Neočkované dievča vraj zomrelo po očkovaní. Otec chce na šíriteľov hoaxov podať trestné oznámenie

Hoax o smrti po očkovaní Hoax o smrti po očkovaní. Foto: Facebook/ PZ SR

Slovenským internetom sa šíri ďalší hoax o následkoch očkovania proti ochoreniu COVID-19. Tentokrát je na boj proti štepeniu zneužívaná smrť tínedžerky, ktorú mala podľa šíriteľov tejto konšpirácie zabiť práve vakcína proti covidu. Nie je to pravda. Otec zosnulej potvrdil, že dcéra proti tomuto ochoreniu očkovaná vôbec nebola a hrozí právnymi krokmi. Medzi šíriteľmi tejto falošnej správy sa nachádza aj bývalý okresný predseda ĽSNS pre Zlaté Moravce.

Zneužívanie smrti človeka je, zdá sa, bežnou metódou, akú v súvislosti so svojím bojom proti očkovaniu používa konšpiračná scéna na Slovensku. Polícia upozorňuje na ďalší hoax, ktorý sa od začiatku júla šíri prostredníctvom viacerých slovenských facebookových účtov. Ide o klamstvo o tom, že mladá gymnazistka zo Serede mala zomrieť po očkovaní proti COVID-19.

Iba 17-ročná Jana Poláčiková koncom júna na chate v Zázrivej náhle stratila vedomie. Napriek snahám prítomných a privolaných záchranárov sa ju však nepodarilo oživiť. Len pár dní po tragédii sa na internete objavila konšpirácia, podľa ktorej malo dievča „akútny zápal srdcového svalu“ po tom, čo mala byť pár dní pred tým „očkovaná proti covidu“.

Hoaxu o smrti gymnazistky po zaočkovaní proti covidu sa chytili odporcovia štepenia proti tejto infekčnej chorobe a šírili ho najmä na Facebooku. Za pár dní nepravdivú informáciu zdieľali tisícky ľudí.

Proti šíriteľom hoaxov

Jedným z „najúspešnejších“ šíriteľov tohto klamstva bol bývalý okresný predseda ĽSNS pre Zlaté Moravce Štefan Jurík. Ten pri svojej neúspešnej kandidatúre hlásal, že bude prvý primátor Zlatých Moraviec „nezvolený Cigáňmi“. Teraz zdieľal hoax, ktorý vyvrátil sám otec obete. Jurík medzičasom príspevok zmazal.

Otec zosnulej Jozef Poláčik pod niekoľkými statusmi, ktoré šírili hoax o smrti jeho dcéry, upozornil, že ide o lož. Dodal pritom, že každý, kto bude tvrdiť opak, riskuje trestné oznámenie zo strany rodiny.

V jednej z reakcií Poláčik na sociálnej sieti píše: „Naša dcéra nikdy ani cigaretu, ani alkohol! Očkovaná nebola! Žiadna žúrka, bola s nami v kruhu rodiny! Kto bude šíriť opak, ponesie právne následky!“

Jurík možno varovanie pred trestným oznámením zo strany otca zosnulej čítal, keďže na jeho facebookovom profile sa už nepodložená špekulácia nenachádza. Rovnako je na iných profiloch vymazaných viacero komentárov, pod ktorými Poláčik vysvetľoval, že jeho dcéra nemohla zomrieť na očkovanie proti covidu, keďže ho nikdy nepodstúpila.

Donedávna médiami často oslovovaný politický analytik a šéf agentúry Polis Ján Baránek však s nepravdivým tvrdením zrejme problém nemá. Pridal sa k tým, ktorí smrť 17-ročnej gymnazistky označili za následok očkovania.

„Nejak sa nám zrazu množia úmrtia mladých ľudí na náhle srdcovocievne ochorenia. Len za posledné dni 17-ročná gymnazistka zo Serede, mladý zápasník MMA Snoop. A to nehovorím o ďalších, ktoré boli medializované. A nemedializované. Vážení odborníci z krízového a iných štábov. Nešíri sa nám to nejaká neznáma pliaga? Alebo – netreba nám náhodou očkovanie proti očkovaniu? Len sa pýtam…“ napísal Baránek na svojom facebookovom profile týždeň po smrti dievčaťa.

Varovanie polície

Facebooková stránka Hoaxy a podvody – Polícia SR na prípad upozorňuje na svojom oficiálnom profile. Šíriteľov tohto klamstva policajná stránka označuje za „bezcitných klamárov“.

„Znudení klamári, ktorí hodiny sedia za Facebookom, lebo nemajú čo na robote, zašli až príliš ďaleko. Posledné hodiny masovo zneužívajú náhlu smrť 17-ročného dievčaťa. Hovoria, že bola očkovaná, a teda za jej skon môže očkovanie. Je to lož,“ upozorňuje polícia.

Tvorcovia dezinformácií už podľa policajnej stránky na boj proti hoaxom nevedia, čo si vymyslieť, aby verejnosť presvedčili o svojich názoroch.

„Neštítia sa zneužívať úmrtia obyčajných ľudí. Pritom si pripomeňme, že sú to tí istí konšpirátori, ktorí si pred rokom robili ‚srandu‘, že ak niekto umrel pri autonehode, tak štát mu ako príčinu úmrtia uviedol ‚koronavírus‘, aby mohli pretrvávať mimoriadne opatrenia. Konšpirátorov dobehla vlastná minulosť. Dnes sú to oni, ktorí hlásajú, že za pomaly každé úmrtie je zodpovedné očkovanie, sú to manipulátori so smrťou,“ píše sa na policajnom Facebooku Hoaxy a podvody, ktorý sleduje vyše 100-tisíc ľudí.

Nič ojedinelé

Polícia pripomína, že nejde o prvý prípad, keď je smrť človeka zneužívaná odporcami očkovania na lživú kampaň o vakcínach.

Koncom júna sa na Facebooku objavil status, v ktorom sa hovorilo o smrti 13-ročného chlapca po vakcinácii v Piešťanoch. Bez uvedenia akýchkoľvek dôkazov či relevantných zdrojov. Udalosť následne spojil s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Aj v tomto prípade polícia upozornila, že ide o výmysel. Napriek tomu si však získal viac ako 2-tisíc zdieľaní na sociálnej sieti.

Polícia pripomína, že aj smrť obľúbeného moderátora Jula Viršíka, ktorý sa nechal očkovať vakcínou od spoločnosti AstraZeneca zneužili odporcovia štepenia proti covidu vo svoj prospech. Hneď po Viršíkovej smrti sa objavili špekulácie o tom, že za jeho smrť môže práve očkovanie. To sa však nepotvrdilo.


Ďalšie články