Uzavreté hranice ľudia nerešpektujú. Mikulec tvrdí, že má málo policajtov, zháňa posily

uzavretý hranièný priechod Vrbovce – Velká nad Velièkou Na snímke uzavretý hraničný priechod Vrbovce – Velká nad Veličkou vo Vrbovciach 6. júla 2021. Foto: Róbert Fritz/ TASR

Protesty na uzavretých hraničných priechodoch sa stupňujú. Ľudia začali predpisy obchádzať a odstraňovať zátarasy. Vláda tvrdí, že nemá na kontrolu všetkých hraničných priechodov dostatok policajtov a hľadá posily. Podľa štatistík však má Slovensko o pätinu viac policajtov v prepočte na obyvateľov ako iné štáty EÚ.

Od pondelka 5. júla sprísnilo Slovensko pre delta variant koronavírusu podmienky na hraniciach. Menšie hraničné priechody so susednými štátmi sa uzatvorili, čo sa nestretlo s pochopením miestneho obyvateľstva. V pondelok preto vypukli na niektorých priechodoch demonštrácie. Štandard o nich bližšie informoval tu.

V utorok však protesty na uzatvorených hraničných priechodoch pokračovali. Najbúrlivejšie sa situácia vyvíjala na česko-slovenských hraniciach. Medzi obcami Vrbovce a Velká nad Veličkou demonštrovali desiatky ľudí, priniesli si aj českú vlajku. Nedostali sa totiž do práce ani za rodinou.

Na snímke uzavretý hraničný priechod Vrbovce – Velká nad Veličkou vo Vrbovciach 6. júla 2021. Foto: Róbert Fritz/TASR

Ľudí odvážajú autá na opačnej strane barikády, sanitky v prípade núdze neprejdú

Starosta Vrboviec Dušan Eliáš povedal, že so samosprávami nikto vopred o zatváraní menších priechodov nekomunikoval. Na riešenie situácie však nechcú hľadať únikové cesty. „Samozrejme, vieme o nich, ale to nie je riešenie, vieme, ako sa cez hranicu dostať, lebo tu žijeme. Riešenie je komunikovať. Keby sme boli vopred oslovení, mohli sme ho nájsť,“ doplnil.

Starosta obce Chvojnica Marian Kollár to vidí rovnako. „Myslím si, že to bolo robené od stola a bez rozumu. Neviem, prečo by sme mali obmedzovať ľudí, ktorí tu bývajú a pracujú. Nerozumiem tomu. Na dovolenky ľudí pustíme, do práce ich nepustíme, neviem to ani okomentovať,“ uviedol v reportáži.

Na hraničnom priechode Vrbovce – Javorník došlo k bizarnej situácii, keď najprv betónové zátarasy umiestnili na českú stranu hranice, preto ich bezpečnostné zložky museli posunúť. Lokálne obyvateľstvo tak ostalo odstrihnuté od železničnej stanice. Situáciu riešili tak, že ich na druhej strane čakali autá, ktoré ich zaviezli do fabrík. Chýbajú inštrukcie o tom, ako postupovať, ak by sa do oblasti potrebovala dostať Záchranná zdravotná služba.

Cestujúci odtláčajú zátarasy, Česi pripravujú protestné nóty

Inde ľudia nemali toľko trpezlivosti. Česká televízia Nova upozornila, že na jednom z hraničných priechodov ľudia počkali, kým policajti a vojaci odišli na obed, a zátarasy posunuli. Autá následne mohli desiatky minút prechádzať bez obmedzenia.

Denník N informoval, že ľudia si zo zákazu nerobia ťažkú hlavu ani pri cestnom priechode Buzica – Szemere na juhovýchode Slovenska. Zátarasu mala v tomto prípade tvoriť hŕba štrku cez celú šírku cesty, do ktorej bola zapichnutá značka zákaz vjazdu. V utorok popoludní značku niekto odpratal a cez kopec štrku veselo jazdili autá. Priechod sa vraj využíva pri cestách do maďarského Miškovca.

Nespokojní sú aj obyvatelia pri uzavretom priechode Brumov-Bylnice – Horné Srnie. Kým bežne to majú ľudia z centra obce Brumov-Bylnice do susednej slovenskej obce Horné Srnie asi 15 kilometrov, teraz musia využívať hraničné priechody Strelná – Lysá pod Makytou alebo Starý Hrozenkov – Drietoma, ktoré sú prejazdné. Znamená to však obchádzku zhruba 70 kilometrov.

Český rozhlas informoval, že preto dávajú dohromady oficiálnu sťažnosť, ktorú pošlú na ministerstvo zahraničia a ministerstvo vnútra Českej republiky. „Chceme, aby sa dohovorili so slovenskou stranou a prehodnotili situáciu, pretože je to dramatické,“ povedal starosta mesta Brumov-Bylnice Kamil Macek.

Ministerstvá vnútra spolu komunikujú, Mikulec prisľúbil viac policajtov

Podľa vlády sa mali zatvoriť len hraničné priechody malého významu, ale ten medzi obcami Moravské Lieskové a Strání je však na ceste I. triedy. Situácia dospela do štádia, keď ju musia riešiť štáty na oficiálnej úrovni. Minister vnútra Roman Mikulec (nominant OĽaNO) v utorok českému náprotivku sľúbil, že situáciu vyriešia na stredajšom rokovaní vlády.

Pred rokovaním vlády Mikulec uviedol, že pracuje na zvýšení počtu bezpečnostných zložiek. O pomoc chce požiadať ešte Finančnú správu (FS) SR a tiež Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). Deklaroval, že hneď ako bude k dispozícii dostatok síl, budú sa snažiť otvoriť čo najviac hraničných priechodov.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) to vidí podobne. Rovnako deklaroval, že ambíciou vlády nie je pozatvárať hraničné priechody. Chcú posilniť kapacity tak, aby sa mohli otvoriť viaceré priechody a spriechodnili hranice aj v čase dopravnej špičky.

Niektoré priechody sú zatvorené zbytočne, mal by ich kto strážiť

Podľa ministra vnútra kapacity aj skúsenosti z prvej vlny pandémie ukázali, že nedokážu zabezpečiť kontrolu všetkých hraničných priechodov. Preto niektoré uzavreli. Tvrdí, že sa to snažili urobiť tak, aby mohli ľudia využiť blízke priechody, no situáciu budú ďalej analyzovať. 

Zdá sa však, že niektoré hraničné priechody sú už teraz uzatvorené bezdôvodne. Úrad hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru totiž nevyužíva na ich kontrolu všetky personálne kapacity, ktoré má ministerstvo vnútra k dispozícii. Rezort obrany vyčlenil na pomoc tristo členov Ozbrojených síl SR, nebol o nich však záujem.

Hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková v utorok pre Štandard uviedla, že ministerstvo vnútra požiadalo len o 135 príslušníkov ozbrojených síl. „Keďže nie je naplnený ani počet vyše 300 už vyčlenených vojakov, nevidíme dôvod navyšovania tohto počtu,“ dodala.

Natíska sa tiež otázka, či silový rezort, v ktorého gescii je Polícia SR, nezavádza, ak tvrdí, že polícia by z personálneho hľadiska nezvládla odkontrolovať všetky hraničné priechody. Podľa Návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2021 až 2023 má Slovensko na 100-tisíc obyvateľov o 14 percent viac policajtov než zvyšné štáty V4 a až o 21 percent viac policajtov než EÚ15 [takzvané staré členské štáty pred rozšírením v roku 2004, pozn. red.].

Nedôvera v políciu je pritom na Slovensku spomedzi členských štátov EÚ najvyššia – nedôveruje jej až 55 percent obyvateľov. Nadpriemerný počet príslušníkov policajného zboru znamená zvýšené výdavky spojené s jeho činnosťou. Záverečná správa projektu Hodnota za peniaze uvádza, že redukcia počtu policajtov by priniesla výrazné úspory.

„Dosiahnutie priemeru V3 by si vyžadovalo znížiť počet o 14 percent a prinieslo by úsporu mzdových výdavkov až do výšky 73 miliárd eur ročne. Dosiahnutie priemeru krajín EÚ15 by znamenalo redukciu počtu príslušníkov policajného zboru o viac ako pätinu s úsporou mzdových výdavkov vo výške 112 miliárd eur,“ píše sa v dokumente.

Nové pravidlá už tento piatok

Od piatku 9. júla sa pravidlá ešte viac sprísňujú, rozhodovať už nebude to, z akej krajiny prichádzate, ale či ste dostali injekciu proti SARS-CoV-2. Za očkovaného sa bude považovať v prípade dvojdávkovej vakcíny človek 14 dní po aplikácii druhej dávky. V prípade jednodávkovej až 21 dní po jej aplikácii. Kto prekonal COVID-19 a prvú dávku dostal počas 180 dní od pozitívneho testu, je považovaný za plne zočkovaného po 14 dňoch od aplikácie prvej dávky.

Všetci sa pri ceste do zahraničia musia registrovať v systéme eHranica, kde vyplnia príjazdový formulár. Preukážu sa ním buď v papierovej alebo digitálnej forme pri návrate na Slovensko. Plne zaočkovaní ľudia majú túto povinnosť raz za pol roka.

Okrem toho Polícia SR upozorňuje, že je potrebné nachystať si GreenPass alebo iný národný očkovací preukaz ako dôkaz o bezinfekčnosti. Dokumenty musia byť podľa ministerstva zdravotníctva v slovenskom, českom alebo anglickom jazyku.

Každý, kto nie je zaočkovaný, bude musieť ísť do povinnej 14-dňovej karantény. Skrátiť si ju smie, ak pôjde piaty deň po príchode na PCR test a bude mať negatívny výsledok. Nezaočkovaní pendleri sa od 9. júla musia preukazovať negatívnym PCR testom, ktorý nie je starší ako sedem dní.


Ďalšie články