Blíži sa obvinenie Roberta Fica? Treba spomaliť, kľúče má Bödör a Gašpar. Začali sa preteky s časom

111DSC_1079 1

Polícia expremiéra v poslednom čase obkľúčila z viacerých strán. Vyšetrovanie je čoraz bližšie k lídrom bývalej garnitúry a podrobnému poznaniu, v akom režime pracovala polícia a daňoví kriminalisti za jej éry.  

Aktuality dnes informovali o výpovedi Bernarda Slobodníka. Bývalý šéf národnej jednotky finančnej polície vypovedal o tom, ako niekdajší šéf polície Tibor Gašpar a oligarcha Norbert Bödör na neslávne známom šiestom poschodí budovy Transpetrolu zatlačili a zabránili predvedeniu ľudí z okolia daňového podvodníka Ladislava Bašternáka, ktorý bývalému premiérovi Robertovi Ficovi roky zabezpečoval luxusné bývanie v komplexe Bonaparte.  

V priebehu pár dní tu máme už tri výpovede (František Imrecze, Ľudovít Makó a Bernard Slobodník), ktoré smerujú k lídrom bývalej vlády.

Otázky sú dve. Po prvé, ako sa zachovajú Norbert Bödör a Tibor Gašpar. Ide o dvoch kľúčových ľudí, Bödör preto, že je považovaný za údajného hlavného aktéra, muža, ktorý mal byť neoficiálnym bossom niektorých operácií. Gašpar preto, že bol šéfom polície, ktorej zložky mali byť využívané. Gašpar s Bödörom si môžu minulosť „pamätať“ inak ako Imrecze so Slobodníkom. A Gašpar mal v svojej funkcii právomoci, ktoré určite mohol zneužiť, ale ktoré môže dnes na svoju obranu aj využiť. Kým neukážu Bödör s Gašparom prstom na Fica, nemusí byť výsledok vyšetrovania istý.

Oplatí sa brzdiť, havária vo veľkej rýchlosti je nebezpečnejšia.

Imrecze, Makó a Slobodník, ak sedí, čo sa dozvedáme z únikov informácií, môžu byť zásadne dôležití svedkovia, ale Bödör s Gašparom s nimi môžu ísť do takého konfliktu, ktorý môže vyšetrovanie minimálne skomplikovať. A ak mierite na obvinenie politikov, tak aj znemožniť.

Nezabúdajme na poučenie z prípadu Kuciakovej vraždy. Ľahšie je pred súdom usvedčiť vykonávateľa ako organizátora. V politickej kauze to platí dvojnásobne. Obviniť Fica je mnohonásobne zložitejšie, než si to predstavujú médiá.

Polícia si musí byť istá, že dokáže obvinenie preukázať, nielen prerozprávať. Dôkazy musia byť také silné, že ich nebude možné interpretovať dvojako. Ak bude Gašpar s Bödörom držať inú líniu ako Imrecze so Slobodníkom, obvinenie Fica je ešte ťažšie.

Samozrejme, že do toho vstupuje aj politika. Fico nie je len bývalý premiér, je to najaktívnejší politik opozície, ak by polícia urobila chybu, môže to otriasť nielen inštitúciami štátu, ale celým politickým spektrom. Zemetrasenie by mohlo spôsobiť také škody, ktoré môžu rozhodnúť o predčasných voľbách a zmene pomerov. To všetko musí policajný prezident a minister vnútra, nielen sami vyšetrovatelia, brať do úvahy.

Dôležitú rolu hrá aj čas. Ešte pred rokom bola najmä veľká skupina Ficových bývalých voličov ochotná uveriť, že stíhania namierené proti jeho ľuďom a potenciálne aj voči nemu samému sú spravodlivé. Dnes je to otázne. Fico preventívne rozohral sériu manévrov, po ktorých nielen jeho skalní priaznivci uveria rozprávkam o politicky účelovom politickom procese. Pospájal účelovo to, čo sa dalo, využil prípad Pčolinského, ktorý sa od káuz bývalej garnitúry v niečom predsa len líši. Treba teda rátať aj s možnosťou, že útok na Fica už dnes neprinesie politickú katarziu, skôr naopak.

Nie je úlohou politického komentátora dať odpoveď na to, či sa blíži obvinenie Roberta Fica. Ale treba si všimnúť, že dnes prichádza to, čo sa dlho – a priznajme, že čiastočne nepatrične – očakávalo. Okolo bývalého premiéra sa sťahuje lano. Otázkou je, či sa z neho vytvorí aj povestná slučka.

Svedectiev pribúda a už pochádzajú priamo od ľudí blízkych Ficovi, ktorých spomienky nevypovedajú iba o udalostiach, čo sú s ním spojené len nepriamo. Dnes už máme svedectvá rozprávajúce rovno z Ficovej kuchyne (najmä Imrecze).

Kým nedávne výpovede Imreczeho a Makóa o zneužívaní polície na diskreditačné účely politických oponentov svedčia o objednávkach pre samého expremiéra, výpoveď Slobodníka je ďalším vážnym problémom najmä pre Norberta Bödöra. Muža, o ktorom Fico vie, že svojím mlčaním alebo spoluprácou rozhodne o jeho budúcnosti.

Kľúčom k Robertovi Ficovi a exministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi je práve Bödör, podľa toho, čo sa dozvedáme o minulosti, dvorný realizátor mafiánskej sekcie ich politiky.

Význam, aký mal pre Fica s Kaliňákom ďalší aktér čerstvej Slobodníkovej výpovede, Tibor Gašpar, nasvedčuje intenzita, s akou ho boli ochotní udržať vo funkcii napriek tomu, že im samým hrozil úplný pád.

Bödörovo komando bolo doslova štátnou inštitúciou. Socialista Fico dokázal sprivatizovať dokonca aj políciu a bezpečnostné služby štátu, ktoré stáli v službách „jeho ľudí“. Podobne ako rodinné impérium bödörovcov, strážna firma Bonul aj slovenská polícia sa stala akousi súkromnou bezpečnostnou agentúrou či, lepšie povedané, strážnou službou. Strážila a chránila pred zákonom ľudí ako Bašternák.

Keďže práve v limitoch Bödörovej pevnej vôle je zdroj neistoty Roberta Fica, už dlho sa pýtame, kedy sa tento statný zápasník zlomí. Lenže to nemusí byť správne položená otázka, nemusí ísť totiž o vôľu.

Ak Bödör a Gašpar s políciou stále nespolupracujú, je to zrejme preto, že doteraz bolo pre nich stále nevýhodné odpíliť konár pod ich možným záchrancom, ktorého politický návrat je v ich scvrknutom mentálnom univerze medzi štyrmi úzkymi stenami jedinou iskierkou nádeje.

Akokoľvek iluzórnou, no jedinou.

Politická situácia im dnes praje viac ako pred rokom. Predčasné voľby sa môžu stať realitou doslova z minúty na minútu – to si všimli aj tí, čo sedia v kolúznej väzbe – a následný povolebný chaos tiež môže priniesť čokoľvek.

Vypovedať proti Ficovi by znamenalo definitívne sa zmieriť s tým, že zostanú v base na dlhé roky. Znamenalo by to, že by sa priznali, takže by sa nevyhli spolupráci s políciou. Nádej vyšetrovateľov hovorí, že spolupráca by im priniesla výrazné zníženie trestov, podľa toho, v akej fáze začnú vypovedať.

Čím neskôr, tým budú ich šance pri zobchodovaní svojej ochoty menšie. Keď príde vznesenie obžaloby a rozbehne sa súdny proces, budú takmer mizivé. Ak je proti vám zhromaždených mnoho dôkazov i svedectiev, priznaním si už v tomto obchode veľa nenakúpite.

Môžeme to nazvať Andruskóova lekcia: kto prv udáva, dopadne najlepšie. Alebo naopak, Kočnerova lekcia, ktorá hovorí o presnom opaku: nepriznať sa dokážu len tí najsilnejší.

A práve to je dilema, pred ktorou stoja. Nie zlomená vôľa, ale pragmatický kalkul rozhodne o ich (ne)ochote spolupracovať.

Bödör hrá preteky s časom. A Fico tiež.


Ďalšie články