Trans športovkyne v Tokiu ľudia nechcú. Desaťtisíce preto podpísali petíciu

Hubbardová Laurel Hubbardová. Foto: Reprofoto/YouTube

Proti účinkovaniu tranrodových športovkýň na Olympiáde v Japonsku vznikla petícia s desaťtisícmi podpisov. Podľa signatárov ich účasť v ženských disciplínach môže spôsobiť devalváciu športu. Najmä preto, že ignoruje fyzické výhody mužov v rýchlosti, výške, vytrvalosti a sile. Najviac na pretrase je meno vzpieračky Laurel Hubbardovej, ktorá je prvá a zatiaľ jediná tohto druhu.

Jednému z najviac kontroverzných bodov nadchádzajúcich Letných olympijskych hier (LOH) v Tokiu, účinkovaniu novozélandskej transrodovej vzpieračky Laurel Hubbardovej, sa dostáva negatívnej odozvy aj od širokej verejnosti. Na portáli change.org sa objavila petícia požadujúca vylúčenie transrodových atlétov zo športovej udalosti roka. V čase písania článku ju podpísalo viac ako 30-tisíc ľudí z rôznych kútov planéty.

Autori dokumentu upozorňujú na všeobecný trend, keď športovkyne narodené ako muži a identifikujúce sa ako ženy v mnohých prípadoch pri športovom zápolení nespravodlivo dominujú. Problém vidia aj mimo športovísk, keď napríklad vyžadujú prístup do ženských šatní či spŕch.

„To je voči ženám nespravodlivé kvôli nespochybniteľnej fyzickej výhode, ktorú transrodové ženy majú. Zabráni to tiež niektorým ženám, aby sa z náboženských a kultúrnych dôvodov vôbec zúčastňovali na organizovanom športe,“ nazdávajú sa.

V tejto súvislosti tiež kritizujú pravidlá Medzinárodného olympijského výboru (MOV), ktorý od trans športovkýň vyžaduje jediné kritérium – musia po dobu 12 mesiacov vykazovať určitú hladinu testosterónu. „Toto úplne ignoruje fyzické výhody v rýchlosti, výške, vytrvalosti a sile, ktoré bude mať športovec narodený v mužskom tele,“ dodávajú.

Najstaršia vzpieračka

Tvorcovia petície a jej signatári apelujú na to, aby sa pravidlá zmenili. MOV podľa nich vychádza v ústrety požiadavkám trans ľudí na začlenenie do športu na úkor žien a dievčat. Obávajú sa, že takto nastavené normy ženský šport zmenia na nepoznanie. Hoci skupina Defend Women’s Sport, ktorá petíciu zastrešuje, Hubbardovú ako najznámejšiu transrodovú športovkyňu na olympijských hrách priamo nemenuje, jej fotografiu v petícii používa.

Správy o účasti Hubbardovej na LOH v Tokiu sa prvýkrát dostali do povedomia pred niekoľkými týždňami. Štandard v druhej polovici júna priniesol informáciu, že sa jej na podujatie do krajiny vychádzajúceho slnka napokon podarilo kvalifikovať. Vo veku 43 rokov bude navyše najstaršou vzpieračkou na podujatí.

„Som vďačná a dojatá láskavosťou a podporou, ktorú mi poskytli mnohí Novozélanďania,“ uviedla Hubbardová v oficiálnom vyhlásení zverejnenom novozélandskou olympijskou komisiou. Súťažiť bude vo vzpieraní v najťažšej ženskej kategórii nad 87 kilogramov.

Bývalým mužom umožňujú súťažiť so ženami zmeny pravidiel Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v roku 2015. Podľa nich stačí, ak majú transrodové osoby pred súťažou aspoň rok nepretržite hladinu testosterónu pod desať nanomolov na liter krvi. Zdravý dospelý muž má pritom bežne od 9 do 32 nanomolov testosterónu na liter krvi.

Novozélandská transrodová vzpieračka vyššie uvedené pravidlo spĺňa, ale k účasti na olympiáde jej nepriamo pomohla aj pandémia ochorenia COVID-19. Znížil sa tým počet súťaží, ktoré športovci musia za rok absolvovať. Namiesto šiestich stačili štyri. Aj to transrodovej športovkyni otvorilo cestu na olympiádu.

Známy aj ako funkcionár

Hubbardová sa narodila v roku 1978 ako Gavin Hubbard, syn bývalého starostu Aucklandu Dicka Hubbarda. Už v roku 1998 prekonal viaceré novozélandské juniorské rekordy vo vzpieraní. V roku 2012 sa z Hubbarda stal výkonný riaditeľ olympijského vzpierania na Novom Zélande. O rok neskôr podstúpil tranzíciu na ženu.

Kontroverzie budil/a Hubbardová už pred rokmi, keď začala vyhrávať ženské vzpieračské podujatia. V roku 2017 vyhrala zlato v najťažšej váhovej kategórii na medzinárodnej vzpieračskej súťaži v austrálskom Melbourne. Víťazstvo vzbudilo nevôľu a viacero športovcov sa ozvalo proti jej účasti na ženskej súťaži. V roku 2019 bola napriek kritike dvakrát zlatá na Pacifických hrách na Samoe. Vlani zase zvíťazila v kategórii nad 87 kilogramov na svetovom šampionáte vzpieračiek v Ríme.

Vstup Hubbardovej do profesionálneho ženského vzpierania považuje množstvo ľudí, nielen športovkýň, za provokáciu. Mnohí odborníci totiž argumentujú, že pravidlá MOV sú nedostatočné. Tvrdia, že nízka hladina testosterónu v skutočnosti robí len minimum pre to, aby sa odstránili biologické výhody trans športovcov medzi ženami. Ak totiž trans osoba prekoná pubertu ako muž, tak má fyziologicky silnejšie kosti aj svaly ako ženy.

Zlý vtip

Účasť Hubbardovej na hrách medzi ženami vyvolala vlnu nevôle. Belgická vzpieračka Anna Vanbellinghenová označila účasť transrodovej Novozélanďanky na olympiáde za „zlý vtip“.

Aj ženské športové združenie Women’s Sport Australasia je proti tomu, aby transrodoví športovci súťažili v ženských kategóriách. Ozvalo sa aj v prípade Hubbardovej kvalifikácie na hry do Tokia.

„Je to chybná politika Medzinárodného olympijského výboru (MOV), ktorá umožnila vybrať 43-ročného biologického muža, ktorý sa identifikuje ako žena, aby mohol súťažiť v ženskej kategórii,“ píše združenie športovkýň v stanovisku.

Novozélandská vláda aj hlavné športové organizácie v krajine sa však za Hubbardovú postavili a tvrdia, že splnila všetky kritériá stanovené IOC.

„Uznávame, že rodová identita v športe je veľmi citlivá a zložitá otázka, ktorá si vyžaduje rovnováhu medzi ľudskými právami a spravodlivosťou na ihrisku. Ako novozélandský tím máme silnú kultúru „manaaki“ (úcty), inklúzie a úcty ku všetkým,“ uviedla šéfka novozélandskej olympijskej komisie Kereyn Smithová.


Ďalšie články