovania. Na Kaliňákovu žiadosť zobral Imrecze na stretnutie aj terajšieho kajúcnika vo viacerých veľkých kauzách Ľudovíta Makóa.

Exriaditeľ Finančnej správy sa mal rozrozprávať aj o tom, ako ho Kaliňák poslal za oligarchom Jozefom Brhelom, rovnako obvineným v kauze Mýtnik, aby si u neho vybavil kompenzáciu k platu 200-tisíc eur. Imrecze totiž povedal, že pred nástupom do Finančnej správy zarábal výrazne viac.

„Mne to pripadalo veľa, ale akceptoval som to a s týmto usmernením som išiel za Jozefom Brhelom starším,“ tvrdil Imrecze s dodatkom, že 200-tisíc eur dostal za roky 2013 až 2017. V poslednom roku svojho pôsobenia dostal od Brhela iba 100-tisíc eur, pretože nedokončil celý rok. 


Ďalšie články