Niektoré hraničné priechody uzatvorili, ľudia demonštrujú. Nedostali sa k rodine ani do práce

uzavretý hranièný priechod Vrbovce – Velká nad Velièkou Na snímke občianka protestuje proti uzavretiu hraničného priechodu Vrbovce – Velká nad Veličkou vo Vrbovciach 6. júla 2021. Foto: Róbert Fritz/TASR

Sprísňovanie cezhraničného pohybu štátne orgány nezvládajú. Chýba personál, ktorý by mohol kontrolovať zápis do eHranice a povinnú karanténu. Zatvorili sa preto niektoré hraničné priechody. To však neostalo bez negatívnej odozvy občanov.

Policajti od pondelka začali s intenzívnymi kontrolami na vnútorných hraniciach, ktoré vyplývajú z nového alert systému. Ten ľudí delí na zaočkovaných a nezaočkovaných.

Za plne zaočkovanú osobu sa pri prechode slovenskými hranicami považuje ten, kto je 14 dní po podaní druhej dávky vakcíny (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, Sputnik V). Taktiež tie osoby, ktoré sú dva týždne po podaní jednodávkovej vakcíny (Johnson & Johnson). Ďalej ľudia, ktorí sú 14 dní po podaní prvej dávky vakcíny či do 180 dní po prekonaní ochorenia COVID-19.

Zaočkovaní ľudia sa musia po prekročení hraníc preukázať potvrdením o očkovaní, a to buď GreenPassom, prípadne národným očkovacím certifikátom s QR kódom. Musia sa tiež povinne registrovať v systéme eHranica. Do eHranice je možné zaregistrovať sa 30 dní pred príchodom na Slovensko. Pri príchode sa treba preukázať registráciou v elektronickej alebo papierovej verzii.

Táto registrácia je povinná aj pre nezaočkovaných. Tí musia navyše absolvovať 14-dňovú karanténu. Ukončiť ju smú až po negatívnom výsledku PCR testu, ktorý si spravia najskôr piaty deň po príchode na Slovensko.

Pendleri, deti od 12 do 18 rokov a tí, čo sú zaočkovaní len jednou dávkou vakcíny, majú z karantény výnimku do 9. augusta. Dovtedy sa považujú za plne zaštepených. S očkovaním sa však treba poponáhľať. Aby pre vás táto výnimka platila, musíte dostať prvú dávku vakcíny najneskôr 9. júla, teda tento piatok.

Policajti nestíhajú, uzatvárajú sa priechody

Kontroly na hraniciach boli do tohto pondelka námatkové. Neskôr prišlo k ich sprísneniu, čo si vyžiadalo nemalé personálne kapacity.

„Máme dosť síl a prostriedkov aj v spolupráci s ozbrojenými silami a ostatnými ozbrojenými zložkami Slovenskej republiky. V tomto máme súčinnosť a sme na to pripravení,“ povedal pred týždňom minister vnútra Roman Mikulec.

Pondelňajšia situácia na hraniciach však hovorí o opaku. Niektoré menšie a menej dôležité hraničné priechody sa pre nedostatok policajtov, ktorí by mohli cestujúcich ľudí kontrolovať, úplne uzavreli.
     
Na hranici s Rakúskom úrady znefunkčnili priechody Bratislava (Kopčianska ulica) – Kittsee. Na hranici s Maďarskom zas priechody Veľký Kamenec – Pácin, Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely, Skároš – Holloháza, Domica – Aggtelek, Tachty – Cered a Kalonda – Ipolytarnóc.

Na slovensko-poľskej hranici sa obmedzila cesta cez priechody Palota – Radoszyce, Nižná Polianka – Ožena, Becherov – Konieczna, Kurov – Muszynka, Čirč – Leluchów, Lysá nad Dunajcom – Niedzica, Tatranská Javorina – Lysa Poľana, Suchá Hora – Chocholów, Bobrov – Winiarczykówka, Novoť – Ujsoly.

Na hranici SR s Českou republikou sa zamedzila preprava cez priechody Čadca – Milošová – Šance, Červený Kameň – Nedašova Lhota, Horné Srnie – Brumov-Bylnice, Nová Bošáca – Březová, Moravské Lieskové – Strání, Vrbovce – Velká nad Veličkou, Skalica – Sudoměřice, Brodské – Lanžhot, cestné prejazdy Kohútka, Drietoma – časť Liešna, Stará Myjava, Kykula, Predpoloma a Javorina.

Ľudia protestujú: Prídeme o prácu, máme tam rodinu

Televízia JOJ v pondelok podvečer upozornila, že ľudia žijúci v blízkosti hraničných priechodov proti ich uzatváraniu demonštrovali. Skomplikovalo im to totiž styk s rodinou, dochádzanie do práce či možnosti rekreácie.

Starosta Vrboviec Dušan Eliáš povedal, že uzavretie hraničného priechodu komplikuje život obyvateľom regiónu, ale tiež tým, ktorí majú svoje zamestnanie na druhej strane hranice.

Nespokojní občania protestovali v pondelok proti zatvoreniu hraničného priechodu Vrbovce/(Javorník) – Velká nad Veličkou. „Pre nás v regióne je tento priechod naozaj významný,“ vysvetlil starosta Vrboviec Dušan Eliáš dôvod stretnutia, na ktorom sa zišlo približne 300 ľudí.

Ľudia z regiónu by v novovzniknutej situácii za prácou museli cestovať 80 kilometrov cez hraničný priechod Holíč – Hodonín a rovnakú vzdialenosť naspäť. Riešenie zatiaľ zväčša našli v rozdelení cesty po hranicu, ktorú prejdú peši, a následne odvozom vozidlami moravských zamestnávateľov. „Pre mňa to bol šok, že sa nedostanem do práce. My už rok a pol žijeme v strese,“ povedala Viera Marečková, pracujúca v Kordárni na Morave.

Starosta Eliáš upozornil, že so samosprávami nikto vopred zámer uzavretia menších priechodov nekomunikoval. Na riešenie situácie však nechcú hľadať únikové cesty. „Samozrejme, vieme o nich, ale to nie je riešenie, vieme, ako sa cez hranicu dostať, lebo tu žijeme. Riešenie je komunikovať. Keby sme boli vopred oslovení, mohli sme ho nájsť,“ doplnil.

Uzávera priechodov skomplikuje aj cestovný ruch, najmä v oblasti poľsko-slovenských hraníc sa turisti do Vysokých Tatier len tak ľahko nedostanú. Odraziť by sa to podľa majiteľov reštaurácií a hotelov malo na počte klientov. Po dlhých mesiacoch zatvorených podnikov tak môžu očakávať ďalšie finančné straty.

Ministerstvo vnútra nepoužilo všetky personálne kapacity, otvorenie priechodov je v kompetencii vlády

Podľa Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru je aktuálne situácia na všetkých miestach kontrol na vnútorných hraniciach pokojná, vybavuje sa priebežne a bez výrazného zdržania. K protestom došlo na uzavretých hraničných priechodoch Čunovo, Drietoma a Vrbovce.

O tom, či sa tieto priechody otvoria, musí na základe uznesenia rozhodnúť Vláda SR. Dokedy budú tieto priechody uzatvorené je tiež v jej kompetencii. „Situácia sa týždenne prehodnocuje a na návrh ministerstva zdravotníctva môže dôjsť k zmene. Závisí to najmä od vývoja epidemickej situácie,“ skonštatoval riaditeľ Úradu Robert Gucký.

Zdá sa, že niektoré menšie priechody sú uzatvorené bezdôvodne. Aktuálne sa na kontrolu ľudí nevyužívajú všetky personálne kapacity, ktoré má ministerstvo vnútra k dispozícii. Rezort obrany totiž vyčlenil na pomoc tristo členov Ozbrojených síl SR.

„Denne sa tento počet mení, dnes sme boli požiadaní o 135 príslušníkov Ozbrojených síl. Keďže nie je naplnený ani počet vyše 300 už vyčlenených vojakov, nevidíme dôvod navyšovania tohto počtu,“ vysvetlila pre Štandard hovorkyňa Martina Kovaľ Kakaščíková


Ďalšie články