Príďte sa zaočkovať aj bez registrácie, vyzývajú niektoré centrá, rezort to schvaľuje

NSK otvorí ve¾kokapacitné vakcinaèné centrum Ilustračný obrázok. Foto: Henrich Mišovič /TASR

Niektoré župy sa usilujú prispieť k dosiahnutiu kolektívnej imunity netradičnými postupmi. Očkovať už začali aj tých, čo sa neregistrovali. Ministerstvo zdravotníctva im za to ďakuje.

Na Slovensku sme k dnešnému dňu podľa údajov iniciatívy Veda pomáha zaočkovali prvou dávkou 2 074 673 ľudí, čo je 38 percent populácie. Viac než 1,6 milióna z nich už dostalo aj druhú dávku a sú teda plne zaočkovaní. Na dosiahnutie kolektívnej imunity nám však treba zaštepiť ešte viac než 1,24 milióna ľudí. Rýchlosť očkovania pritom klesá.

Graf rýchlosti očkovania a počtu očkovancov jednotlivými dávkami. Zdroj: Vedapomaha.sk

Na porovnanie, v susednom Česku dostala prvú dávku polovica obyvateľov. Na dosiahnutie kolektívnej imunity to tiež nestačí. Očkovanie sa preto snažia čo najviac zjednodušiť. Podľa ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha má byť jedným z lákadiel očkovanie bez registrácie.

V Prahe by mali do polovice júla vzniknúť dve takéto očkovacie centrá: jedno v obchodnom centre Chodov a druhé na hlavnej stanici. Fungovať by mali do konca leta. Ak sa očkovacie miesta bez registrácie osvedčia, mohli by sa podľa ministra vytvoriť aj v ďalších regiónoch. Cieľom je očkovanie ľuďom viac sprístupniť.

„Môžu to byť ľudia, ktorí niekam cestujú, idú na nákup. Trebárs nie sú antivaxeri, ale z nejakého dôvodu sa nezaregistrovali, možno pre nejaké pohodlie. Tu bez objednania, bez termínu pôjdu okolo a budú sa môcť okamžite zaočkovať bez akýchkoľvek prekážok,“ vysvetlil Vojtěch.

Klesajúcemu záujmu o štepenie čelí aj Slovensko. Zvyšujú sa počty tých, čo sa na štepenie nedostavia. Ministerstvo zdravotníctva si po vzore Česka vie predstaviť, že by sa ľuďom vyšlo v ústrety a štepili by ich bez registrácie. Nové centrá pritom zakladať netreba, agendu dokážu pokryť tie v gescii samospráv.

„Ľudí pravidelne vyzývame, aby dodržiavali stanovené termíny. V prípade, ak tak nerobia, ďakujeme župám za proaktívne riešenia,“ skonštatovala hovorkyňa Zuzana Eliášová. Niektoré kraje už v tomto smere konajú.

V Bratislave neprichádza na vakcínu pätina prihlásených

Veľkokapacitné očkovacie centrum v priestoroch Národného futbalového štadióna v Bratislave v nedeľu ohlásilo, že očkuje aj ľudí bez termínu. Kraj tým reaguje na fakt, že veľa prihlásených ľudí na vakcináciu napokon neprišlo.

„V sobotu neprišlo na Pfizer 20 percent z pozvaných cez Národné centrum zdravotníckych informácií (NZCI), to je viac ako 700 ľudí. Ani v nedeľu to nevyzerá inak. V takých chvíľach na štadióne očkujeme aj ľudí bez SMS,“ informoval lekár Bratislavského samosprávneho kraja Tomáš Szalay. „Stačí prísť s občianskym preukazom, mať zdravotné poistenie a zaočkujeme vás,“ uistil.

Výzva sa netýka len tých, ktorí dostanú prvú vakcínu, ale aj tých, ktorí sa už môžu preočkovať druhou dávkou. Musia mať viac ako štyri týždne po prvej dávke a priniesť si so sebou o tom papierové potvrdenie. Podľa hovorkyne kraja Lucie Forman takto zaočkovali už vyše 1 250 ľudí vrátane detí a dospelých. Plánujú v tom pokračovať.

V Žiline a v Trenčianskom kraji štepia bez rozdielu

Očkovanie bez registrácie realizujú už dlhodobejšie aj v Žilinskom kraji, konkrétne vo veľkokapacitnom očkovacom centre a v epidemiologickej ambulancii. Na injekciu tam rovnako neprichádza približne 20 percent uchádzačov. Plynule sa preto snažia umožniť vakcináciu každému, kto sa ohlási telefonicky alebo sa dostaví aj priamo do očkovacieho centra.

„Ak sa percento nenaplnenia kapacít zvýši, plánujeme aj aktívne osloviť obyvateľstvo a ponúknuť možnosť zaočkovania, avšak nielen tak ,živelne, ale otvoríme možnosť prihlásenia prostredníctvom krajského náhradníckeho systému pre objednávanie,“ uviedla Silvia Pekarčíková, riaditeľka odboru zdravotníctva Žilinského samosprávneho kraja.

Trenčiansky samosprávny kraj očkuje vo svojich dvoch veľkokapacitných očkovacích centrách aj ľudí bez objednania. „Umožňuje to najmä pokles počtu objednaných ľudí, ktorí prišli na očkovanie, či už z dôvodu dovolenkovej sezóny, alebo z iných príčin. Vďaka tomu máme momentálne dostatok vakcín na očkovanie aj tých záujemcov, ktorí nie sú zaregistrovaní v objednávacom systéme NCZI,“ vysvetlila hovorkyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja Lenka Kukučková.

Prešovský a Trnavský kraj postupujú podľa pravidiel

Jednotlivé župy sa k otázke očkovania bez registrácie stavajú rozdielne. Prešovský samosprávny kraj pokračuje v očkovaní vo veľkokapacitných očkovacích centrách len pre zaregistrovaných uchádzačov.

V piatich veľkokapacitných očkovacích centrách Trnavského kraja očkujú tiež len na základe predchádzajúcej registrácie. O očkovanie evidujú stále záujem a napĺňajú vopred naplánované kapacity. „Preto neplánujeme zaviesť očkovanie bez registrácie. K takémuto kroku možno pristúpime operatívne v prípade uvoľnenia kapacít, tak ako to počas uplynulého víkendu urobil Bratislavský samosprávny kraj,“ povedala Lucia Šmidovičová, riaditeľka odboru zdravotníctva Trnavského samosprávneho kraja.

Na efektívne hospodárenie s vakcínami má Banskobystrický samosprávny kraj hneď niekoľko nástrojov. Tie počítajú aj s očkovaním ľudí, ktorí nie sú priamo zaregistrovaní cez NCZI. Jedným z nich je databáza nahradnici.sk, z ktorej volajú ľudí v prípade, že ostanú voľné vakcíny. Ďalej je to formulár zverejnený priamo na stránke kraja, ktorý môžu využiť tí, ktorým buď neprišla SMS na druhý termín očkovania, alebo im termín pridelený z NCZI nevyhovoval.

„Rovnako máme na každý očkovací deň rezervu približne 10 percent z celkového počtu vakcín, ktorú vieme použiť v prípade, že o očkovanie prejaví záujem človek, ktorý príde priamo do vakcinačného centra,“ povedala Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie Banskobystrického samosprávneho kraja.

Ľuďom však centrá odporúčajú využiť niektorú z foriem registrácie vopred, aby mali garanciu, že sa im vakcína ujde.


Ďalšie články