Anglicko plánuje zrušiť všetky opatrenia proti covidu. Krčméry v tom vidí riziko

208432752_10158465884926317_1412278465729413954_n Foto: Boris Johnson/FB

Kabinet premiéra Borisa Johnsona chce už o necelé dva týždne zrušiť takmer všetky obmedzenia proti šíreniu ochorenia COVID-19 a nechať všetko na ľuďoch. Takýto plán má britská vláda pre celé Anglicko. Podľa infektológa a člena ústredného krízového štábu Vladimíra Krčméryho je takýto nápad v tejto chvíli predčasný.

Britský premiér Boris Johnson predstavil plán na ukončenie opatrení proti šíreniu covidu. Vláda chce takmer všetky pandemické opatrenia nechať výlučne na ľudí a vyskúšať tak skutočnú účinnosť očkovania proti takzvanému indickému delta variantu. Ten v Spojenom kráľovstve dominuje. Je nákazlivejší a spôsobuje nárast počtu nových prípadov ochorenia.

Podľa vedcov však zatiaľ nie je jasné, či je delta kmeň aj smrteľnejší, alebo či v porovnaní s pôvodným kmeňom koronavírusu spôsobuje aj nárast hospitalizácií. Infektológ a expert na tropickú medicínu Vladimír Krčméry pre Štandard uviedol, že podľa neho treba ešte počkať s úplným rozvoľňovaním opatrení.

„Táto možnosť tu je, ale stále ju považujem za riskantnú,“ povedal Krčméry. Pripomenul však, že v Británii a Švédsku, ktoré skúsili uvoľnenejší prístup k pandémii to nedopadlo dobre a vyžiadalo si to množstvo životov. Alternatívne pokusy o takzvané premorenie by podľa Krčméryho neboli pre Slovensko správnou cestou.

Ak nie teraz, tak kedy?

Napriek tomu, že počty prípadov v Británii začali momentálne znova mierne stúpať, je Johnson rozhodnutý uvoľniť opatrenia. Už 19. júla by tak mali prestať platiť povinnosti, ako je napríklad nosenie rúšok v interiéroch či dodržiavanie najmenej metrových rozostupov. Všetko, čo bolo doposiaľ počas celej pandémie povinné, by malo byť dobrovoľné. Rušenie opatrení vrátanie obmedzenia kapacity podnikov a podujatí sa však týka iba Anglicka. Neplatí to pre Škótsko, Severné Írsko a Wales.

Definitívne rozhodnutie o tom, či sa v Anglicku už čoskoro skutočne skončia reštrikcie zavedené v boji proti covidu, má padnúť 12. júla. Johnsonova vláda vsádza na to, že vakcíny predídu opätovnému zaplaveniu nemocníc a nárastu mŕtvych na covid. Dve dávky vakcíny má v Británii podľa štatistík za sebou už takmer 34 miliónov ľudí. Aspoň jednu dávku dostalo už vyše 45 miliónov.

„Musíme k sebe byť úprimní, že ak neotvoríme našu spoločnosť v priebehu najbližších pár týždňov, keď nám pomôže príchod leta, letné prázdniny, tak sa potom musíme spýtať samých seba, kedy sa budeme môcť vrátiť do normálu?“ položil si britský premiér otázku počas predstavenia opatrení.

Spojené kráľovstvo je v svetovom rebríčku siedme v počte obetí covidu a opozícia rozhodnutie Johnsonovej vlády tvrdo kritizuje. Líder opozičných labouristov Keir Starmer označil plány premiéra za nezodpovedné. Podľa Starmera Johnson robí všetko len pre titulky v novinách a nie pre dobro verejného zdravia. Na druhej strane priznáva, že aj labouristi si prajú návrat do normálu.

„Samozrejme, že chceme otvoriť. Samozrejme, že chceme koniec reštrikcií. Všetci chceme, aby naše podniky znova fungovali naplno, ale zahodiť všetky ochranné prostriedky naraz je nezodpovedné,“ uviedol Starmer.

Británia hlásila v utorok (6.7.) najvyšší denný počet nových ochorení COVID-19 od 29. januára. Krajina zaznamenala aj najvyšší počet ľudí, ktorí zomreli do 28 dní od svojho pozitívneho testu na covid, a to od 23. apríla.
Utorkové údaje ukázali, že nových prípadov ochorenia je 28 773, čo je nárast oproti 27 334 prípadom z pondelka, a úmrtí 37.

Zaočkovaných aspoň prvou dávkou je v Spojenom kráľovstve približne 86 percent dospelej britskej populácie a 64 percent už dostalo obe dávky jednej z dvojzložkových vakcín.

Johnson skúša singapurskú cestu

Podľa Johnsona chce vláda jednoducho nechať svojich občanov, aby sa sami rozhodli, ako budú pristupovať k zvládaniu vírusu. „Upustíme od zákonných obmedzení a umožníme ľuďom, aby urobili vlastné informované rozhodnutie, ako sa postavia k vírusu,“ dodal premiér.

Takýto prístup zvolil napríklad aj Singapur. Mestský štát s populáciou približne 6 miliónov ľudí sa rozhodol, že sa s vírusom SARS-CoV-2 spôsobujúcim COVID-19 chce naučiť žiť. Uvoľní preto všetky opatrenia a prestane počítať denný nárast počtu nakazených.

Foto: Boris Johnson/FB

Buď bude covid žiť s nami, alebo my s ním

Ani Krčméry nie je za to, aby došlo k zrušeniu opatrení po vzore britskej vlády. Na otázku, či sa budeme musieť naučiť s covidom žiť, expert pre Štandard odpovedal, že sú len dve možnosti.

„Je to 50 percent, že my sa naučíme žiť s vírusom a 50, že sa vírus naučí žiť s nami. Potrebujeme ešte čas na to, aby sa zistilo, či sú nové varianty spojené aj s vyššou mortalitou. Keď zistíme, že nové varianty sa nešíria rýchlejšie a nie sú spojené s vyššou mortalitou, tak vtedy môžeme urobiť my ten aktívny krok a prinútime vírus, aby sa on naučil žiť s nami. Ak vyhrá vírus, tak my sa mu budeme musieť pravidelne prispôsobovať a masívne sa každý rok očkovať,“ uviedol člen krízového štábu.

Ani susedná Česká republika, ktorá tiež zaznamenáva od začiatku júla zvýšené počty nových prípadov covidu, britskou cestou rozhodne ísť nechce. Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch (ANO), ktorý bol z funkcie už raz odvolaný, vylúčil, že by krajina postupovala ako Singapur.

Podľa Krčméryho potrebujú vedci ešte dva alebo tri mesiace na to, aby zistili, či je delta (a ďalšie varianty) smrteľnejšia ako pôvodná forma covidu a či po nej viac ľudí končí v nemocniciach. To sa podľa infektológa zatiaľ presne nevie. Už teraz sa však hovorí o zníženej účinnosti vakcín proti delta variantu covidu.

„Buď sa naučíme žiť s vírusom tak, že proti nemu budeme my aktívni, alebo budeme defenzívni a necháme si diktovať od jednotlivých variantov, aké vakcíny budeme tvoriť, a aké karantény budeme stvárať, ako budeme nosiť rúška a tak ďalej. Samozrejme, bol by som radšej, keby sme našou aktivitou vírus vytlačili do sporadickej fázy,“ povedal Krčméry pre Štandard.

Podľa odborníka však nejde iba o očkovanie, ale aj o zdravý rozum ľudí, na ktorý sa chcú v Anglicku úplne spoľahnúť. Krčméry pripomína, že napriek lepšej epidemiologickej situácii by sa mali ľudia naďalej vyhýbať takým aktivitám, ktoré sú vysoko rizikové. Medzi ne zaraďuje nekontrolované podujatia či všeobecne veľkú mobilitu obyvateľstva.

„Očkovanie je dôležitá zbraň, ale stále k nej treba pridať aj zdravý rozum,“ dodal infektológ s tým, že je za to, aby pokračoval boj proti covidu, až kým nebude ochorenie potlačené do sporadickej fázy.


Ďalšie články